Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Άδωνις Γεωργιάδης: Εξονυχιστικοί έλεγχοι παντού από την Επιθεώρηση Εργασίας

Εντολή να ενταθούν οι έλεγχοι σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Άδωνις Γεωργιάδης στην αρμόδια υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης εργασίας με αφορμή το περιστατικό για τις συνθήκες απασχόλησης τόσο στην Ρόδο, όσο και στην Κρήτη.

«Δεν θα έχω την παραμικρή ανοχή σε θέματα παραβίασης των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων.

Η εντολή στην Επιθεώρηση Εργασίας είναι να είναι παντού και να ενταθούν οι έλεγχοι» επισήμανε κατά την διάρκεια συνέντευξής του.

Ο υπουργός Εργασίας εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή, στο οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνονται παρεμβάσεις προς όφελος των εργαζομένων.

«Θα έχουμε και άλλες θετικές εκπλήξεις στο πρώτο μας νομοσχέδιο.

Θα στείλουμε σαφές μήνυμα στην αγορά: θέλουμε φιλική πολιτική προς τις επιχειρήσεις, αλλά ταυτόχρονα τα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια των εργαζομένων θα είναι για εμάς ιερό ευαγγέλιο».


Καταγγελίες σε επιχειρήσεις τουρισμού και επισιτισμού

Απλήρωτοι εργαζόμενοι, εξαντλητικά ωράρια και 7ημερη εργασία χωρίς ρεπό είναι οι σημαντικότερες παραβάσεις που καταγράφονται κάθε χρόνο σε καταγγελίες των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον επισιτισμό και στον τουρισμό Γιώργος Χότζογλου κάθε χρόνο ζητά προσλήψεις έμπειρου προσωπικού, περισσότερους ελέγχους και επαναφορά των προϋποθέσεων για την λήψη επιδόματος ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους στα προ μνημονίου επίπεδα (από 3 σε 5 μήνες),
προκειμένου να αποφευχθούν τα φαινόμενα καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας.

Ο σημαντικότερος λόγος για την τεράστια έλλειψη προσωπικού είναι ότι εργαζόμενοι όπως σεφ, μάγειρες και σερβιτόροι, οι οποίοι έχουν τελειώσει τις αντίστοιχες σχολές, δεν κατάφεραν να μπουν λόγω των νέων προϋποθέσεων στο ταμείο ανεργίας με αποτέλεσμα να αναζητήσουν απασχόληση στο εξωτερικό ή σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους.

Ο δεύτερος λόγος αφορά τις εξαντλητικές συνθήκες απασχόλησης σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές αποδοχές.

Όπως έχει επισημάνει ο κ. Χότζογλου οι εργοδότες δεν προσφέρουν όλοι ικανοποιητικούς μισθούς για να αποφασίσει ο εποχικά εργαζόμενος να μεταβεί σε νησί για εργασία.

Τουριστικές επιχειρήσεις, μάλιστα, με αγγελίες αναζητούν προσωπικό για το καλοκαίρι σε Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο, προτείνοντας επταήμερη εργασία, 10-12 ώρες την ημέρα με διαμονή και διατροφή και μισθό στα 700 ευρώ.

«Οι συγκεκριμένοι μισθοί δεν είναι αντιπροσωπευτικοί για τέτοιες συνθήκες εργασίας και δικαιολογημένα δεν θα πάνε για δουλειά οι εργαζόμενοι.

Πολλοί εργοδότες για να αποφύγουν την καταβολή των ενσήμων, βάζουν πλαφόν τα 100 ένσημα και μόλις ο εργαζόμενος τα αγγίξει τότε του ζητά να δουλέψει μαύρα», επισημαίνει ο κ. Χότζογλου.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων καταγγέλλει παντελής έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών μέχρι σήμερα.

Να σημειωθεί ότι πέρσι τον Μάιο το ΣΕΠΕ ξεκίνησε στοχευμένους εντατικούς ελέγχους σε περιοχές υψηλής τουριστικής έντασης.

Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στις Παράκτιες τουριστικές περιοχές της
Περιφέρειας Αττικής, στα νησιά του Νότιου Αιγαίου, ιδιαίτερα Κυκλάδες και Δωδεκάνησα (Μήλος, Σίφνος, Σέριφος, Ίος, Σαντορίνη, Πάρος, Νάξος, Σύρος, Τήνος, Μύκονος, Ρόδος, Κως, Πάτμος, Λέρος) στην Κρήτη (Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου), στα Νησιά Ιονίου (Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Κέρκυρα) και στις Παράκτιες τουριστικές περιοχές Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδική, Πιερία) και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ωστόσο, δεν έγινε παρουσίαση των στοιχείων για τους ελέγχους που έγιναν τη θερινή περίοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022 έγιναν 59.476 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο σε τουριστικούς προορισμούς και επιβλήθηκαν 11.871 κυρώσεις και πρόστιμα συνολικού ύψους 32,2 εκατ. ευρώ.

Κενές θέσεις- Έλλειψη κατηρτισμένου προσωπικού
Υπερβαίνει το 10% των εργαζομένων στη χώρα που απασχολείται στους κλάδους των καταλυμάτων και της εστίασης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για την απασχόληση.

Όπως σημειώνει η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, καθοριστικός παράγοντας σε αυτό φαίνεται να είναι η όλο και εντεινόμενη αδυναμία εξεύρεσης εργατικού δυναμικού από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.

Το 2022, μόνο ο κλάδος των ξενοδοχείων δούλεψε με κενές περισσότερες από 60.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή περισσότερες από 1 στις 5 θέσεις δεν καλύφθηκε.

Και μάλιστα σε έναν κλάδο που έχει υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία από φέτος είναι υποχρεωτική.

Και φέτος, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κενές πάνω από 70.000 θέσεις εργασίας.

Αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη στον σχεδιασμό που αφορά την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων οι μεγαλύτερες ελλείψεις που καταγράφηκαν το 2022 είναι:

Νότιο Αιγαίο με 14.346 κενές θέσεις εργασίας
Κρήτη με 10.808 κενές θέσεις εργασίας
Κεντρική Μακεδονία με 5.891 κενές θέσεις εργασίας
Ιόνια Νησιά με 8.378 κενές θέσεις εργασίας

Το 2022 έμειναν κενές:

7.360 θέσεις εργασίας σε καμαριέρες,
5.164 θέσεις εργασίας σερβιτόρων,
3.460 ρεσεψιονίστ,
2.866 λαντζέρηδες ,
2.729 Barista / Barman – Barwoman,
2.404 καθαρίστριες και
2.340 μάγειρες.

By