Κυριακή, 4 Μαΐου, 2025

«Ναι» στην άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής

Από την Επιτροπή της Βουλής

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΟΥΛΗ ΚΤΗΡΙΟΤο πράσινο φως έδωσαν τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής η οποία συνεδρίαση την Πέμπτη για την άρση ασυλίας των έξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ενώ την  Τετάρτη εισάγεται η πρόταση στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Η δίωξη μου είναι πολιτική», δήλωσε ο βουλευτής Γιώργος Γερμενής, ο οποίος κατέθεσε στην στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής, με θέμα την άρση της ασυλίας των έξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Παρόντες είναι μόνον ο Γιώργος Γερμενής και ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, ενώ οι Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Στάθης Μπούκουρας δεν εμφανίστηκαν. «Δεν περίμενα ποτέ ότι θα ερχόταν η εποχή που θα με κατηγορούσαν για ανατροπή του πολιτεύματος, για εσχάτη προδοσία, εγώ που έχω την ελληνική σημαία στο σπίτι μου. Δεν έχω ούτε τανκς, ούτε τίποτα», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «γίνεται ένα κυνήγι μαγισσών αυτή τη στιγμή γύρω από όσους στηρίζουν τη Χρυσή Αυγή, όπως θυμάμαι τον παππού μου, που τη δεκαετία του ’60 έστελνε τη μητέρα μου στο περίπτερο να του φέρει το Ριζοσπάστη και να τον κρύψουν να μην τη δουν. Ζήτησα να αρθεί η ασυλία μου».

Ο Γιώργος Γερμενής μαζί με τους Παναγιώτη Ηλιόπουλο και Στάθη Μπούκουρα κατηγορούνται για το αδίκημα της ένταξης σε εγκλητική οργάνωση και την διεύθυνση αυτής με τους ανακριτές να αναφέρουν στο διαβιβαστικό τους σημείωμα προς τη Βουλή πως σκοπός της οργάνωσης, όπως προκύπτει από τις μαρτυρικές καταθέσεις, ήταν η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Την ίδια ώρα επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του «the paper» για επίσπευση της διαδικασίας ψήφισης της τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων, όταν εναντίον προσώπων που τα διοικούν ή βουλευτών τους έχει ασκηθεί δίωξη για κακουργηματικές πράξεις. Όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου η επίμαχη τροπολογία αποσύρεται από το νομοσχέδιο του υπουργείου του για την ηλεκτρονική επιτήρηση υποδίκων και καταδίκων και επανακατατίθεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες που εισάγεται νωρίτερα για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πάντως, την δική του τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων, διαφωνώντας με την τροπολογία της κυβέρνησης.

Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι, σε περίπτωση που  σημαντικά στελέχη  κόμματος καταδικαστούν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, να δίνεται η δυνατότητα στη Βουλή κατόπιν ερωτήματος του προέδρου της Βουλής, να αποφασίζει με αυξημένη πλειοψηφία δηλαδή με πάνω από 180 βουλευτές, για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης του. Σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης η χρηματοδότηση παύει οριστικά. Επί της ουσίας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικεντρώνεται στο ζήτημα της εγκληματικής οργάνωσης και δεν εντάσσει άλλα κακουργήματα, τα οποία κατά την άποψή τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά.

Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Χρ. Γιαταγάνα (ΑΝΕΛ) άφησε αιχμές κατά μερίδας μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά και εκπροσώπων του κοινοβουλίου που χωρίς να γνωρίζουν τη δικογραφία έλεγαν διάφορα, μετατρέποντας σε σόου το θέμα της ΧΑ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπεραμύνθηκε των χειρισμών της Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι κινήθηκε ταχύτατα και με νηφαλιότητα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By