Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Αυστρία: Διαβουλεύσεις για κυβέρνηση με τους ακροδεξιούς ξεκινά ο Κούρτς

Ο Κουρτς, ο οποίος πήρε τη διερευνητική εντολή την περασμένη Παρασκευή, έχει ανακοινώσει ότι στόχος του είναι να σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα

Την έναρξη των διαβουλεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης με το ακροδεξιό κόμμα των Ελεύθερων ανακοίνωσε την Τρίτη ο Σεμπάστιαν Κούρτς ο πρόεδρος του κόμματος των Λαϊκού Κόμματος που κατέκτησε την πρώτη θέση στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Το ακροδεξιό κόμμα κατέκτησε την τρίτη θέση στις βουλευτικές εκλογές αυξάνοντας τη δύναμή του κατά 5,8%. Σε περίπτωση που οι διαβολεύσεις έχουν αίσιο τέλος αυτό θα σηματοδοτήσει την επιστροφή του κόμματος των Ελευθέρων στην κυβέρνηση μετά από μια δεκαετία στην αντιπολίτευση.

«Επομένως αποφάσισα να καλέσω τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και το κόμμα των Ελευθέρων σήμερα στις διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού» ανακοίνωσε ο Κουρτς σε συνέντευξή τύπου προσθέτοντας ότι παραμένει το «plan B» για το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας αν οι συζητήσεις αυτές δεν έχουν αποτέλεσμα.

Τα δύο κόμματα εξάλλου είχαν ως βασική τους γραμμή στην προεκλογική περίοδο την αυστηροποίηση της στάσης απέναντι στους μετανάστες, τις ταχείες διαδικασίες απέλασης όσων μεταναστών οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου δεν γίνονται δεκτές και τον πόλεμο κατά του ριζοσπαστικού Ισλάμ.

Ο Κουρτς, ο οποίος πήρε τη διερευνητική εντολή την περασμένη Παρασκευή, έχει ανακοινώσει ότι στόχος του είναι να σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αυτή θα έχει «καθαρά φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση»

(Visited 1 times, 1 visits today)
By