Σάββατο, 29 Ιανουαρίου, 2022

Α. Λοβέρδος: Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάλπες το Φθινόπωρο

Κάποιοι έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ δήθεν για τα μνημόνια και τώρα τα ψηφίζουν και με τα δύο χέρια!

Η επιστημονική κατάρτιση του Ανδρέα Λοβέρδου και η κοινοβουλευτική του διαδρομή, σε συνδυασμό με την εμπειρία που έχει αποκτήσει από τις διοικητικές θέσεις τις οποίες κατείχε και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς, τον καθιστούν αυτή τη χρονική στιγμή, ως ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Συνέντευξη – επιμέλεια Παναγιώτης Φωτεινός

Το έργο του, η επαφή του με τον κόσμο της Β΄Αθηνών, αλλά και οι μάχες που δίνει στη βουλή, απέναντι στη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τον τοποθετούν στο κάδρο των βουλευτών οι οποίοι σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της αντιπολίτευσης τον τελευταίο 1,5 χρόνο.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν σημαντικός για το ΠΑΣΟΚ του 44% και παραμένει σημαντικός και στο 6,28%. Δεν έφυγε, δεν σκέφτηκε πότε του την πολιτική λιποταξία. Είναι από εκείνους που στα δύσκολα ήταν εκεί και δίνει καθημερινά τις μάχες του για την ανασυγκρότηση της παράταξης του, για αυτό και κάθε του παρέμβαση είναι σημαντική και ενδιαφέρουσα.

 Ανδρέα καλησπέρα, ζούμε σε μία εποχή που ο κόσμος επαναπροσδιορίζει τη σχέση του με την πολιτική. Ποιο πιστεύεις πως πρέπει να είναι το στίγμα της κεντροαριστεράς μετά την ανασυγκρότηση της;

Καλησπέρα και σε εσάς. Η σωρευμένη εμπειρία μας από τη διοίκηση του κράτους, ιδίως στην εποχή της κρίσης, πάνω απ’ όλα μας έκαναν να πάρουμε οριστικό διαζύγιο με το λαϊκισμό. Το ΠΑΣΟΚ εδώ και καιρό λέει την αλήθεια, έχει υποστεί το κόστος γι’ αυτό και φιλοδοξεί μόνο να είναι χρήσιμο για τον τόπο. Συνεπώς βασικό στόχος μας θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου κόμματος της σοσιαλδημοκρατίας, φιλικό στις επενδύσεις και στην ιδιωτική οικονομία, πάντοτε με προσήλωση στις αρχές του κοινωνικού κράτους, της ανοιχτής μα ασφαλούς κοινωνίας, της καινοτομίας και της περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Όσοι έφυγαν και αυτομόλησαν στο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν θέση στο τραπέζι του διαλόγου για την κεντροαριστερά;

Όλοι αυτοί έκαναν τις επιλογές τους και ο λαός θα κρίνει τη στάση τους. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως αρκετοί έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ δήθεν για τα μνημόνια και τώρα τα ψηφίζουν και με τα δύο χέρια!!! Το ΠΑΣΟΚ εδώ και αρκετό καιρό επιχειρεί έμπρακτα την ανασυγκρότηση του πολιτικού μας χώρου. Ενός χώρου που βρίσκεται σε κρίση πανευρωπαϊκά άλλωστε, αλλά στη χώρα μας δοκιμάστηκε πολλαπλά εξαιτίας των ευθυνών που ανέλαβε στη διαχείριση της μεγαλύτερης μεταπολεμικής κρίσης. Και το κάνει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, γενναιόδωρες προτάσεις και υποχωρήσεις. Κάναμε το πρώτο βήμα το Σεπτέμβριο, με τη ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών και σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου μας, συνεχίζουμε σε αυτή τη γραμμή. Θα την πάμε δε μέχρι το τέλος, με όσους προτίθενται ειλικρινά να προχωρήσουμε. Και πρώτα απ’ όλα με τους χιλιάδες πολίτες που περιμένουν από εμάς πρωτοβουλίες και ιδίως προτάσεις που θα έχουν νόημα για τη ζωή τους. Νέους πολίτες και στελέχη που εντάσσονται στις δομές μας και συμβάλλουν με τις ιδέες τους.

