Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Α. Βεντούρης: Εμείς δεν πουλήσαμε επανάσταση στο θέμα του ΟΛΠ

14081107_10154415312509844_42305294_n
Ανδρέας Βεντούρης

Πρέπει να δώσουμε στη πόλη του Πειραιά την ώθηση που μπορεί να έχει και της αξίζει

Ο Ανδρέας Βεντούρης είναι αντιδήμαρχος Πειραιά και ένα από τα στελέχη στην τοπική Αυτοδιοίκηση με εξαιρετικό δημόσιο λόγο και σημαντικό έργο. Έχει σπουδάσει πληροφορική και από το 2006 απασχολείται αποκλειστικά και μόνο στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Ανδρέας έχει πλούσια δράση τόσο στη δημόσια ζωή στον Πειραιά, όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποτελούν αναπόσπαστο μέσο προβολής απόψεων, έργου και επικοινωνίας με τους δημότες του Πειραιά.

Δηλώνει «βαθιά κεντροαριστερός»  και πιστεύει στην αναγκαία συμπόρευση των δυνάμεων του χώρου, ώστε αυτή η παράταξη να μπορεί να παρεμβαίνει ουσιαστικά στα πολιτικά δρώμενα της χώρας και να συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις.

Σαν Πειραιώτης διασκεδάζει με όσους χαίρονται τα καλοκαίρια, γιατί αυτός όπως και ο Ολυμπιακός, χαίρονται πάντα τον Μάιο, ενώ παράλληλα πιστεύει πως η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, το άνοιγμα του θαλασσίου μετώπου του Πειραιά και η αύξηση της επισκεψιμότητας, θα αποτελέσουν την προίκα της παρούσας δημοτικής Αρχής με την οποία υπηρετεί την πόλη.

 Ανδρέα καλησπέρα, κατ αρχήν πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με τα κοινά;

Καλησπέρα και σε εσάς, δεν θα το έλεγα απόφαση. Περισσότερο εσωτερική ανάγκη. Ειδικά για έναν άνθρωπο που δεν έχει τίποτα να κερδίσει, δεν κατέχει αμειβόμενη θέση και εξακολουθεί να εργάζεται σκληρά στον ιδιωτικό τομέα. Μόνο να δώσω αισθάνομαι ότι έχω και αυτό κάνει την ενασχόληση με τα κοινά ξεχωριστή.

 Αξίζει τον κόπο ένας νέος άνθρωπος να ασχοληθεί με την πολιτική;

Αξίζει αν πιστεύει ότι μπορεί να προσφέρει και δεν τον κάνει με στόχο το προσωπικό κέρδος. Οι φιλοδοξίες είναι θεμιτές, αλλά δεν πρέπει να αποτελούν αυτοσκοπό.

 Ποιο είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα του Πειραιά

Η εγκατάλειψη, η μη αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων της πόλης και οι οικονομικές εκκρεμότητες που έχουν γιγαντωθεί και φαντάζει δύσκολο να καλυφθούν. Δουλεύουμε πολύ πάνω σε αυτά και ευελπιστούμε να καταφέρουμε το καλύτερο δυνατό.

 Ποιος είναι ο στόχος και το μεγάλο στοίχημα της παράταξης σας για αυτή τη θητεία

Να δώσουμε στην πόλη την ώθηση που μπορεί να έχει και αξίζει. Να αφήσουμε υπαρκτές αλλαγές υπέρ του δημότη. Ήδη μια σειρά πρωτοβουλιών, δικαιώνουν την προσπάθεια μας. Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών με πολλαπλά οφέλη, το θεσμικό και οικονομικό νοικοκύρεμα, η αύξηση της επισκεψιμότητας στον Πειραιά, το άνοιγμα του θαλάσσιου μετώπου, οι ασφαλείς παιδικές χαρές για τα παιδιά μας, το κοινωνικό έργο, είναι ένα μικρό μόνο δείγμα του τι εννοώ.

 Ποιο πιστεύεις πως θα είναι το όφελος για τους κατοίκους του Πειραιά από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ;

Να θυμίσω ότι ως Δημοτική Αρχή τοποθετηθήκαμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και προτείναμε ένα εναλλακτικό σχέδιο. Βεβαίως δεν ήταν στο χέρι μας καθώς αποτελούσε κυβερνητική απόφαση. Και από τη στιγμή που οριστικοποιήθηκε δε λαϊκίσαμε και δεν πουλήσαμε επανάσταση όπως είδαμε να κάνουν άλλες πλευρές (ακόμα και ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός), αλλά προσπαθήσαμε να δούμε τα θετικά. Τυχόν μεγαλύτερη κίνηση στο λιμάνι σημαίνει μεγαλύτερη ανάπτυξη για όλη την πόλη. Περισσότερες δουλειές και καλύτερη διαχείριση των υποδομών του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, θα έχουν θετικό αποτύπωμα για τον Πειραιά.

