Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022

Αυστραλία: Ο Τ. Άμποτ υποσχέθηκε πλήρη διαφάνεια των αιτιών της ομηρίας

Ζήτησε να διαλευκανθούν οι λόγοι που δράστης δεν παρακολουθείτο

hostages

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ, υποσχέθηξκε να ξεκαθαρίσουν πλήρως οι αιτίες της ομηρίας του Σίδνεϊ και κυρίως να διαλευκανθούνο οι λόγοι που Ιρανος δράστης δεν παρουκολουθείτο.

Ο 50χρονος Μαν Χάρον Μονίς ήταν ελεύθερος υπό όρους μετά την απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του για συνέργεια στον φόνο της πρώην συζύγου του. Διωκόταν επίσης για δεκάδες σεξουαλικές επιθέσεις και βίαιη συμπεριφορά.

Η ομηρία στο καφέ Lindt Chocolat, στην καρδιά του Σίδνεϊ, τερματίστηκε προχθές με αιματηρό τρόπο, καθώς εκτός από τον ιρανικής καταγωγής δράστη νεκροί έπεσαν και δύο όμηροι, ο 34χρονος Τόρι Τζόνσον, διευθυντής του καφέ και η 38χρονη Κατρίνα Ντόσον, δικηγόρος και μητέρας τριών παιδιών.

Τον περασμένο μήνα, ο Μονίς είχε αναρτήσει μήνυμα στην ιστοσελίδα του δηλώνοντας πίστη στον «χαλίφη των μουσουλμάνων», κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί ως υποστήριξη στον ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Ο ίδιος ήταν γνωστός στην αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην ομοσπονδιακή αστυνομία και στην υπηρεσία πληροφοριών εσωτερικού ASTO, αλλά το όνομά του δεν περιλαμβανόταν στον κατάλογο των στόχων που παρακολουθούνταν από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By