Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Η μαντινάδα του Σμπώκου στο δικαστήριο

Αρνήθηκε οποιαδήποτε εισήγηση για τα εξοπλιστικά

FOS PHOTOS Παναγιώτης Τζάμαρος
FOS PHOTOS Παναγιώτης Τζάμαρος

«Έλα κι ας είναι μια στιγμή -και ύστερα πάλι φύγε – για να δω μια στιγμή – πως η ζωή σου στράφι πήγε».

Με αυτή τη μαντινάδα ξεκίνησε την απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο κατηγορούμενος στην υπόθεση με τα εξοπλιστικά και πρώην γραμματέας εξοπλιστικών προγραμμάτων Γιάννης Σμπώκος.

Κινούμενος στην ίδια υπερασπιστική γραμμή με τον Άκη Τσοχατζόπουλο τόνισε πως οι αποφάσεις για τα εξοπλιστικά λαμβάνονταν από το ΚΥΣΕΑ και πως ο ίδιος δεν θα μπορούσε να έχει καμιά συμμετοχή στην υλοποίηση των συμβάσεων για τα υποβρύχια και τα TΟR-M1.

«Δεν προκύπτει από πουθενά ότι εγώ με εισήγησή μου πρότεινα οτιδήποτε για τα εξοπλιστικά. Τις αποφάσεις λάμβανε το ΚΥΣΕΑ. Όποιος τολμούσε να πάει σε μια επιτροπή για να υποδείξει: Βγάλε ή βάλε αυτό από μια σύμβαση, μάλλον ήθελε να αυτοκτονήσει», είπε ο Γ. Σμπώκος.

Ο κατηγορούμενος έκανε λόγο για «αρνητική δημοσιότητα» και «επικοινωνιακό φορτίο». Και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα κερδίσει αυτή τη μάχη.

«Με μοναδικό όπλο το θάρρος και την τόλμη πιστεύω ότι θα κερδίσω και αυτή τη μάχη. Η ζωή μου «είναι καθαρή σαν το νερό». Η εμπλοκή μου στην υπόθεση διέλυσε τη ζωή των δικών μου ανθρώπων», είπε.

Ο Γ. Σμπώκος αυτοπροσδιορίστηκε ως άνθρωπος που ανήκει «στην αδικαίωτη γενιά του Πολυτεχνείου», ενώ τόνισε ότι «δεν επωφελήθηκα της ευπιστίας των ανθρώπων να με εμπιστευθούν στην πολιτική μου ζωή».

Έκανε, επίσης, εκτενή αναφορά στην αντιδικτατορική δράση του, επισημαίνοντας πως ο μεγαλύτερος εφιάλτης του στη φυλακή είναι ότι βρέθηκε να κρατείται στο κελί του δικτάτορα Γιάννη Ιωαννίδη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By