Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ισπανία

«Περισσότερο ευχή παρά πραγματικότητα» ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης δήλωσε ο Ραχόι

raxoiO υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε σήμερα ότι η κοινοβουλευτική έγκριση που θα άνοιγε τον δρόμο για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης είναι περισσότερο «μια ευχή παρά μια πραγματικότητα», λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση, την Τρίτη 30 Αυγούστου, της ισπανικής βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο Μαριάνο Ραχόι, ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος (PP, συντηρητικό) ανακοίνωσε την 18η Αυγούστου ότι θα επιχειρήσει να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών την 30η Αυγούστου με στόχο να τεθεί εκ νέου επικεφαλής της κυβέρνησης κι ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να αποτύχει εξαιτίας των προσκομμάτων που θα εγείρουν οι Σοσιαλιστές.

«Ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης στην Ισπανία παραμένει σήμερα περισσότερο μια ευχή παρά μια πραγματικότητα»
επισήμανε ο Μαριάνο σε μια συνεδρίαση με στελέχη του κόμματός του στην γενέτειρά του τη Γαλικία.

Το πολιτικό αδιέξοδο διαρκεί ήδη 8 μήνες και τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η χώρα θα καταφέρει να εξέλθει από αυτό.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015 και του Ιουνίου του 2016 τα παλαιότερα και νεότερα κόμματα αδυνατούν να συμφωνήσουν προκειμένου να επιτευχθεί μια πλειοψηφία και να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Το Λαϊκό Κόμμα επικράτησε στις εκλογές του Ιουνίου, συγκεντρώνοντας 137 έδρες εκ των 350, μπροστά από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE, 85 έδρες).

Ο Μαριάνο Ραχόι δεν μπορεί να υπολογίζει παρά στο ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα συγκεντρώσει 170 ψήφους: των συντηρητικών, των φιλελεύθερων του κόμματος Ciudadanos και των ψήφων του περιφερειακού κόμματος Ένωσης των Καναρίων Νήσων. Υπολείπονται έξι για την απόλυτη πλειοψηφία.

Δεν θα μπορούσε να ελπίζει ότι θα παραμείνει στην εξουσία παρά μόνο στη περίπτωση που οι Σοσιαλιστές απόσχουν κατά τη διεξαγωγή της δεύτερης ψηφοφορίας για την παροχή εμπιστοσύνης, όπου απαιτείται μονάχα η απλή πλειοψηφία.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ αντιτίθεται σε μια δεύτερη κυβέρνηση υπό τον Μαριάνο Ραχόι, καταλογίζοντάς του ότι η θητεία που σημαδεύτηκε από πολιτικές λιτότητας και διαφθορά.
Πηγές ωστόσο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναφέρονται, τους τελευταίους μήνες, στο ενδεχόμενο μιας απόφασης «αποχής της της τελευταίας στιγμής».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By