Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Αυτός ο καφές χρειάστηκε τρία χρόνια για να ωριμάσει

Αγαπάμε τα παλαιωμένα κρασιά, το σιτεμένο κρέας, ακόμα και τα vintage πούρα. Γιατί όχι και τον καφέ; Η Nespresso μόλις παρουσίασε τον πρώτο της παλαιωμένο καφέ, τον SELECTION VINTAGE 2014.

Όλοι μας, έστω και σπάνια, έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε ένα παλαιωμένο κρασί ή ωριμασμένο τυρί. Προϊόντα που προσφέρουν μοναδικές γεύσεις, καλύπτουν εξεζητημένες απαιτήσεις και αποτελούν μια ξεχωριστή λιχουδιά για ώριμους ουρανίσκους.

Αυτή την γευστική φιλοσοφία αποφάσισε να εξερευνήσει και η Nespresso, παρουσιάζοντας τη νέα Limited Edition Ποικιλία της. Το SELECTION VINTAGE 2014 έχει παλαιωθεί με δεξιοτεχνία για ένα διαφορετικό αποτέλεσμα, χαρίζοντας γεύση που είναι ακόμα πιο πλούσια, γλυκιά και βελούδινη.

Ο παλαιωμένος καφές σκόπιμα ωριμάζει για πολλούς μήνες, ώστε να ξεδιπλώσει νέες γευστικές αρετές στο πέρασμα του χρόνου. Για τον SELECTION VINTAGE 2014 συλλέχθηκε φρέσκος καφές Arabica από τα μεγάλα υψόμετρα των οροπεδίων της Κολομβίας πριν από τρία χρόνια και παλαιώθηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποδώσει μια πολύπλοκη γεύση με μετρημένη αίσθηση ξύλου, απαλές νότες φρούτων και λεία, βελούδινη υφή.

Για τον SELECTION VINTAGE 2014 εφαρμόστηκε μια ολοκαίνουργια μέθοδος παλαίωσης, καινοτομία των ειδικών της Nespresso, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες ελεγχόμενες συνθήκες.

Η παραδοσιακή παλαίωση του καφέ έχει τις ρίζες της στα 1700, όταν ο καφές που συλλεγόταν στην Ινδονησία ταξίδευε μέσα σε καράβια για πολλούς μήνες, ωσότου φτάσει στην Ευρώπη. Καθώς παρέμενε συσκευασμένος στα ξύλινα αμπάρια των καραβιών, ο καφές εκτίθετο στον αλμυρό και υγρό αέρα της θάλασσας, κάνοντας τους κόκκους να φουσκώνουν. Έπειτα, οι κόκκοι αυτοί αποξηραίνονταν στον ήλιο, ο οποίος επηρέαζε εκ νέου την τελική γεύση του καφέ. Σε άλλες περιπτώσεις ο καφές παρέμενε αποθηκευμένος στην Ινδονησία μέχρι να ανοίξει πανιά το επόμενο καράβι για την Ευρώπη. Σε αυτό το διάστημα ο καφές υποβαλλόταν σε αρκετές “δοκιμασίες” αλλαγής θερμοκρασίας και φωτός. Η φυσική δομή των κόκκων άλλαζε με κάθε μεταβολή, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αυτοί θα αντιδρούσαν στο καβούρδισμα.

Για τον SELECTION VINTAGE 2014 εφαρμόστηκε μια ολοκαίνουργια μέθοδος παλαίωσης, καινοτομία των ειδικών της Nespresso, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες ελεγχόμενες συνθήκες. Η διαδικασία που σχεδίασαν συμπεριλάμβανε έλεγχο του χρόνου, ιδιαιτέρως του οξυγόνου, και ακόμα της υγρασίας και του αέρα, του φωτός και της ατμοσφαιρικής πίεσης. Με αυτή την προσεκτική διαχείριση οι νωποί κόκκοι καφέ Arabica που φρεσκοσυλλέχθηκαν στα υωίπεδα της Κολομβίας, μπόρεσαν να μετουσιωθούν στη SELECTION VINTAGE 2014.

//Ο SELECTION VINTAGE 2014 θα διατίθεται για συγκεκριμένο διάστημα στις Nespresso Boutiques, μέσω τηλεφωνικών παραγγελιών στο 2106771300 ή online στο www.nespresso.com.

By