Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Α. Τζιτζικώστας: Απαιτείται μια μετάβαση στην περιφερειακή διακυβέρνηση

Την άποψη ότι έπειτα από έξι χρόνια «Καλλικράτη», έξι διαφορετικούς πρωθυπουργούς και έξι κυβερνήσεις απαιτείται μια ουσιαστική και βαθιά μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» που να επιλύει τα παλιά προβλήματα και να αποτυπώνει μια μετάβαση από την περιφερειακή διοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση, διατυπώνει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε άρθρο του στη νέα ιστοσελίδα του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για την αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρει ότι στα χρόνια που πέρασαν οι περιφέρειες έδωσαν τον αγώνα για την καθημερινότητα των πολιτών, σήκωσαν δυσανάλογα μεγάλο βάρος στο προσφυγικό και απέδειξαν ότι μπορούν να υλοποιούν μεγάλα έργα και να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα κονδύλια και προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ.

πόμενο βήμα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, θα πρέπει να είναι ένα μοντέλο σύγχρονο και αποδοτικό στο οποίο οι πολιτικές θα διαμορφώνονται και υλοποιούνται από κάτω προς τα πάνω ενώ ο σχεδιασμός και η εξειδίκευση θα πρέπει να γίνεται μαζί με τις τοπικές κοινωνίες – λαμβάνοντας υπόψη τις προτεραιότητες και τις ανάγκες σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Για να γίνει κάτι τέτοιο, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης κατοχύρωση της οικονομικής αυτοτέλειας και της θεσμικής ανεξαρτησίας των περιφερειών και των δήμων, απαγκίστρωση της αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος, φορολογική αποκέντρωση και είσπραξη των φορολογικών εσόδων από τις περιφέρειες, εφαρμογή της μητροπολιτικής διοίκησης και προώθηση αλλαγών στη συνταγματική αναθεώρηση.

«Το μοντέλο αυτό λοιπόν, με τις αλλαγές που είναι απαραίτητες και πρέπει να γίνουν άμεσα, έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει εθνικό σχέδιο για τη χώρα, να γίνει οδηγός, γιατί στην ουσία του, είναι ένας οδικός χάρτης για την ανάπτυξη», σημειώνει χαρακτηριστικά.

*ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)