Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑΑΔΕ: Αναζητεί κρυμμένα εισοδήματα οφειλετών του Δημοσίου

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ μπαίνουν οι μεγάλες οφειλέτες του Δημοσίου κυρίως εκείνοι που έχουν περιουσιακά στοιχεία και τα έχουν «κρυμμένα» είτε σε συγγενείς, είτε στο εξωτερικό.

Η φορολογική διοίκηση ενεργοποιεί τον Σεπτέμβριο τα Κέντρα Είσπραξης και Βεβαίωσης Οφειλών (ΚΕΒΕΙΣ) τα οποία καλούνται να ξεψαχνίσουν λογαριασμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό των οφειλετών του δημοσίου, τον τρόπο διαβίωσης τους αλλά και περιουσιακά στοιχεία τα οποία ενδεχομένως είναι σε offshore εταιρείες. Παράλληλα τα δύο κέντρα που θα συσταθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καλούνται να περιορίσουν το ύψος των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών δεσμεύοντας αμέσως περιουσιακά στοιχεία και λογαριασμούς των οφειλετών. Οι αρμοδιότητες των ΚΕΒΕΙΣ είναι οι εξής:

Η επιδίωξη είσπραξης οφειλών

Η λήψη αναγκαστικών, διασφαλιστικών και λοιπών μέτρων για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών.

Ο έλεγχος, η επαλήθευση και η διασταύρωση στοιχείων φορολογουμένων από το γραφείο.

Για τον εντοπισμό και τον περιορισμό των οφειλών οι ελεγκτές των δύο νέων κέντρων έχουν συγκεκριμένες οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να:

Καταγράφονται ενιαία και εντοπίζονται ευκολότερα πλέον, ανά γεωγραφική περιοχή, οι οφειλέτες και τα περιουσιακά στοιχεία ή οι πηγές εισοδημάτων τους, ακόμη και αν π.χ. αλλάζουν συχνά διεύθυνση κατοικίας, εργασία ή επαγγελματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα ο «φάκελός» τους να μεταφέρεται από ΔΟΥ σε ΔΟΥ.

Παρακολουθείται αυτόματα και κεντρικά η δημιουργία και εξέλιξη νέων οφειλών.

Δημιουργούνται υποδομές (ηλεκτρονικές κ.λπ.) για άμεση αναζήτηση και επιδίωξη της είσπραξης, αντί να απαιτείται συνεχής συντονισμός διάσπαρτων υπηρεσιών.

Επιδιώκεται εξοικονόμηση δαπανών και χρόνου (π.χ. για επικοινωνίες ή μετακινήσεις) από τη λειτουργία μιας μεγάλης μονάδας είσπραξης, αντί πολλών και κατακερματισμένων σε ολόκληρη τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε ΑΑΔΕ τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έχουν φθάσει στα 2,8 δισ. εκ των οποίων τα 2,44 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι. Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία έχουν φθάσει τα 104,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 40,6 δισ. ευρώ οφείλουν φυσικά πρόσωπα και τα υπόλοιπα 64,2 δισ. ευρώ οι επιχειρήσεις.

Η προέλευση των οφειλών

το 57% που αντιστοιχεί σε 46,3 δισ. ευρώ, πηγάζει από φορολογικές οφειλές (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, φόροι στην περιουσία, ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κτλ.).

Το υπόλοιπο των πραγματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προέρχεται από άλλες κατηγορίες οφειλής, οι οποίες παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό είσπραξης. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε αυτές περιλαμβάνονται τα πρόστιμα τα οποία αποτελούν το 29,7% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, καθώς αγγίζουν τα 24,2 δισ. ευρώ και οι μη φορολογικές οφειλές (δάνεια, δικαστικά έξοδα, καταλογισμοί κτλ.), οι οποίες αποτελούν το 13,3% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 10,9 δισ. ευρώ.
Ο ελεγκτικός μηχανισμός επικεντρώνεται το τελευταίο διάστημα στις νέες οφειλές που δημιουργούνται καθώς οι πιθανότητες είσπραξης είναι πολύ μεγαλύτερες. Εφόσον ο ελεγκτικός μηχανισμός κινηθεί ταχύτατα μπορεί να μπλοκάρει τους λογαριασμούς. Μάλιστα για την κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών ή κατάσχεση εις χείρας τρίτων ο ελεγχόμενος και οφειλέτης του δημοσίου δεν χρειάζεται να ενημερωθεί προηγουμένως. Υπάρχουν δε και περιπτώσεις που η φορολογική διοίκηση μπορεί να παρακάμψει όλη τη προδιαδικασία και να προχωρήσει άμεσα σε αναγκαστικά μέτρα χωρίς να ενημερώσει τον ελεγχόμενο ή οφειλέτη.

By