Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Αχτσιόγλου: Δεν θα μπορέσουμε να μηδενίσουμε τις εκκρεμείς συντάξεις μέχρι το τέλος του έτους

«Η μείωση της ανεργίας δεν είναι πλασματική. Δεν μας ικανοποιεί το ποσοστό σχέσης μεταξύ μερικής και πλήρους εργασίας», τόνισε η υπουργός Εργασίας

Στην παραδοχή ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να μηδενίσει τον αριθμών των εκκρεμών συντάξεων, οι κάτοχοι των οποίων αναμένουν πολλούς μήνες, έως και χρόνια δίχως εισόδημα, για την καταβολή τους, προχώρησε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, προσδιορίζοντας το νέο χρονοδιάγραμμα-δέσμευση της κυβέρνησης, τον Ιούνιο του 2018. Πρόσθεσε, δε, πως στόχος της κυβέρνησης είναι η παροχή συντάξεων έναν με δύο μήνες από την ημερομηνία του αιτήματος.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, τόνισε πως «ο όγκος των εκκρεμοτήρων μειώνεται. Η υποχρέωσή μας είναι κυρίως απέναντι στους συνταξιούχους. Έχουμε καταβάλει 1,5 δισ. σε κύριες και εφάπαξ. Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει. Ο ρυθμός επιταχύνεται. Ζήτημα με τη δόση δεν μπαίνει. Σε ότι αφορά την εκκαθάρισή μας απέναντι στους θεσμούς, είμαστε εντάξει. Στόχος ο κύριος όγκος μέχρι τέλους του χρόνου να έχει εκκαθαριστεί. Δεν θα μπορέσουμε να τον μηδενίσουμε».
Σε ερώτηση για τον αρχικό στόχο των 20.000 εκκαθαρίσεων ανά μήνα, η κυρία Αχτσιόγλου υπεραμύνθηκε της δουλειάς που γίνεται στο υπουργείο, λέγοντας πως «από τον Ιανουάριο υπάρχει επιτάχυνση στον ρυθμό καταβολής των συντάξεων. Δεν απονέμονται μόνο 5.000 συντάξεις κατά μέσο όρο τον μήνα. Ικανοποιημένος θα είναι ένας υπουργός, όταν ένας άνθρωπος κάνει αίτημα και πάρει σύνταξη σε δύο μήνες. Η βασική ανάγκη θα είναι να εκκαθαριστούν οι εκκρεμότητες παλαιότερων χρήσεων. Στόχος να δίνονται συντάξες εντός ενός ή δύο μηνών».

Πρόσθεσε δε πως «δεν είναι ακριβές το ότι κρατάμε τις συντάξεις για τον προϋπολογισμό. Σε ότι αφορα το 2018 υπάρχει πρόβλεψη της πλήρους εκκαθάρισης των εκκρεμοτήτων. Με πλήρη εκκαθάριση προβλέπουμε πλεόνασμα. Θα έχει γίνει οπωσδήποτε μέχρι τον Ιούνιο του 2018 και προσπαθυούμε για πιο νωρίς. Είμαστε ακριβώς εναρμονισμένοι με την υποχρέωσή μας για το 3,5%, απέναντι στους θεσμούς».

Για την «τρύπα» που υπάρχει στον ΕΦΚΑ, η υπουργός Εργασίας δεν διαπιστώνει κανένα πρόβλημα, λέγοντας πως «ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης ξεκίνησε με τρύπα και πλέον έχει πλεόνασμα και αυτό συμβαίνει γιατί έχουν αυξηθεί τα έσοδα από τους ασφαλισμένους και ελαφρώς από τους επαγγελματίες. Ο ΕΦΚΑ θα συνεχίσει να έχει ελαφρύ πλεόνασμα. Στον προϋπολογισμό, μία μικρή απόκλιση που υπάρχει, εξισορροπείται από τα επιπλέον έσοδα».

Όσον αφορά την ανεργία και τις εναλλακτικές συνθήκες εργασίας, η κυρία Αχτσιόγλου τόνισε πως «κανείς δεν πανηγυρίζει για την ανεργία. Αυτό που συμβαίνει είναι να βλέπουμε την αξιωματική αντιπολίτευση να βάζει αυτογκόλ. Η ανεργία μειώνεται συνεχώς. Η σχέση μερικής και ολικής απασχόλησης δεν μας ικανοποιεί. Κάνουμε παρεμβάσεις, που φέρνουν ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζόμενων. Δεν είναι πλασματική η μείωση της ανεργίας. Είναι άνθρωποι που βρήκαν δουλειά. Κανείς δεν πανηγυρίζει για την κατάσταση. Δουλεύουμε με σχέδιο. Δώσαμε μεγάλη μάχη για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και χρησιμοποιούμε τα εργαλεία που έχουμε, για να επιδοτούμε προγράμματα».

Αναφερόμενη στην αξιολόγηση και το αν θα κλείσει εγκαίρως, δήλωσε ότι «φαίνεται ότι η 3η αξιολόγηση έχει θέματα που δεν είναι τόσο βαριά. Στα εργασιακά υπάρχει μόνο η απαρτία των εργαζομένων στη γενική συνέλευση των πρωτοβάθμιων σωματείων. Αν θα γίνει το ένα τρίτο, ένα δεύτερο. Θα το συζητήσουμε με τους θεσμούς. Θέλουμε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό και αυτό το λένε και οι Ευρωπαίοι».

Η κυρία Αχτσιόγλου ρωτήθηκε για τον επανυπολογισμό των συντάξεων και των πιθανών νέων μειώσεων στο εισόδημα των συνταξιούχων. Η υπουργός Εργασίας απέφυγε να πάρει σαφή θέση, λέγοντας πως «ο επανυπολογισμός των συντάξεων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός των δεσμεύσεών μας. Υπάρχει για τους πριν τον Μάιο του 2016. Το 2019 θα υπάρξει μία περικοπή που δεν θα ξεπεράσει το 18% και αντίστοιχα θα υπάρξουν τα συμφωνημένα αντισταθμιστικά μέτρα».

Σε ερώτηση για το νομοσχέδιο που αφορά τους διεμφυλικούς είπε ότι «η Πολιτεία κάνει το αυτονόητο στο νομοσχέδιο με τους διεμφυλικούς. Αφενός το άτομο να αυτοπροσδιορίζεται και αφετέρου η πολιτεία να του αναγνωρίζει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Εκτιμώ ότι το νομοσχέδιο θα περάσει. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει η ψηφοφορία στη βουλή στη βάση των ατομικών ελευθεριών».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By