 Το ΠΑΣΟΚ νιώθει προδομένο από τη στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών προς το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχει κάποιο πολιτικό φλερτ που ενοχλεί;

Δεν προκύπτει από πουθενά ότι υπάρχει κάποιο φλερτ. Άλλωστε είναι πολύ χαρακτηριστικές οι δηλώσεις των ευρωπαίων σοσιαλιστών σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά για να ξεκαθαρίσω τα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται για Αριστερά-Μαδούρο, δηλαδή εθνικολαικιστική αριστερά λατινοαμερικάνικου τύπου, που δεν έχει καμία σχέση με το Κέντρο και την Κεντροαριστερά, που αποτελούν μία από τις τρεις ιστορικές μήτρες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, Δεν έχουμε καμία κοινή θέση στην πολιτική με το χώρο αυτό. Μας χωρίζει η ιστορία, μας χωρίζουν οι αξίες, πχ αυτοί δεν είναι δημοκράτες, μας χωρίζει η ένταξή μας στους ευρωπαϊκούς πολιτικούς σχηματισμούς, μας χωρίζει ο λαϊκισμός, μας χωρίζει και το γεγονός πως εμείς ως κόμμα πήραμε διαζύγιο από το πολιτικό ψεύδος.

 Που αποδίδεις τους τακτισμούς και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης στον εκλογικό νόμο;

Η τακτική του Πρωθυπουργού είναι να διαλύσουμε τη χώρα για να παραμείνουμε στο παιχνίδι της εξουσίας. Η δημοκρατία αν δεν συνδυάζεται με κυβερνητική σταθερότητα, υπονομεύεται. Άλλωστε η σαλαμοποίηση του εκλογικού νόμου που κάνει η κυβέρνηση είναι από μόνη της πονηρή. Για τον εκλογικό νόμο εμείς στη Δημοκρατική Συμπαράταξη είμαστε ξεκάθαροι. Δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε στα επικίνδυνα παιχνίδια του κ. Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει την τακτική του 2ου κόμματος που ψάχνει δεκανίκια. Επιθυμεί να έχει τη δυνατότητα να κάνει εκλογές, όποτε αποφασίσει ώστε να παίζει η προοπτική των δεύτερων εκλογών, αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση.

Πρόσφατα είπες σε εμφάνιση σου πως η κυβέρνηση έχει αλλεργία στις ανεξάρτητες αρχές. Για ποιο λόγο πιστεύεις πως τις καταργεί;

Προφανώς γιατί θεωρούν πως έτσι θα μπορέσουν να ελέγξουν τη κατάσταση. Δεν θα το καταφέρουν όμως γιατί η δημοκρατία έχει ισχυρές αντιστάσεις.

 Πιστεύεις πως τα εργασιακά και κατ’ επέκταση η δεύτερη αξιολόγηση θα φέρουν και κάλπες από Φθινόπωρο

Κανείς δεν μπορεί να τις αποκλείσει .Όταν η κυβέρνηση φέρνει εν θερμώ και εσπευσμένα εκλογικό νόμο των στενών συμφερόντων της, τότε όποιος αποκλείει τις εκλογές, ως άμεσο ενδεχόμενο, είναι αφελής.

 Ποιο είναι θα είναι το πιο δύσκολο έργο της επόμενης κυβέρνησης;

Το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια αλλά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα μπορέσουν να μπουν οι βάσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Θα σας θυμίσω πως εδώ και πάρα πολύ καιρό μιλάμε για την άμεση αλλαγή της άθλιας σχέση κράτους και οικονομίας που θα κατοχυρωθεί μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος. Πρέπει επιτέλους να εξαφανιστούν οι επιζήμιες συνέπειες για τη λειτουργία της ιδιωτικής οικονομίας, που παράγονται από τη γραφειοκρατία της Δημόσιας Διοίκησης και της Δικαιοσύνης.

(Visited 1 times, 1 visits today)