Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Bad banks «χτίζουν» Εθνική και Πειραιώς

Θα απορροφήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

ethnikitrapezaΠροχωρούν στη σύσταση  ξεχωριστών bad banks οι Εθνική και Πειραιώς, οι οποίους θα απορροφήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters. Σημειώνεται ότι στα τέλη Ιουνίου τα κόκκινα δάνεια αντιστοιχούσαν στο 29% του συνόλου των δανείων για τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο μέσος όρος για την Ευρωζώνη το 2012 ήταν στο 7,5%.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα κ.Πέτρος Χριστοδούλου δηλώνει ότι η Τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με ιδιώτες επενδυτές για το σχηματισμό κοινοπραξίας, ώστε να εμπλακούν με ποσοστά μειοψηφίας σε δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.  Παράλληλα, ανέφερε ότι η ΕΤΕ έχει το μικρότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, δηλαδή στο 24,4% του συνολικού της χαρτοφυλακίου. Παρόλα αυτά εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας bad bank μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ενώ βρίσκεται στη διαδικασία επιλογής συμβούλων για το συγκεκριμένο θέμα.

Από την πλευρά του ο  αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος, δήλωσε πως εξετάζει τρόπους διαχωρισμού των κόκκινων δανείων από το υγιές χαρτοφυλάκιο και ελπίζει ότι η νέα δομή θα τεθεί σε ισχύ από το πρώτο τρίμηνο του 2014.«Η αγορά απαιτεί σαφήνεια ως προς τις αποδόσεις των εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων», σημείωσε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By