Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021

Αφορολόγητο: Αναδρομικά απαλλάσσονται πρόσφυγες και υποαπασχολούμενοι από δαπάνες με POS

Δεν αλλάζει τα ποσοστά του φορολογητέου εισοδήματος που πρέπει να καλύπτουν με ηλεκτρονικές πληρωμές, η απόφαση της υφυπουργού Αικατερίνης Παπανάτσιου (1109/2019) που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ωστόσο υποχρεώνει ακόμα και όσους είναι βαριά ανάπηροι να προσκομίζουν χάρτινες αποδείξεις στην εφορία.

Παρότι το Taxisnet άνοιξε ήδη εδώ και ημέρες για την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος, μόλις εχθές δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση Παπανάτσιου που, όπως προκύπτει από το περιεχόμενό της, εκδόθηκε μόνον και μόνον για να καλύψει τους περιστασιακά εργαζόμενους και τους πρόσφυγες που ζουν στη χώρα μας, από την υποχρέωση πληρωμών με τραπεζικά μέσα, προκειμένου να κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, προστίθενται αναδρομικά από το 2018 και οι εξής δύο νέες κατηγορίες υπόχρεων υποβολής δηλώσεων, οι οποίες εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής:

1. Οι υπήκοοι τρίτων χώρων που αιτούνται ή/ και λαμβάνουν διεθνή προστασία από την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

2. Μισθωτοί και συνταξιούχοι των οποίων το πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των εννέα χιλιάδων πεντακοσίων (9.500) ευρώ.

Με τον τρόπο αυτόν, δεν θα πληρώσουν πρόστιμο 22% φέτος και όσοι τυχόν δεν έκαναν πέρυσι πληρωμές με τραπεζικά μέσα.

Ωστόσο με την απόφαση επεκτείνεται και σε αυτές τις κατηγορίες, η υποχρέωση που ισχύει από το 2017 για όλους όσους εξαιρούνται από την υποχρέωση τραπεζικών πληρωμών, να μαζεύουν χάρτινες αποδείξεις, να τις φυλάνε επί 5 χρόνια και να τις προσκομίζουν και στην εφορία εφόσον τους ζητηθεί, ασχέτως του γεγονότος ότι εξαιρούνται από POS επειδή είναι πχ κατάκοιτοι, ολικά τυφλοί και ανάπηροι σε ποσοστό άνω του 80%, ή υπερήλικες άνω των 70 ή 90 χρόνων, φαντάροι, έγκλειστοι σε φυλακές ή ιδρύματα κλπ.

Σύμφωνα με την απόφαση Παπανάτσιου, οι φορολογούμενοι αυτοί «υποχρεούνται να προσκομίσουν αποδείξεις ίσης αξίας» και «οι αποδείξεις φυλάσσονται για μελλοντικό έλεγχο».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By