Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Αυστηρό μήνυμα Μακρόν σε Ερντογάν: Ασε ελεύθερο τον Γάλλο φωτορεπόρτερ

Την επιστροφή του Γάλλου φωτορεπόρτερ Ματιά Ντεπαρντόν, όσο το δυνατόν συντομότερα, ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν από τον Τούρκο ομόλογό του.

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης το απόγευμα του Σαββάτου, Μακρόν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «συμφώνησαν ότι πρέπει να ενταθούν οι (μεταξύ τους) επαφές και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε το αίτημά του περί επιστροφής όσο το δυνατόν συντομότερα του Ντεπαρντόν» αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο AFP.

Ο Γάλλος φωτορεπόρτερ κρατείται από την 8η Μαΐου από τις τουρκικές αρχές.

Το θέμα είχε αναφερθεί και στη συνάντηση των δύο ηγετών την 25η Μαΐου στις Βρυξέλλες. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε υποσχεθεί τότε να «εξετάσει σύντομα την κατάσταση».

Ο Ματιά Ντεπαρντόν, που βρίσκεται στην Τουρκία τα τελευταία 5 χρόνια, ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος ηλικίας 36 ετών, συνελήφθη την 8η Μαΐου στο Χασανκεϊφ, στην επαρχία Μπατμάν στην νοτιοανατολική Τουρκία, όπου βρισκόταν για ένα ρεπορτάζ για λογαριασμό του περιοδικού National Geographic.

Μεταφέρθηκε σε ένα κέντρο υποδοχής που διαχειρίζεται η Διεύθυνση Μεταναστευτικών Υποθέσεων στο Γκαζιάντεπ (νοτιανατολικά), όπου παραμένει εκεί, παρά το γεγονός ότι εκδόθηκε απόφαση απέλασής του την 11η Μαΐου.

Ο ίδιος έκανε απεργία πείνας από την 21η στην 27η Μαΐου για να διαμαρτυρηθεί για την κράτησή του, σύμφωνα με την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, οι δύο πρόεδροι αναφέρθηκαν ακόμα στα θέματα της Συρίας και της Λιβύης στο πλαίσιο της «συνέχισης των επαφών μετά τη διμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ την 25η Μαΐου» διευκρίνισε το προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία «δόθηκε επιπλέον η ευκαιρία (οι δύο ηγέτες) να μιλήσουν και για την απόφαση του (πρόεδρου των ΗΠΑ) Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα ενώ ο Ερντογάν επανέλαβε τη δέσμευσή του σε αυτήν τη συμφωνία» συμπληρώνει το Ελιζέ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

By