Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Αυτά είναι τα αρχαιότερα λίθινα εργαλεία παγκοσμίως (φωτό)

Τα εργαλεία είναι ηλικίας 3,1 έως 3,3 εκατομμυρίων ετών και ανακαλήφθηκαν στην βορειοδυτική Κένυα

arxaia

Λίθινα εργαλεία ηλικίας 3,1 έως 3,3 εκατομμυρίων ετών, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην βορειοδυτική Κένυα. Τα εργαλεία αυτά, κατασκευασμένα πολύ πριν εμφανισθεί στο προσκήνιο ο σύγχρονος άνθρωπος (Homo sapiens), είναι τα αρχαιότερα που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα (τουλάχιστον 700.000 πιο παλιά από τα προηγούμενα ευρήματα).

Παραμένει άγνωστο ακόμη εάν πίσω από τα πρωτόγονα εργαλεία βρίσκεται κάποιος πρόγονος του ανθρώπου ή «παράπλευρος συγγενής μας». Όπως και να “χει, η ανακάλυψη αυτήα θέτει ύπο αμφισβήτηση την κυρίαρχη θεωρία που θέλει τους άμεσους πρόγονούς μας να ήταν οι πρώτοι που επεξεργάστηκαν την πέτρα για να δημιουργήσουν εργαλεία.

Σε περίπτωση που ο κατασκευαστής τους δεν είναι ο Κενυάνθρωπος που προηγήθηκε κατά 500 χιλιάδες χρόνια, τα εργαλεία θα μπορούσαν να έχουν λειανθεί από τον «εξάδελφο» Αυστραλοπίθηκο, που τα χρησιμοποιούσε για να τεμαχίζει το κρέας των ζώων και να ανοίγει τους ξηρούς καρπούς.

Η ανακάλυψη ενός απολιθωμένου κρανίου στην Αφάρ της Αιθιοπίας τον Μάρτιο, είχε σπρώξει την εμφάνιση του γένους Homo στα 2,8 εκατομμύρια χρόνια, όμως τα εργαλεία αυτά διηγούνται μια άλλη ιστορία: ή το γένος είναι ακόμη παλαιότερο, ή τα εργαλεία είναι δημιούργημα κάπου συγγενικού κλάδου των ανθρωπιδών. Εξάλλου οι χιμπατζήδες και οι πίθηκοι χρησιμοποιούν κατά κόρον πέτρες για να σπάνε καρπούς

(Visited 1 times, 1 visits today)
By