Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Αυχενικό Σύνδρομο

Το αυχενικό σύνδρομο είναι μία κατάσταση που απασχολεί μεγαλο ποσοστό ανδρών και γυναικών στις μέρες μας.

auxeniko-sindromo-antras

Ως αυχενικό σύνδρομο ορίζεται μία πάθηση που έχει να κάνει με μια ομάδα συμπτωμάτων και ξεκινάει με πόνο στον αυχένα και κατ’ επέκταση δυσκαμψία.

Συνήθως η συμπτωματολογία δε σταματάει εκεί. Πονοκέφαλος, πόνος και μουδιάσματα στα άνω άκρα, ίλιγγος, περιορισμός της κίνησης των άνω άκρων καθώς και μυϊκή αδυναμία αυτών είναι συχνές διαταραχές σε άτομα που πάσχουν από αυχενικό σύνδρομο. Σπανιότερα, υπάρχει πόνος και αδυναμία και στα κάτω άκρα όπως επίσης και δυσκολία στη βάδιση λόγω έλλειψης ισορροπίας. Το αυχενικό σύνδρομο ταλαιπωρεί περισσότερο άτομα που ασχολούνται με καθιστική δουλειά και δεν ακολουθούν την εργονομία στο πως πρέπει να είναι η στάση τους κατά την ώρα της εργασίας (κύφωση και μεγάλη κάμψη του κεφαλιού).

Επίσης άτομα που οδηγούν αρκετές ώρες και άτομα που δε γυμνάζονται είναι πιθανό να παρουσιάζουν πόνο στην αυχενική περιοχή. Οι πιο συνήθεις εξετάσεις όπου γίνεται η διάγνωση για το αυχενικό σύνδρομο είναι η απλή ακτινογραφία και η μαγνητική τομογραφία. Από τη διάγνωση μπορούμε να καταλάβουμε αν τα συμπτώματα οφείλονται σε μυϊκούς σπασμούς, δισκοπάθεια ή αρθρίτιδα.

Ανάλογα με τον πόνο και την αιτία του συνδρόμου έρχεται και η εκάστοτε αντιμετώπιση. Συνήθως, όταν υπάρχει αρκετός πόνος ο γιατρός συστήνει κάποια αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη και μόλις τα συμπτώματα αρχίζουν να καταπραΰνονται συστήνονται φυσικοθεραπείες για ένα διάστημα 10-15 ημερών. Η χειρουργική επέμβαση συνίσταται μόνο όταν υπάρχει πίεση νεύρου από κάποια κήλη.

Όσον αφορά το κομμάτι που έχει να κάνει με την άσκηση, πρώτο και κυριότερο είναι να γίνεται παθητική κινητοποίηση σε όλες τις κινήσεις του κεφαλιού. Όπου υπάρχει πόνος ή ένδειξη ιλίγγου αποφεύγονται οι περιστροφικές κινήσεις. Γενικότερα, προσπαθούμε να μην χάσουμε το εύρος κίνησης σε αυχένα, ώμους, χέρια και να αποφύγουμε όσο το δυνατόν γίνεται την όποια δυσκαμψία. Μετά το τέλος των φυσικοθεραπειών και με το σταμάτημα των φαρμάκων μπορούμε να περάσουμε στο στάδιο της ενδυνάμωσης. Το Pilates θεωρείται η πιο ασφαλής μέθοδος άσκησης για αυτές τις περιπτώσεις γιατί χρησιμοποιούμε το βάρος του σώματος μας και μπορούμε να ελέγξουμε την κάθε μας κίνηση.

Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες του γυμναστή και του φυσικοθεραπευτή σε κάθε άσκηση προς αποφυγή τραυματισμού ή πόνου και δυναμώνουμε όλον τον κορμό (αυχένα, κοιλιά, ραχιαίους, θώρακα) για να συγκρατείται όλη η σπονδυλική στήλη σε σωστή θέση. Και επειδή η καθημερινότητα δεν θα αλλάξει οι συμβουλές που προτείνουμε στ άτομα που κάνουν καθιστική εργασία είναι:

• Η καρέκλα στο γραφείο να είναι σε τέτοιο ύψος ώστε να μη χρειάζεται να σηκώνονται οι ώμοι για να ακουμπήσουν τα χέρια

• Ο υπολογιστής να είναι στην ευθεία των ματιών προς αποφυγή κάμψης ή έκτασης του κεφαλιού

• Κάθε 1 ώρα να σηκώνεστε να περπατάτε και να κάνετε απλές διατάσεις ώστε να «ξεπιάνεστε» και μία τελευταία συμβουλή προς όλους: Να αποφεύγετε το άγχος και ότι σας δυσαρεστεί!

Και αυτό γιατί το άγχος επιδεινώνει τους πόνους στον αυχένα αλλά και γιατί μας κάνει λιγότερο ευτυχισμένους!

1469854_555264667876702_1131657184_n

Από την Μάντυ Περσάκη (Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής) και την Θάνια Κυρίτση (Φυσικοθεραπεύτρια, Υπεύθυνη στο Pilates by Manty Ελληνικού)

(Visited 1 times, 1 visits today)
By