Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Άδωνις για Σαουδική Αραβία: Μας παραπλανήσατε εκ δόλου για να τα αρπάξετε;

Η συζήτηση για τα βλήματα στη Σαουδική Αραβία – Τασούλας: Ο Καμμένος είπε ψευδώς ότι θα πουλήσει τα βλήματα με διακρατική αλλά έβαλε μεσάζοντα

Με σφυροκόπημα των βουλευτών της ΝΔ στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο για την πώληση βλημάτων από τον ελληνικό στρατό στη Σαουδική Αραβία, υπόθεση που αποκάλυψε το ΘΕΜΑ, ξεκίνησε η συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης που έχει καταθέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Θα ήταν ίδια η ψήφος μας αν είχαμε πληροφορηθεί την ύπαρξη του μεσάζοντα κ. Βασίλειου Παπαδόπουλου;» αναρωτήθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στην έγκριση που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στην επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής για να εκποιηθούν τα πυρομαχικά στη Σαουδική Αραβία.

«Μας παραπλανήσατε εκ λάθους ή μας παραπλανήσατε εκ δόλου για να τα αρπάξετε;» ήταν το ερώτημα του κ. Γεωργιάδη ο οποίος άφησε σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς της ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

«Ο λαθρέμπορος Παπαδόπουλος θα έβαζε με την άδεια της Ελλάδος σε μια εμπόλεμη ζώνη 200.000 βλήματα. Ξέρετε πόσο αξίζουν 200.000 βλήματα στη λαθραία αγορά; Πάνω από 150 εκατομμύρια! Εμένα μου φαίνεται αρκετό κίνητρο γα να παραπλανήσει κάποιος τη Βουλή» ήταν η επισήμανση του Άδωνι Γεωργιάδη.

Το απόγευμα η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών

Σφοδρή αναμένεται η σημερινή αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής για την υπόθεση των βλημάτων που επεχείρησε να πωλήσει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με «ενδιάμεσο» στην Σαουδική Αραβία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν κατά του άμαχου πληθυσμού της Υεμένης.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 13:00 και πρώτος τον λόγο έβαλε ο Κ. Τασούλας από τους ερωτώντες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζητούν και τον έλεγχο του κ. Καμμένου. «Η ΝΔ θεωρεί ότι οι συμφωνίες εκποίησης στρατιωτικού υλικού δεν βασίζονται σε διακρατική συμφωνία, όπως ψευδώς υποστήριξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Στη συμφωνία η κυβέρνηση επέλεξε να υπάρξει μεσάζοντας» δήλωσε ο κ. Τασούλας και τόνισε με νόημα ότι «ο αξιωματικός ασφαλείας δεν μπόρεσε να κρατήσει τον Ρουβίκωνα αλλά κράτησε έναν ταξίαρχο του ελληνικού στρατού». «Τρία χρόνια τώρα ψηφίζουμε όλες τις εισηγήσεις που φέρνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου αυτή τη χαλεπή περίοδο τουλάχιστον η επιτροπή Εξοπλισμών να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων διαθεσιμότητας που έχουν οι ένοπλες δυνάμεις» πρόσθεσε.

Ο κ. Τασούλας επισήμανε ότι η ΝΔ στήριξε τη διακρατική συμφωνία επειδή αυτή εξασφαλίζει την απόλυτη διαφάνεια. Ο αρχηγός ΓΕΣ είχε υπερασπιστεί τη διακρατική συμφωνία με το επιχείρημα ότι αν τα πυρομαχικά πήγαιναν σε ιδιώτη η ελληνική πλευρά δεν θα ήξερε πού θα καταλήξει. «Άρα, δεν μπορούμε να κάνουμε συναλλαγή με κάποιον που λέει ότι δεν είναι κράτος. Δεν γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα» ήταν η φράση που είχε χρησιμοποιήσει τότε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Κώστας Τασούλας. Υπαινίχθηκε μεθόδευση για να εκποιηθούν τα 300.000 βλήματα των 105mm αφού, όπως είπε ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, ένα μήνα πριν αποφασιστεί ότι τα 300.000 φυσίγγια πυρομαχικών περισσεύουν, συμπτωματικώς ο μεσάζων Βασίλειος Παπαδόπουλος είχε ζητήσει τον ίδιο αριθμό βλημάτων, για λογαριασμό της Ιορδανίας αυτή τη φορά…

