Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Αυστηρή προειδοποίηση προς τον Τσίπρα: Δεν μπορείτε να διαγράψετε το χρέος

«Αν ο Τσίπρας θέλει να επιβιώσει και να γίνει αποδεκτός από την Ευρώπη, θα πρέπει να επιδείξει ένα βαθμό ρεαλισμού»ellada-euro

Αυστηρή προειδοποίηση προς τον Αλέξη Τσίπρα στέλνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες, σε δηλώσεις τους στο Reuters, σε περίπτωση που οι εκλογές τον φέρουν στην κυβέρνηση και στη συνέχεια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς δανειστές.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ενός εξ αυτών, αυτό που θα πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να τιμήσει όλα τα ελληνικά χρέη και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και αυτό που θα μπορούσε να προσφέρει η Ευρωζώνη με τη σειρά της, θα ήταν μια παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις στο Reuters: «Δεν εξετάζουμε διαγραφή χρέους». Παράλληλα άλλοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών σημειώνουν πως μπορούν να συζητήσουν με τη νέα κυβέρνηση αλλαγές στην οικονομική πολιτική, αλλά τα περιθώρια στη διαπραγμάτευση είναι περιορισμένα.

Λέει κάποιος άλλος: «Αν ο Τσίπρας θέλει να επιβιώσει και να γίνει αποδεκτός από την Ευρώπη, θα πρέπει να επιδείξει ένα βαθμό ρεαλισμού». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters το καλύτερο που θα μπορούσε να ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να υπάρξει μια επέκταση στις ημερομηνίες λήξης των δανείων.

Έτερος αξιωματούχος δηλώνει: «Η Ευρωζώνη είναι σίγουρα έτοιμη να κάνει το μέγιστο που μπορεί για να καλυφθεί το μέρος της πολιτικής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχουν σαφή όρια. Μια διαγραφή χρέους δεν είναι θα είναι αποδεκτή. Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει τις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική βελτίωση. Αυτά θα είναι μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας».

Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης πιστεύουν πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία με τον Τσίπρα και η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιεί τώρα είναι για προεκλογικούς λόγους, όπως και οι προειδοποιήσεις των κυβερνητικών κομμάτων στην Ελλάδα που σημειώνουν ότι ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να σημάνει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, επομένως όλες οι πλευρές στέλνουν διάφορα μηνύματα προς άγραν όσο το δυνατόν περισσότερων ψήφων», επισήμανε με νόημα άλλος αξιωματούχος.

Το Reuters σημειώνει ότι το ερώτημα είναι αν ο Τσίπρας μπορεί ή είναι πρόθυμος να μετατοπιστεί αρκετά γρήγορα έτσι ώστε να αποτρέψει μια νέα ελληνική κρίση. Αν και έχει μετριάσει κάπως ρητορική του ως προς το πακέτο διάσωσης, επαναλαμβάνει ότι θέλει να ακυρώσει τους όρους λιτότητας των προγραμμάτων, ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το χρέος. Οι αναλυτές λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απίθανο να κάνει μια γρήγορη υποχώρηση από τη στιγμή που πάρει την εξουσία. Με δεδομένο μάλιστα ότι διαθέτει τα κεφάλαια για να επιβιώσει για λίγους μήνες χωρίς τη βοήθεια των δανειστών. Μάλιστα ζητάει την παράταση του προγράμματος που λήγει τον Φεβρουάριο, έτσι ώστε να έχει το περιθώριο να επαναδιαπραγματευτεί το σύνολο του προγράμματος.

Όπως αναφέρει το Reuters, η ΕΚΤ έριξε ήδη μια προειδοποιητική βολή την περασμένη εβδομάδα λέγοντας πως η ρευστότητα των τραπεζών εξαρτάται από το αν η Ελλάδα θα βρίσκεται κάτω από ένα πρόγραμμα. Αυτό θα δώσει στην Ελλάδα μόνο ένα μήνα για να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία. Και συμπληρώνει πως σε αντίθεση με το 2010, όταν η κρίση του δημόσιου χρέους πυροδοτήθηκε στην Αθήνα, η ζώνη του ευρώ έχει πλέον την εμπειρία και τα θεσμικά όργανα να αποτρέψει τον κίνδυνο μετάδοσης και είναι πλέον πεπεισμένη ότι θα μπορούσε να αντέξει μια νέα οικονομική αναταραχή προερχόμενη από την Ελλάδα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε έξοδό της από το ευρώ. Πάντως, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αποκρούουν αυτά τα ακραία σενάρια.

Επιμένουν όμως πως το μέγιστο που μπορεί να περιμένει η ελληνική πλευρά είναι η επέκταση των προθεσμιών εξόφλησης των δανείων και η μείωση του περιθωρίου για το πρώτο πακέτο διάσωσης. Να σημειωθεί πως οι λήξεις των δανείων έχουν ήδη επεκταθεί κατά μέσο όρο σε 30 χρόνια και η Αθήνα έχει περίοδο χάριτος 10 ετών για σχεδόν τα τρία τέταρτα του συνόλου του δανεισμού της. Αν ο μέσος όρος πάει στα 50 χρόνια που προτείνει η Αθήνα, τότε το ετήσιο κόστος της εξυπηρέτησης του χρέους θα μειωθεί απότομα και θα μείνουν περισσότερα χρήματα για την ανάπτυξη ή την αποπληρωμή του χρέους. Από την μεριά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε πως η Ευρωομάδα θα δει με άλλο πρίσμα την ελληνική περίπτωση, αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

By