Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Όταν λέμε «όχι νέα μέτρα», το εννοούμε απολύτως

Την ερχόμενη εβδομάδα το Προγραμματικό Πλαίσιο της Κυβερνητικής συνεργασίας

pasok-1«Όταν λέμε «όχι μέτρα, όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα, όχι ανακύκλωση της ύφεσης και της ανεργίας» το εννοούμε απολύτως» τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος χθες, αποτυπώνοντας τις προθέσεις του Κινήματος στο εξής. « Η σαφής και κατηγορηματική αυτή χθεσινή δήλωση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, απαντά απόλυτα στα διάφορα σενάρια που καθημερινά αναπτύσσονται. Και αυτό όπως τόνισε ισχύει για όλους, την Κυβέρνηση, για τα δύο κόμματα, για τον Πρωθυπουργό και για τον ίδιο τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης» τονίζουν κύκλοι της Χ.Τρικούπη, καθώς «νέα μέτρα δεν αντέχει η κοινωνία, δεν αντέχει το πολιτικό σύστημα, δεν το αντέχει κανείς. Δεν το αντέχει η Ευρώπη ως ιστορική, κοινωνική και αναπτυξιακή οντότητα».

Παράλληλα, εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν και στο πεδίο της προγραμματικής συμφωνίας, αφού την την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθεί το Προγραμματικό Πλαίσιο της Κυβερνητικής συνεργασίας. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο ΠΑΣΟΚ, έχει προηγηθεί πολιτική συνεννόηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τα επί μέρους σημεία θα συμφωνηθούν από αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων.

Όσον αφορά στις πρωτοβουλίες του Κινήματος αναφορικά με την άσκηση του κυβερνητικού έργου, οι «πράσινες» παρεμβάσεις αφορούν στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, για τον οποίο έγινε αποδεκτό το να μειωθεί ο ονομαστικός στόχος στα 3,5-3,6 δις ευρώ (από 3,9 δις ευρώ) ώστε να επιβαρυνθούν λιγότερο οι συνεπείς φορολογούμενοι και να «ελαφρυνθούν» τα οικόπεδα στην περιφέρεια, ενώ αποφασίστηκε η επιβάρυνση των αγροτεμαχίων να είναι η ελάχιστη δυνατή.Επίσης έγινε αποδεκτό να υπάρξει ρήτρα, ώστε αν η εφαρμογή του ΕΝΦΑ αποδώσει περισσότερα από τον προσδοκώμενο στόχο των 2,9 δις ευρώ, να μειώνεται ο ονομαστικός στόχος.

Αναφορικά με τον Ειδικό Φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, το ΠΑΣΟΚ επέμεινε στην πρότασή του για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, με δεδομένο ότι η εφαρμογή του δημιούργησε τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με επιπτώσεις στο περιβάλλον χωρίς τα αναμενόμενα οφέλη ως προς τα έσοδα, την ώρα που «η κυβέρνηση πρέπει έξω από επικοινωνιακές λογικές να διαπραγματευθεί την μείωσή του, ανακουφίζοντας τους πολίτες εν όψει του χειμώνα» τονίζει η Χ.Τρικούπη.

Παράλληλα, την επανεξέταση και μη εφαρμογή του μέτρου του εισιτηρίου 25 ευρώ για τα νοσοκομεία τόσο για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες, όσο και για να παραμείνει η καθολικότητα της παροχής του αγαθού της υγείας στους πολίτες ζητά από πλευράς του το Κίνημα, όπως και βελτίωση της ισχύουσας ρύθμισης οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, με δεδομένη και την πολύ χαμηλή συμμετοχή των επιχειρήσεων σ’ αυτή.

Ταυτόχρονα, σχολιάζοντας τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά, η δέσμευση του Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ ότι «είμαστε έτοιμοι με απόλυτο σεβασμό, με απόλυτη ισοτιμία να συνομιλήσουμε και να συστρατευτούμε με Κινήσεις και πρόσωπα που βλέπουν τον εαυτό τους εντεταγμένο στην ευρύτερη προοπτική του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς της ευθύνης.», αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ τον οδικό χάρτη. «Εμείς θα στηρίξουμε, θα εγγυηθούμε, θα προωθήσουμε κάθε εγχείρημα που υλοποιεί αυτές τις κατευθύνσεις» τονίζεται από πλευράς του Κινήματος, ενώ «Είναι σαφές ότι η ευρύτερη συνεργασία δυνάμεων, κινήσεων προσώπων που ανήκουν στην ευρύτερη δημοκρατική παράταξη, δεν αντιστρατεύεται φυσικά τα υπάρχοντα κόμματα και την λειτουργία τους, αλλά πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις και την αποτελεσματικότητα του χώρου εν όψει των Ευρωεκλογών και των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση».

Αναφορικά με τις φημολογούμενες αλλαγές στον αυτοδιοικητικό χάρτη, «Το ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετο σε κάθε φωτογραφική ή ρουσφετολογικού χαρακτήρα αλλαγή στα όρια των Δήμων που καθόρισε ο «Καλλικράτης».Στο θέμα αυτό δεν χωρούν αιφνιδιασμοί» καταλήγει η Χ.Τρικούπη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By