Από το προφίλ σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βλέπουμε πως δηλώνεις κεντροαριστερός. Πώς βλέπεις την πορεία ομογενοποίησης της κεντροαριστεράς;

Δεν δηλώνω απλά. Είμαι βαθιά κεντροαριστερός. Παρότι δε μου αρέσει ιδιαίτερα ο όρος κεντροαριστερά, αλλά ας τον χρησιμοποιήσουμε για τη διευκόλυνση της συζήτησης και των νοημάτων. Η ομογενοποίηση, όπως τη λέτε, η συμπόρευση καλύτερα της κεντροαριστεράς έχει ήδη αργήσει. Έπρεπε να έχει γίνει …χθες. Αν θέλουμε να μην κρατάμε άστεγο τον κόσμο που τη στήριξε επί δεκαετίες κάνοντας την κραταιά δύναμη στη χώρα. Αυτός ο κόσμος δεν πέθανε. Δεν έφυγε. Δεν εξαϋλώθηκε. Απλά απογοητεύτηκε. Και είναι στο χέρι μας να του δώσουμε ξανά ελπίδα, τώρα που οι μάσκες έπεσαν και οι δήθεν αντιμνημονιακές δυνάμεις τον πούλησαν με τον χειρότερο τρόπο, για μια θέση στην εξουσία.

Ποια λάθη πιστεύεις έγιναν στο παρελθόν που τώρα πρέπει να αποφευχθούν;

Θα πρέπει να ξεπεραστούν ηγεμονισμοί και προσωπικές φιλοδοξίες που πάντως είναι θεμιτό να υπάρχουν στην πολιτική. Είναι η ώρα να συμφωνήσουμε έστω στα λίγα αυτονόητα και να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω, ακολουθώντας πίστα τα συμφωνηθέντα. Αυτό θα μας κάνει ξανά αξιόπιστους και σε συνδυασμό με ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που θα κληθούν να «τρέξουν» νέοι άνθρωποι, με όρεξη για δουλειά, χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος, ξανά δυνατούς, προς όφελος της χώρας.

 Τα στελέχη που έφυγαν και αυτομόλησαν στο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν θέση στο τραπέζι του διαλόγου για την κεντροαριστερά;

Όχι. Η κεντροαριστερά έχει πολλά και πολύ ικανά στελέχη και δε χρειάζεται να… ξανανοθευτει. Άλλωστε, όσοι έμειναν στα πέτρινα χρόνια του μνημονίου στην αγκαλιά της σίγουρα δεν το έκαναν γιατί είχαν κάτι -πέραν από χλεύη- να κερδίσουν. Είναι και αυτό το ηθικό κομμάτι που έχει την αξία του.

 Μία ομογενοποιημένη προγραμματικά κεντροαριστερά ποιο ρεαλιστικό πρέπει να έχει;

Στόχος κατ” αρχάς είναι να μπορεί να παρεμβαίνει ουσιαστικά στα πολιτικά δρώμενα της χώρας και να συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Η συνεννόηση και το σχέδιο είναι τα κλειδιά για την έξοδο της χώρας από την κρίση και αν υπάρχει μια δύναμη που μπορεί να οδηγήσει σε αυτά, αυτή είναι σίγουρα η κεντροαριστερά.

 Τι πιστεύεις ότι ζητάει ο κόσμος από τους πολιτικούς σήμερα τι σου λένε οι πολίτες;

Ειλικρίνεια, σχέδιο, συνεργασία. Ο κόσμος ξέρει ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και δεν είναι διατεθειμένος να πιστέψει άλλα παχιά λόγια και υποσχέσεις για ανώδυνη έξοδο από την κρίση και επιστροφή στο “εύκολο” παρελθόν. Αυτό που θέλει είναι ένα ρεαλιστικό εθνικό σχέδιο και ανθρώπους με όρεξη και συνέπεια για να το υπηρετήσουν.

Πιστεύεις πως τα εργασιακά και κατ’ επέκταση η δεύτερη αξιολόγηση θα φέρουν και κάλπες από Φθινόπωρο;

Τα στοιχεία της οικονομίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Η κυβέρνηση γρήγορα θα βρεθεί προ των αδιεξόδων που δημιούργησε και τότε θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της. Πιστεύω λοιπόν, ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές καθώς έχει δείξει πάρα πολλές φορές ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η επιβίωσή της και η μη ανάληψη οποιουδήποτε πολιτικού κόστους.

 Ποιο είναι θα είναι το πιο δύσκολο έργο της επόμενης κυβέρνησης;

Να ισορροπήσει το κακό που προκάλεσε η παρούσα κυβέρνηση. Το απίστευτο κόστος της διαπραγμάτευσης στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά ακόμα και της «διαχείρισης» του τρίτου αχρείαστου μνημονίου στη δεύτερη, πρέπει να μετριαστεί άμεσα. Και αμέσως μετά να ξεκινήσει η υλοποίηση ενός σοβαρού και σταθερού επιτέλους σχεδίου που θα έχει προκύψει από συνεργασία και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων.

Τι να περιμένουμε από τον Ολυμπιακό για την επόμενη σεζόν;

Ο Ολυμπιακός είναι τεράστια ομάδα. Για εμάς στον Πειραιά αλλά και όλους τους φιλάθλους του, είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις που θα οδηγήσουν το Θρύλο εκεί που του αξίζει. Στην κορυφή. Προς το παρόν διασκεδάζουμε με όσους έχουν συνηθίσει να πανηγυρίζουν τα καλοκαίρια. Εμείς πανηγυρίζουμε το Μάιο.

Αγαπημένο βιβλίο, ταινία και τραγούδι;

Κατά σειρά: «Ο γιος του λύκου» του Τζακ Λόντον, » Η τελευταία έξοδος -Ρίτα Χέιγουορθ» και «Τα δυο άλογα» του Γρηγόρη Μπιθικώτση.

 

συνέντευξη – επιμέλεια Παναγιώτης Φωτεινός

(Visited 1 times, 1 visits today)