Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Αυξήσεις φωτιά στα τρόφιμα το ’17, εξαντλούνται οι καταναλωτές

Αισθητή είναι η επίδραση της αύξησης των φόρων και η επιβολή νέων σε προϊόντα και υπηρεσίες, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής”.

Οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα, σε σημείο που μετά από τέσσερα χρονιά αποπληθωρισμού, να εμφανιστεί πληθωρισμός σταθερά από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η «Καθημερινή», ο τζίρος από πωλήσεις τροφίμων στα σούπερ-μάρκετ την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου σημείωσε πτώση που ανήλθε στο 15%, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περσινές περιόδους.

Μόνο τον Φεβρουάριο καταγράφηκε μικρή αύξηση στις πωλήσεις, της τάξης του 2,9%, γεγονός που αποδίδεται ωστόσο στην κατανάλωση της Καθαράς Δευτέρας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις για όλο το 2017, οι πωλήσεις των σούπερ-μάρκετ αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 3,6% σε σύγκριση με το 2016.

Την αρνητική εικόνα στο λιανεμπόριο επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σύμφωνα με τα οποία 1.202 επιχειρήσεις διέκοψαν τη λειτουργία τους το 2016, ενώ δημιουργήθηκαν 1.135.

Η βασική αιτία γι” αυτό, σύμφωνα με την σχετική έκθεση του ΙΟΒΕ, είναι η αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου καθώς και των έμμεσων φόρων στα πετρελαιοειδή, από το τέταρτο περσινό τρίμηνο έως την αρχή του 2017.

Η επίδραση φαίνεται στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που για τον Μάρτιο του 2017 ήταν αυξημένη 32.9& σε σχέση με ένα χρόνο πριν, των καυσίμων κίνησης κατά 14.9% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2016, ενώ λόγω της αύξησης στην διεθνή τιμή του πετρελαίου είχαμε ανατιμήσεις και στα αεροπορικά εισιτήρια κατά 26.8%.

Τρόφιμα και ποτά στο “κόκκινο”

Η επιβολή από 1-1-2017 του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ. Είχε ως αποτέλεσμα η τιμή του τον Μάρτιο του 2017 να εμφανίζεται υψηλότερη κατά 12,03% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι. Εξίσου υψηλή είναι και η επίδραση του ΕΦΚ στην μπίρα, με την τιμή του ποτού τον Μάρτιο του 2017 να εμφανίζεται υψηλότερη κατά 12,33% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι.

Κι επειδή… όπου φτωχός κι η μοίρα του, η κακοκαιρία των περασμένων μηνών είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών σε νωπά φρούτα και λαχανικά (κατά 14.9% και 13.19% αντίστοιχα).

Σημαντικές είναι και οι ανατιμήσεις σε βασικά τρόφιμα, όπως το ελαιόλαδο (9.22%), τα δημητριακά για πρωινό (7.8%), οι πατάτες (7.13%), τα μη αλκοολούχα ποτά (4.29%), το κρέας αρνιού και κατσικιού (6.17%).

Για το πρώτο δίμηνο του 2017, στην Ελλάδα σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από την αρχή του έτους σε επίπεδο Ευρωζωνης, κατά 11.8%.

Η έκθεση του ΙΟΒΕ καταλήγει πως η κάμψη στην κατανάλωση –ως απόρροια της αβεβαιότητας που προκαλεί η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης– καθιστά αμφίβολη την επίτευξη της προσδοκώμενης ανάπτυξης 2,7% το 2017.

By