Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Αφέθηκαν ελεύθεροι οι έξι εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ

Μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή Διαφθοράς

diki650_140514

Τα έξι μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ της περιόδου 2013 – 2014 που αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απιστίας για την υπόθεση των 28 ακινήτων του Δημοσίου αφέθηκαν ελεύθερα μετά τις απολογίες τους στον Ανακριτή Διαφθοράς.

Οι κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων τρεις αλλοδαποί, φέρονται να αρνήθηκαν ενώπιον του ανακριτή, οποιαδήποτε ποινική τους ευθύνη στην υπόθεση της αξιοποίησης των επίμαχων ακινήτων.

Ο φάκελος της δικογραφίας αφορά 28 ακίνητα, μεταξύ των οποίων πέντε κτίρια των υπουργείων Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας, 13 κτήρια ΔΟY και πέντε κτίρια της Αστυνομίας, που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την πώληση και λειτουργική μίσθωση τους (sale-and-lease-back), για 20 χρόνια.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ένας Ισπανός, ένας Ιταλός και ένας Σλοβάκος. Οι δύο πρώτοι είναι επικεφαλής των Κτηματικών Υπηρεσιών των χωρών τους, ενώ ο τρίτος είναι πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Σλοβακίας.

Πριν τις απολογίες των έξι κατηγορουμένων, ο ανακριτής μετά από αίτημα τους, εξέτασε έναν μάρτυρα υπεράσπισης. Η βασική υπερασπιστική γραμμή τους εδράζεται στο γεγονός ότι η θέση τους ήταν να γνωμοδοτούν και οι κρίσεις τους δεν ήταν δεσμευτικές για το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο και έλαβε τις αποφάσεις του.

Όπως επισήμαναν οι συνήγοροί τους, Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Γιάννης Γιαννίδης, οι εντολείς τους δεν είχαν καμία διαχειριστική ευθύνη δημοσίου χρήματος και συνεπώς δεν υφίσταται ποινική ευθύνη για απιστία στην υπηρεσία, ενώ οι κατηγορούμενοι θεωρούν ότι οι εκτιμήσεις που παρέδωσαν στο ΤΑΙΠΕΔ, ήταν επωφελείς και απολύτως νόμιμες.

By