Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αφγανιστάν: Γυναίκες εξαναγκάζονται σε γάμο προκειμένου να διαφύγουν από τους Ταλιμπάν

Σε επιφυλακή βρίσκεται το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ μετά από αναφορές ότι γυναίκες και νεαρά κορίτσια από το Αφγανιστάν εξαναγκάζονται να παντρευτούν ή να προσποιούνται ότι είναι παντρεμένες με Αφγανούς προκειμένου να πληρούν τα κριτήρια αξιολόγησης ώστε να διαφύγουν από τη χώρα.

Ανάλογα περιστατικά περιέγραψαν πηγές Αμερικανών αξιωματούχων στο CNNi σε κέντρο προσωρινής μεταβίβασης προσφύγων.

Οι αξιωματούχοι υπογράμμιζαν το μέγεθος της απελπισίας μεταξύ των Αφγανών προκειμένου να διαφύγουν από τη χώρα τους μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και τον φόβο τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τις γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια.

Αν και δεν είναι σαφής η συχνότητα των περιστατικών, έχει προκαλέσει εύλογη ανησυχία στους Αμερικανούς διπλωμάτες που κάνουν την αξιολόγηση των αιτούντων άσυλο σε κέντρο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μία από τις πηγές είπε ότι Αμερικανοί διπλωμάτες στα ΗΑΕ θα παρέχουν καθοδήγηση σε όσους εργάζονται στο κέντρο σχετικά με τον τρόπο εντοπισμού πιθανών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων. Ένας άλλος είπε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προτίθεται να συνεργαστεί με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το Υπουργείο Άμυνας.

Στο μεταξύ, ξεκίνησαν και πάλι οι πτήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο και στο νότιο Αφγανιστάν, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Στεφάν Ντουζαρίκ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα μπορέσουν το αμέσως προσεχές διάστημα να γίνουν εντατικότερες.

Οι πτήσεις αυτές, που εκτελούνται από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του ΟΗΕ, επέτρεψαν «σε 160 ανθρωπιστικές οργανώσεις να συνεχίσουν τις ζωτικής σημασίας δραστηριότητές τους σε αφγανικές επαρχίες», διευκρίνισε ο κ. Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης διαπιστευμένων συντακτών στη Νέα Υόρκη.

Οι πτήσεις γίνονται από το Ισλαμαμπάντ, την πρωτεύουσα του Πακιστάν, με προορισμό τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ (βόρεια) και την Κανταχάρ (νότια), εξήγησε ο εκπρόσωπος. Έχουν γίνει τρεις τέτοιες πτήσεις από την 29η Αυγούστου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By