Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Αναστασιάδης: Χρειαζόμαστε τις εμπειρίες της Ελλάδας για το Μνημόνιο

Στην Ελλάδα βρίσκεται ο Κύπριος πρόεδρος.

 

offsite.com.cy
offsite.com.cy

Στην Αθήνα έφτασε, το μεσημέρι της Κυριακής, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος  θα έχει, από τη Δευτέρα, συνομιλίες με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδος.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μαζί με Δημήτρη Αβραμόπουλο τον υποδέχθηκαν στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», το μεσημέρι της Κυριακής.

Αύριο, το πρωί, ο κ.Αναστασιάδης θα έρθει σε πρώτη επαφή με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΚΟΕ) και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελο Μεϊμαράκη.  Έπειτα, θα συνομιλήσει  με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια.

Στις 12.30 μ.μ. θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό όπου θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.  Τέλος,  το απόγευμα ο κ.Αναστασιάδης θα συναντήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη και τη γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε ξεχωριστές επισκέψεις.

Ο κ. Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ, δηλώνει ότι με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τους συνδέει προσωπική φιλία και ότι στις συνομιλίες τους θα κυριαρχήσουν οι οικονομία και το κυπριακό.

«Σε αυτή τη χρονική συγκυρία χρειαζόμαστε τις εμπειρίες της Ελλάδας τόσο στη διαπραγμάτευση όσο και την εφαρμογή του μνημονίου. Με τη σειρά μας θα προσφέρουμε στην Ελλάδα τις δικές μας εμπειρίες σε ζητήματα που είμαστε πιο προχωρημένοι, όπως στον τομέα των υδρογονανθράκων», τονίζει. Επίσης, αναφέρει ότι θα συζητηθεί ο τρόπος συντονισμού των δύο κυβερνήσεων στο κυπριακό.

Ειδικότερα για το κυπριακό ο Κύπριος πρόεδρος, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει:

– Η παρέλευση του χρόνου χωρίς λύση του κυπριακού αποβαίνει επιζήμια για την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά θα προσθέσω, και για την τουρκοκυπριακή κοινότητα η οποία απειλείται με εξαφάνιση

-Τα χρονοδιαγράμματα δεν μπορεί να καθορίζονται με πολιτικές αποφάσεις και μάλιστα εκβιαστικά από κάποιους, όποιοι και να είναι.

-Θα πρέπει να βρεθεί ένα νέο μοντέλο Εγγυήσεων , το οποίο θα ικανοποιεί το αίσθημα ασφάλειας της μιας κοινότητας και δεν θα τρομάζει την άλλη κοινότητα. Ποιο θα είναι αυτό το μοντέλο είναι πολύ πρόωρο να το συζητήσουμε.

-Η διαπραγματευτική ισχύς της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν τίθεται ποτέ εκβιαστικά. Ούτε το 2004 ετίθετο εκβιαστικά με το δίλημμα της ένταξης της Κύπρου με ή χωρίς λύση, ούτε και σήμερα, όπως ακούεται, με το δίλημμα λύση ή φυσικό αέριο.

-Η βούλησή μας για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις, είναι δεδομένη. Θα είμαστε έτοιμοι και πρακτικά. «Αν κληθούμε από τον Γενικό Γραμματέα σε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ασφαλώς θα ανταποκριθούμε».

Ο πρόεδρος τονίζει με έμφαση ότι δεν είναι οπαδός του δόγματος «η μη λύση του Κυπριακού είναι λύση». Επίσης, ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης ανακοινώνει ότι ήδη δρομολογήθηκε η διαδικασία για την υποβολή ένταξης της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

Αναφορικά με την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας ο κ. Αναστασιάδης κάνει σαφές ότι είναι κατηγορηματικός πως δεν υφίσταται ζήτημα κουρέματος καταθέσεων. Επίσης, για το κυπριακό μνημόνιο δηλώνει: «Ο στόχος μας είναι να είμαστε έτοιμοι για την υπογραφή του το συντομότερο δυνατό και η πολιτική μας δέσμευση είναι να το εφαρμόσουμε πιστά διότι δεν θέλουμε να βρεθούμε ενώπιον ενός δεύτερου μνημονίου».

Πηγή: offsite.com.cy

 

 

By