Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ελληνοαυστραλοί στρέφονται στην Αυστραλία

Σε αναζήτηση εργασίας και καλύτερης ζωής

anergiaΜε το μεταναστευτικό κύμα στις αρχές του 20ου αιώνα παρομοιάζει το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο SBS τη στροφή που κάνουν πλέον πολλοί Έλληνες με αυστραλιανή υπηκοότητα προς την Αυστραλία αναζητώντας εργασία και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι περίπου 400.000 Έλληνες μετανάστευσαν στην Αμερική από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ‘ 20, προερχόμενοι κυρίως από την Πελοπόννησο και τη νότια Ελλάδα.

Τα τρία τέταρτα των μεταναστών εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Αμερική, σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως το Σικάγο, η Νέα Υόρκη και δεκάδες άλλες μικρότερες πόλεις μέχρι την Καλιφόρνια.

Έκαναν διάφορες δουλειές όπως πωλητές στο δρόμο και άνοιξαν καταστήματα. Αρκετοί άνοιξαν εστιατόρια ενώ άλλοι έκαναν περισσότερο χειρωνακτικές εργασίες όπως στην κλωστοϋφαντουργία, ορυχεία ή στους σιδηροδρόμους.

Το ρεπορτάζ επισημαίνει ακόμα ότι η Αυστραλία κατατάσσεται Τρίτη στον δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας το 2013, η Αμερική 10η και η Ελλάδα 117η ενώ αναφέρει πως τουλάχιστον έξι αυτοδημιούργητοι Ελληνοαμερικανοί δισεκατομμυριούχοι συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους του κόσμου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By