Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Agence Europe: Παραπαίει ο Γιούνκερ, μπροστά ο Μπαρνιέ

Κατά του υποψηφίου του ΕΛΚ οι Βρετανία, Σουηδία, Ουγγαρία

barnie

Την ώρα που ο διάδοχος του Μπαρόζο για  την ηγεσία της Κομισιόν συνεχίζει να αγνοείται περίπου μια εβδομάδα μετά από τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, το δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Agence Europe κυκλοφορεί σήμερα δημοσίευμα με τον τίτλο «Ο Μπαρνιέ ξανά στο επίκεντρο καθώς ο Γιούνκερ παραπαίει», το οποίο αναφέρει ότι ο Γάλλος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος προσπάθησε ανεπιτυχώς στο Δουβλίνο την 7η Μαρτίου να λάβει το χρίσμα του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενδέχεται να επανέλθει στο προσκήνιο καθώς η στήριξη στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον επίσημο επικεφαλής της λίστας του ΕΛΚ, αρχίζει να εξασθενεί.

 

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν ξεκαθάρισαν τις προθέσεις τους. Απλώς αποφάσισαν να αναθέσουν στον κ. Ρόμπεϊ να αρχίσει συνομιλίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το μελλοντικό πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αρκετά κράτη μέλη αντιτίθενται στην υποψηφιότητα του κ. Γιούνκερ, όπως φάνηκε κατά τη συνεδρίαση. Η Μεγάλη Βρετανία, η Ουγγαρία και η Σουηδία ανοιχτά – ορισμένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι χώρες αυτές εξασφάλισαν την υποστήριξη των κρατών της Βαλτικής και της Δανίας, της οποίας η πρωθυπουργός, η Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, μπορεί επίσης να ενδιαφέρεται για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά τις δημόσιες διαψεύσεις της.

 

By