Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Πού θα βρει ο Στουρνάρας τα 1,3 δισ. ευρώ

Τρέχει να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2014, χωρίς όμως οριζόντιες περικοπές και επιβολή νέων φόρων

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

“Ετοιμο να λάβει  διαρθρωτικά μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ είναι το οικονομικό επιτελείο, για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2014, χωρίς όμως οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και επιβολή νέων φόρων.

Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται το κλείσιμο της μαύρης τρύπας των Ταμείων μέσω της πάταξης της εισφοροδιαφυγής, η μείωση των δαπανών στις ΔΕΚΟ, οι νέες παρεμβάσεις στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας αλλά και η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους φορείς του δημοσίου που θα έπρεπε να το εφαρμόζουν.

Σχετικά με την εξυγίανση των ΕΑΣ, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν δέχεται να χάσουν το εξαγωγικό χαρακτήρα τους, ενώ αναφορικά με τους πλειστηριασμούς διαφωνεί να απελευθερωθούν πλήρως για την πρώτη κατοικία, όπως ζητά η τρόικα. Παράλληλα, θα πρέπει να βρει ισοδύναμα μέτρα ύψους 250 εκατ. καθώς το νέο σχέδιο του φόρου ακινήτων για το 2014 δημιουργεί μια νέα «τρύπα» στα προσδοκώμενα έσοδα.

Τα 1.3 δισ. συγκεντρώνονται από:
-έσοδα 381 εκατ. ευρώ από καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αύξηση των εισπράξεων από ΦΠΑ
-όφελος 150 εκατ. ευρώ από την αυστηρή εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου
-Νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών
-ασφαλιστικό

Ο Γιάννης Στουρνάρας υπολογίζει πολύ  στο σχέδιο του Γιάννη Βρούτση κατά της εισφοροαποφυγής, που εκτιμάται πως μπορεί να καλύψει σχεδόν τα 2/3 του ύψους, δηλαδή έως και 800 εκατ. ευρώ. Η τρόικα συμφώνησε με τις προβλέψεις του υπουργείου Εργασίας αποδεχόμενη ότι από την εκστρατεία πάταξης της εισφοροαποφυγής μπορούν να συγκεντρωθούν 700 εκατ.ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο κ.Στουρνάρας θα έχει και ξεχωριστή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας στις 11 το πρωί της Δευτέρας.

Ε.Σ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By