Οπως είπε ο κ. Τασούλας: «Ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών, απόστρατος ναύαρχος υπέγραψε συμφωνία με ιδιώτη, εκπρόσωπο ιδιωτικής βιομηχανίας στο αεροδρόμιο της Μίκρας στις 13 Ιουνίου του 2017. Την επόμενη ημέρα, τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών ανέφεραν με έγγραφό τους όλα όσα έγιναν για το θέμα, αποκαλύπτοντας ότι έψαχναν για επίσημο εκπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας και τελικώς υπέγραψαν με έναν μεσάζοντα. Εξηπατήθη η επιτροπή Εξοπλισμών, ο κ. Καμμένος υφήρπαξε την έγκρισή μας, έκανε συμφωνία με ιδιώτη μεσάζοντα». Χαρακτήρισε δε την υπόθεση θλιβερή, σκοτεινή και δυσάρεστη «που αποδεικνύει ότι όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν δεν μας έχουν διδάξει τίποτα». Εκλεισε δε λέγοντας ότι «επισημαίνουμε τα γεγονότα, την καλοπιστία και την εποικοδομητική μας στάση».

«Είναι συμφωνία με μεσάζοντα, είναι συμφωνία αίσχους για την Ελλάδα, είναι συμφωνία αίσχους για τον κ. Καμμένο» κατέληξε ο κ. Τασούλας.

Δαβάκης: Με τέτοια διακρατική συμφωνία ούτε πορτοκαλάδες σε ΚΨΜ δεν παραγγέλνεις

Με την παρότρυνση προς τον κ. Καμμένο να κρατά σημειώσεις ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Θανάσης Δαβάκης προκαλώντας μειδίαμα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας. «Η ΝΔ ελέγχει τον υπουργό Άμυνας για τον τρόπο που χειρίστηκε τον φάκελο διάθεσης 300.000 βλημάτων στη Σαουδική Αραβία» είπε ο κ. Δαβάκης για να συνεχίσει: «Εγείρονται ζητήματα, πράξεις και παραλήψεις. Η επιστολή του αξιωματικού της Σαουδικής Αραβίας δεν έχει πρωτόκολλο. Είναι προσωπική αλληλογραφία του κ. Καμμένου με τον σμήναρχο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας. Πρόκειται για την επιστολή που θέτει ως επίσημο εκπρόσωπο της Σ. Αραβίας τον Βασίλη Παπαδόπουλο. Μήπως το έγγραφο αφορά βόμβες και όχι βλήματα;».

«Στις 12.1.2017 συζητήθηκε το ζήτημα στην επιτροπή εξοπλισμών. Το ενημερωτικό σημείωμα που μας δώσατε είναι μόλις 4 σελίδες και δεν αναφέρει τίποτα για τον Παπαδόπουλο» τόνισε σε άλλο σημείο ο ίδιος για να καυτηριάσει τις αγωνιώδεις ενέργειες της ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας να υπογράψει την Διακρατική Συμφωνία με τον «μεσάζοντα». «Με τέτοια διακρατική συμφωνία ούτε πορτοκαλάδες σε ΚΨΜ δεν παραγγέλνεις» τόνισε ο κ. Δαβάκης για να κλείσει την τοποθέτησή του λέγοντας: «Πέφτει βαριά στους ώμους σας η ευθύνη. Όλα όσα συνθέτουν την ιδέα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν συνάδουν με όσα διαχειρίζεστε εσείς στο υπουργείο».

By