Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Απολύουν δημοσίους υπαλλήλους στην Ελλάδα, προσλαμβάνουν στη Γερμανία

Ενώ στην Ελλάδα απολύει από το δημόσιο τομέα, η Γερμανία προσλαμβάνει προσωπικό στις δημόσιες υπηρεσίες, κυρίως επιστήμονες και εκπαιδευτικούς, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung .

germaniaeuoΗ Ελλάδα προχωρά σε δραστικές περικοπές στο κράτος. Η Γερμανία αντίθετα χτίζει μετά από μία παρατεταμένη περίοδο περικοπών θέσεων εργασίας και πάλι τις δημόσιες υπηρεσίες της με προσλήψεις προσωπικού.

Στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη και τα οποία επικαλείται η Frankfurter Allgemeine Zeitung, το 2012 το ομοσπονδιακό κράτος, τα κρατίδια και οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης της Γερμανίας είχαν συνολικά 4,617 εκ. υπαλλήλους, δηλαδή 15.000 ή 0,3% περισσότερο προσωπικό σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Από το 2008, οπότε ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στη Γερμανία είχε φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (4,5 εκ. άτομα), το προσωπικό στο γερμανικό δημόσιο τομέα έχει αυξηθεί μάλιστα κατά 2,5%.  Πάντως το γερμανικό κράτος εξακολουθεί να είναι περίπου ένα τέταρτο μικρότερο σε σχέση με την περίοδο μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών και σε σύγκριση με το δημόσιο τομέα άλλων χωρών δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισε τη νύχτα της Τετάρτης υπό την πίεση της κρίσης να απολύσει μέχρι το τέλος του 2014 15.000 από τους συνολικά 700.000 δημοσίους υπαλλήλους, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Σε διαθεσιμότητα θα υπαχθούν 12.500 εργαζόμενοι, κυρίως δάσκαλοι και αστυνομικοί (σ.σ: η γερμανική εφημερίδα δεν αναφέρει ότι πρόκειται για δημοτικούς αστυνομικούς) και θα λαμβάνουν το 75% του μισθού τους, έχοντας την απειλή της οριστικής απόλυσης. «Οι αποφάσεις αυτές ήταν προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα από την τρόικα των δανειστών», σημειώνει η εφημερίδα.

Στη Γερμανία εν τω μεταξύ, η αύξηση στο δημόσιο αφορά κυρίως θέσεις επιστημονικού προσωπικού και εκπαιδευτικών σε παιδικους σταθμούς.  Στο πλαίσιο της επέκτασης του αριθμού των βρεφονηπιακών σταθμών,  οι εργαζόμενοι αυξήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο χρόνο κατά 9200, ή 5,5 τοις εκατό, φτάνοντας τους  167.000.

Ο αριθμός των υπαλλήλων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης αυξήθηκε κατά 2,6% στους 493.000. Πρόκειται όμως κατά κύριο λόγο για θέσεις ορισμένου χρόνου.

Παρόλο δε που στα κρατίδια και τους δήμους ενισχύθηκε το προσωπικό, σε άλλους τομείς έγιναν σαφείς περικοπές. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνέχισε τις περικοπές των υπαλλήλων, που υπάγονται απευθείας στο στενό τομέα ευθύνης της και μάλιστα ο ρυθμός επιταχύνθηκε λόγω της μεταρρύθμισης στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.  Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στο ομοσπονδιακό κράτος μειώθηκε το τελευταίο έτος κατά 2,1%, φτάνοντας στους 514.000. Οι μεγαλύτερες περικοπές έγιναν μάλιστα στη γερμανική κρατική υπηρεσία εύρεσης εργασίας (σ.σ: Το γερμανικό… ΟΑΕΔ): Στα μέσα του 2012 απασχολούσε 109.916 άτομα, 7,8% λιγότερα από ότι ένα χρόνο πριν.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ανάπτυξη (OECD) ο γερμανικός δημόσιος τομέας είναι σε αναλογία με τον πληθυσμό της χώρας σχετικά περιορισμένος. Σύμφωνα με τα στοιχεία τους το 2008 το 13,6% του εργατικού δυναμικού  της χώρας απασχολούνταν στο κράτος ή σε δημόσιες επιχειρήσεις. Στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 14,6%, στη Μεγάλη Βρετανία 18,6% και στη Γαλλία 24,3%. Στη Γαλλία μάλιστα ο δημόσιος τομέας είναι στατιστικά μεγαλύτερος από ότι στην Ελλάδα, όπου το 20,7% των εργαζομένων είναι δημόσιοι υπάλληλοι.  Παρόλα αυτά, σημειώνει η εφημερίδα, η Ελλάδα ξεχώριζε από το 2008 για το γεγονός ότι σχεδόν τα δύο τρίτα του προσωπικού ήταν υπάλληλοι στο δημόσιο τομέα.

Παρόλο που η Γερμανία αντίθετα με την Ελλάδα δεν έχει ανάγκη χρηματοδότησης , η νέα πολιτική προσλήψεων αυξάνει και εκεί  κάθε άλλο παρά ομαλά τα δημόσια έξοδα, τονίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Μετά τις αυξήσεις 5,6% για δύο έτη που έδωσαν στις αρχές του 2013 τα κρατίδια μετά από πιέσεις των συνδικαλιστικών ενώσεων, τα χρήματα δεν φτάνουν. Μόνο η Βαυαρία και το Αμβούργο ήταν σε θέση να εφαρμόσουν τη συλλογική σύμβαση χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. Η Ρηνανία- Βεσφαλία αντίθετα αναγκάστηκε να προχωρήσει πάγωμα μισθών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By