Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Αυξάνεται το κόστος των διοδίων στους οδικούς άξονες

Σημαντικές αυξήσεις στο κόστος μετακίνησης των νέων οδικών αξόνων αναμένεται να επφέρει η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων μέχρι το τέλος Αυγούστου, όπου και θα πραγματοποιείται σταδιακά η παράδοση τμημάτων που κατασκευάζονται. 

Έτσι σε ισχύ τίθεται από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 9 Ιουλίου η λειτουργία των διοδίων στον νέο κόμβο Ζευγολατιού του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Πατρών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της «Ολυμπίας Οδού» η μετάβαση στο νέο σύστημα θα γίνει σταδιακά, αρχής γενομένης από το τμήμα Κόρινθος-Ξυλόκαστρο, όπου η χρέωση στον υφιστάμενο μετωπικό σταθμό του Κιάτου θα γίνεται και στις δύο κατευθύνσεις.

Παράλληλα ξεκινάει η λειτουργία των πλευρικών σταθμών διοδίων στον κόμβο Ζευγολατιού με χρέωση από και προς Αθήνα και στον κόμβο Κιάτου με χρέωση από και προς Πάτρα αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι τιμές που θα ισχύσουν στον μετωπικό Κιάτου είναι οι ακόλουθες: Δίκυκλα 1,60 ευρώ, ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα 2,20 ευρώ, φορτηγά με δύο ή τρεις άξονες 5,70 ευρώ και φορτηγά με τέσσερις ή περισσότερους άξονες 8 ευρώ.

Οι τιμές που θα ισχύσουν στον πλευρικό σταθμό Κιάτου θα είναι οι εξής: Δίκυκλα 0,60 ευρώ, ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα 0,80 ευρώ, φορτηγά με δύο ή τρεις άξονες 2,10 ευρώ και φορτηγά με τέσσερις ή περισσότερους άξονες 3 ευρώ.

Οι τιμές στον πλευρικό σταθμό Ζευγολατιού θα είναι οι ακόλουθες: Δίκυκλα 0,50 ευρώ, ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα 0,70 ευρώ, φορτηγά με δύο ή τρεις άξονες 1,80 ευρώ και φορτηγά με τέσσερις ή περισσότερους άξονες 2,60 ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο τμήμα Ελευσίνα-Κόρινθος δεν υπάρχει καμία αλλαγή, ενώ το επόμενο διάστημα, με την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος διοδίων (και στο τμήμα Ξυλόκαστρο-Πάτρα), το συνολικό κόστος για τα επιβατικά αυτοκίνητα στο σύνολο των 202 χιλιομέτρων (Ελευσίνα-Πάτρα), θα είναι 11,50 ευρώ.

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (Μαλιακός – Κλειδί)

Πρόκειται για το έργο κατασκευής τμήματος της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, το οποίο περιλαμβάνει αυτοκινητόδρομο 25 χιλιομέτρων, τρεις δίδυμες υπερσύγχρονες σήραγγες που θα παρακάμπτουν την κοιλάδα των Τεμπών, αλλά και τις γέφυρες που οδηγούν στις σήραγγες.

Οι σταθμοί των διοδίων κατά μήκος της διαδρομής είναι:

Πελασγίας 3,40 ευρώ

Γλύφας      2,50

Μοσχοχωρίου  3,90

Γυρτώνης  0,70

Μακρυχωρίου (Πλευρικός) 1,10

Μακρυχωρίου (μετωπικός)  2,50

Πυργετού (πλευρικός) 1,40

Λεπτοκαρυάς (πλευρικός) 1,80

Λεπτοκαρυάς (μετωπικός) 3,10

Κλειδί   2,20

Με το άνοιγμα των σηράγγων στα Τέμπη, ναι μεν οι σταθμοί διοδίων μειώνονται σε δέκα (καταργείται ο σταθμός του Πυργετού), αλλά το συνολικό τίμημα για την ίδια διαδρομή θα ανέρχεται στα 28,75 ευρώ.

Ιόνια Οδός

Με την ολοκλήρωσή του, η διαδρομή Αντίρριο – Ιωάννινα θα διαρκεί 1 ώρα και 40 λεπτά (έναντι 3,5 ωρών σήμερα) και θα «κοστίζει» 12 ευρώ σε διόδια.

Από τo Aντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα θα λειτουργήσουν τέσσερις σταθμοί διοδίων.

Δύο από τους τέσσερις θα βρίσκονται στην γεωγραφική ενότητα της Ηπείρου και οι υπόλοιποι στην Αιτωλοακαρνανία.

Σταθμοί διοδίων θα λειτουργούν στο Τέροβο, στο Κομπότι, στο Αγγελόκαστρο και στην Κλόκοβα.

Πέραν αυτών όμως θα λειτουργήσουν και δέκα πλευρικοί σταθμοί διοδίων. Οι πλευρικοί σταθμοί θα είναι –διπλοί και θα βρίσκονται στην Γαβρολίμνη, στον Ανισόπεδο Κόμβο Μεσολογγίου, στον Κουβαρά, στον Ανισόπεδο Κόμβο Άρτας, στον Ανισόπεδο Κόμβο Γοργόμυλου.

Να σημειωθεί ότι το συνολικό κόστος των διοδίων στη διαδρομή Αντιρρίου – Ιωαννίνων (4 μετωπικοί σταθμοί, 5 πλευρικοί) θα είναι 12 ευρώ (196 χλμ. προς 0,06 ευρώ/χλμ.).

Ε65

Στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στον Ε65 ο νέος δρόμος Ξυνιάδα – Τρίκαλα θα έχει κόστος διοδίων 5,05 ευρώ με δυο σταθμούς σε Τρίκαλα και Σοφάδες ενώ σε δεύτερη φάση θα προστεθούν άλλοι δυο σταθμοί σε Λιανοκλάδι και Οξύνεια με κόστος 7,95 ευρώ.

Ως εκ τούτου το ταξίδι στον λεγόμενο αυτό «τυφλό» αυτό δρόμο θα στοιχίζει στον οδηγό περί τα 25 ευρώ με επιστροφή.

By