Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν διαμηνύουν ότι όλα τα ξένα στρατεύματα πρέπει να φύγουν έως τις 31 Αυγούστου

Τελεσίγραφο για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν έως τις 31 Αυγούστου απευθύνουν οι Ταλιμπάν, ξεκαθαρίζοντας ότι μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία «θα κρατήσουμε διαφορετική στάση».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλκάχ Μουτζαχίντ δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν δεν επιθυμούν να αφήσουν τους Αφγανούς να φύγουν, σημειώνοντας ότι τα πλήθη που βρίσκονται γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ μπορεί να πάει σπίτι του, ενώ όπως έγινε γνωστό, μπλόκαραν για τους Αφγανούς τον δρόμο προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, «η 31η Αυγούστου είναι ο χρόνος που έχει δοθεί (για αποχώρηση)», σημειώνοντας ότι τυχόν καθυστέρηση είναι αντίθετη με τη συμφωνία. «Όλοι θα πρέπει να φύγουν πριν τη συγκεκριμένη ημερομηνία, μετά δεν θα τους επιτραπεί».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι Ταλιμπάν εγγυώνται για την ασφάλεια των Αφγανών και δεν υπάρχει λίστα ανθρώπων που θα διωχθούν για αντίποινα. «Έχουμε ξεχάσει το παρελθόν», ανέφερε.

Μάλιστα, κάλεσε τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις να σταματήσουν τις πτήσεις για την απομάκρυνση Αφγανών αμέσως και τις κατηγόρησε ότι παίρνουν την ελίτ, πλήττοντας την προσπάθεια ανοικοδόμησης. «Δυστυχώς, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να παίρνουν πολίτες έξω από τη χώρα σε αβέβαιο μέλλον. Θέλουμε να πούμε στους Αμερικανούς ότι χρειαζόμαστε τους γιατρούς, τους μηχανικούς και την εκπαιδευμένη ελίτ στη χώρα. Δεν τους θέλουμε να δουλεύουν σε Αμερικανικά ιδρύματα ή να εργάζονται ως απλοί εργάτες σε αυτές τις χώρες», είπε.

Δεν αρνήθηκε τα περί συνάντησης με τη CIA

Ο Μουτζαχίντ αρνήθηκε να αρνηθεί κατηγορηματικά ότι υπήρξε κρυφή συνάντηση με την CIA, καθώς περιορίστηκε να πει ότι «δεν είναι ενήμερος», χωρίς να αρνηθεί ότι έγινε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε με τον ηγέτη των Ταλιμπάν στην Καμπούλ για να συζητήσουν μεταξύ άλλων την ημερομηνία της 31ης Αυγούστου για την απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα.

Ωστόσο, το τελεσίγραφο των Ταλιμπάν δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα. Ήδη, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία και Ισπανία προειδοποιούν ότι δεν θα προλάβουν να αποχωρήσουν μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ορισμένες εγκαταστάσεις θα μείνουν πίσω, προκαλώντας μεγάλη αμηχανία στη Δύση.

«Στόχος μας είναι η αποχώρηση να γίνει στο τέλος του μήνα» λέει το Πεντάγωνο

Από την πλευρά του, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο σχέδιο για την επιχείρηση εκκένωσης στο Αφγανιστάν.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Τζον Κίρμπι, ανέφερε ότι το Πεντάγωνο πιστεύει ότι έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει όλους τους Αμερικανούς που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν έως τις 31 Αυγούστου.

«Ο απόλυτος στόχος μας εξακολουθεί να είναι στο τέλος του μήνα», είπε ο Κίρμπι, σημειώνοντας ότι το Πεντάγωνο μπορεί να χρειαστεί πρόσθετες βάσεις για να στεγάσει εκτοπισμένους από το Αφγανιστάν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By