Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

AEΠ: Με ρυθμό 2,3% «έτρεξε» η ελληνική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του 2024

Προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης και φέτος παρά το «στραβοπάτημα» του α΄τριμήνου, δείχνει η πορεία της ελληνικής οικονομίας, δείχνουν τα νεότερα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Για το β΄τρίμηνο ανακοίνωσε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% που, όμως, είναι κατώτερη από την ετήσια πρόβλεψη της κυβέρνησης για Ανάπτυξη 2,5%.

Όπως όλα δείχνουν, τα πάντα θα κριθούν στο «δυνατό» γ” τρίμηνο του έτους (που περιλαμβάνει και την κορύφωση της τουριστικής κίνησης στη χώρα). Ωστόσο η επιστροφή σε τριμηνιαίους ρυθμούς πάνω από 2% δείχνει ότι η χρονιά μπορεί να κλείσει κοντά στην ετήσια πρόβλεψη της Κομισιόν για ανάπτυξη 2,2% φέτος στην Ελλάδα -ή και λίγο πάνω από αυτό- που, σε κάθε περίπτωση, είναι πολλαπλάσια από την προβλεπόμενη Ανάπτυξη στην υπόλοιπη ευρωζώνη.

Ήδη, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Eusostat, η Ελλάδα είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ΕΕ (1,1% σε τριμηνιαία βάση) πίσω μόνο από την Πολωνία (1,5%).

Το γεγενός επεσήαμνε με ανάρτησή του και ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης: «Το 2ο τρίμηνο είχαμε το δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Φαντάζομαι αδιάφορο για τους κήρυκες του μηδενισμού…» έγραψε.

Τα «καλά νέα» είναι ότι η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε και την αρχική εκτίμηση που είχε ανακοινώσει τον Μάιο, για αύξηση του ΑΕΠ 0,7% στο α΄τρίμηνο του 2024. Την αύξησε σε 0,8% και βελτιώνει συνολικά τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης του α΄εξαμήνου.

Η άνοδος 2,3% υπολογίζεται με εποχική διόρθωση και είναι βάση σύγκρισης, ώστε να μην επηρεάζεται από συγκυριακές παραμέτρους. Σε απόλυτα μεγέθη, με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, η ονομαστική αύξηση κατά το 2ο τρίμηνο 2024 ήταν υψηλότερη, φτάνοντας στο 2,7% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2023.

Επενδύσεις και εξαγωγές

Στην άνοδο του β΄τριμήνου κατά 2,3% εν σχέσει με πέρυσι (σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση) αποδίδεται κυρίως:

· Στη συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη που παρουσίασε αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2023.
· Στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου που αυξήθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2023.
· Στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2023. Συγκεκριμένα οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,0%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών (τουρισμός κλπ) αυξήθηκαν κατά 2,8%.

Ωστόσο το ΑΕΠ πιέζεται και στο β΄τρίμηνο από τις αυξημένες (και πιο ακριβές) εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών από το εξωτερικό, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2023. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,9%

Από τρίμηνο σε τρίμηνο, το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,1%. Η βελτίωση στο δεύτερο σε σχέση με το πρώτο, συνδέεται κυρίως:

– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2024.
– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 0,8% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2024.
– Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2024. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών (τουρισμός κλπ) αυξήθηκαν κατά 1,0%. Η μικρή συμβολή του Τουρισμού στην άνοδο του β΄τριμήνου, δείχνει ίσως και ότι μπορεί να επέλθει υψηλότερη ώθηση στο «τουριστικό» γ΄τρίμηνο, εφόσον συνεχιστεί και η αύξηση στις εξαγωγές αγαθών.

Στον αντίποδα, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 6,1% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2024. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,8%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,2%.

By