Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020

Αυξήθηκε ο τραγικός απολογισμός από το ναυάγιο ανοιχτά του Αγαθονησίου

Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός από το ναυάγιο ξύλινου σκάφους που μετέφερε μετανάστες και πρόσφυγες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου. Οι νεκροί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι 16, μεταξύ αυτών και τέσσερα παιδιά.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων. Σε αυτές συμμετέχουν και στελέχη της μονάδας υποβρυχίων αποστολών, καθώς δεν αποκλείεται στο σημείο όπου βυθίστηκε το σκάφος να υπάρχουν και άλλα εγκλωβισμένα άτομα μέσα σε αυτό.

Το πρωί σε παραλία του νησιού κατάφεραν να βγουν σώοι μόνο δύο γυναίκες και ένας άνδρας, οι οποίες περισυλλέγησαν και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Οι σοροί των θυμάτων μαζί με τους τρεις διασωθέντες μεταφέρονται με σκάφος του Λιμενικού στο Πυθαγόρειο της Σάμου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το ξύλινο σκάφος με τους μετανάστες και πρόσφυγες μετέφερε πιθανόν 21 άτομα από τα τουρκικά παράλια.

Στην επιχείρηση του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή συμμετέχουν σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, σκάφος της Frontex και παραπλέοντα πλοία.

«Η νέα τραγωδία στο Αγαθονήσι υπογραμμίζει με τον χειρότερο και πιο θλιβερό τρόπο πως η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να συναρτάται ούτε από συμφέροντα διακινητών, ούτε από πολιτικές κρατών, ούτε να είναι έρμαιο της απελπισίας ανθρώπων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

«Δεν μπορούμε ούτε πρέπει να συνηθίσουμε και να ανεχτούμε να χάνονται άνθρωποι, να χάνονται παιδιά στα νερά του Αιγαίου|, τόνισε ο κ. Βίτσας, και σημειώνοντας πως «αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε με όλα τα μέσα στην έρευνα και διάσωση».

Ακόμη, υπογράμμισε: «Όμως είναι σαφές ότι η λύση βρίσκεται στα μέτρα προστασίας των ανθρώπων, στις ασφαλείς διαδικασίες και οδούς για τους πρόσφυγες και μετανάστες, στο αμείλικτο χτύπημα των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων και εμπορίας της ζωής».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By