Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αυτά προβλέπει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης

Κατατέθηκε νωρίτερα στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Τετάρτη

vouli

Τη σύνταξη που αναλογεί στις εισφορές που έχουν καταβληθεί, θα λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων, που συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και την επίτευξη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης», το οποίο κατατέθηκε το απόγευμα στη Βουλή. Οι συνταξιοδοτούμενοι θα λαμβάνουν το πλήρες ποσόν της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης, μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους.

Η εξοικονόμηση της κρατικής δαπάνης από την αλλαγή αυτή, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει το σχέδιο νόμου, υπολογίζεται σε 4,2 εκατ. ευρώ για το 2015, 25.7 εκατ. ευρώ για το 2016, 42,87 εκατ. ευρώ για το 2017 και 60 εκατ. για το 2018.

Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει άλλη αναφορά στο συνταξιοδοτικό, ενώ προβλέπεται η ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ και η αύξηση των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων.

Αναλυτικότερα, από την 1η Ιανουαρίου του 2015 εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), όλα τα ταμεία και οι τομείς επικουρικής ασφάλισης. Από την αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων λόγω της ένταξής τους στο ΕΤΕΑ, αναμένεται ετήσια εξοικονόμηση ύψους 16 εκατ. ευρώ.

Τα θέματα της εφαρμογής των διατάξεων που αφορούν τους όρους της ένταξης στο ΕΤΕΑ, οι λεπτομέρειες και η διαδικασία της εναρμόνισης των ασφαλιστικών εισφορών με εκείνη που ισχύει για το ΙΚΑ καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια, θα ρυθμιστούν, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, με αποφάσεις του υπουργού Εργασίας.

Ακόμη, αυξάνονται από την 1η Ιουλίου, από 4% σε 6%, οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης οι οποίες παρακρατούνται από τις κύριες συντάξεις, ενώ θεσμοθετούνται 6% εισφορές υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίες παρακρατούνται από τις επικουρικές συντάξεις. Η ενίσχυση των εσόδων του ΕΟΠΥΥ από την αύξηση των εισφορών υπολογίζεται στα 422 εκατ. ευρώ για φέτος και τα 854 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Τέλος, έως τις 22 Ιουλίου, προβλέπεται να νομοθετηθούν και άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η ρήτρα βιωσιμότητας ή «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», ή εναλλακτικά μέτρα τα οποία θα συμφωνηθούν προηγουμένως με τους δανειστές.

Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος έχει νομοθετηθεί και επρόκειτο να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου για όλες τις επικουρικές συντάξεις και τις εφάπαξ παροχές. Προβλέπει την ανά τρίμηνο προσαρμογή των παροχών στο ύψος των εισφορών, ώστε οι παροχές που δίνουν τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τις εισφορές χωρίς κρατική χρηματοδότηση.

Η εφαρμογή της είχε παγώσει με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να θεσμοθετηθούν μέτρα στην αγορά εργασίας «με την πραγματοποίηση μεταξύ άλλων αυστηρής αναθεώρησης και εκσυγχρονισμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

 

By