Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση ανεύρεσης δύο αποπροσανατολισμένων προσκυνητών στο Όρος Άθως στο Άγιο Όρος. Επιχειρούν 8 Πυροσβέστες με ομάδα Ο.Ο.Ε.Δ. της 2ης ΕΜΑΚ.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δύο άτομα από ομάδα Ουκρανών προσκυνητών απροπροσανατολίστηκαν χθες το βράδυ και από σήμερα στις 6 το πρωί οπότε και ειδοποιήθηκαν οι Αρχές, έχει στηθεί επιχείρηση για τον εντοπισμό τους. Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή αυτή την ώρα εκτιμώνται ως καλές από τις Αρχές.
Σε εξέλιξη επιχείρηση ανεύρεσης 2 αποπροσανατολισμένων ατόμων στο Όρος Άθως στο Άγιο Όρος. Επιχειρούν 8 #πυροσβέστες με ομάδα Ο.Ο.Ε.Δ. της 2ης ΕΜΑΚ.
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) October 16, 2021
Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, επρόκειτο για μία ομάδα Ουκρανών προσκυνητών, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και την αδιάκοπη βροχόπτωση, επιχείρησε να ανέβει χθες στο όρος Άθωνα. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι ίδιοι, δύο από τα μέλη της ομάδας έχουν χαθεί.
Επρόκειτο για μία ομάδα εννέα ατόμων που ανέβηκε στο όρος. Ενώ η ομάδα ξεκίνησε την κάθοδο, δύο άτομα -οι αγνοούμενοι- έμειναν πίσω. Όταν αντιλήφθηκαν την απουσία τους, οι υπόλοιποι επέστρεψαν για να τους βρουν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Κατόπιν ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το σήμα που έλαβαν ανέφερε για δύο άτομα που έχουν αποπροσανατολιστεί, στο όρος Άθωνα, πλησίον της Μονής Αγίου Παύλου.
Στο έλεος της κακοκαιρίας Βόρεια και Δυτική Ελλάδα: Βίντεο και εικόνες από τις καταστροφές
Την ίδια ώρα, στη δίνη των πρωτοφανών καταιγίδων της κακοκαιρίας «Μπάλλος» βρίσκεται η χώρα, θρηνώντας έναν νεκρό στην Εύβοια, που παρασύρθηκε από ορμητικά νερά. Από το βράδυ της Παρασκευής όλα προμήνυαν ότι θα είναι μια δύσκολη νύχτα κυρίως για τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς τα φαινόμενα της κακοκαιρίας «Μπάλλος» σταμάτησαν στην Αττική και επεκτάθηκαν σε άλλες περιοχές.
Τα σοβαρότερα προβλήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας προκλήθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα. Οι όγκοι νερού ανάγκασαν την Τροχαία να διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στο 378ο χιλιόμετρο της Εγνατίας, στο ρεύμα προς Καβάλα. Ισχυρές ήταν οι βροχές και στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το thestival, μετά από υπερχείλιση ρέματος στο χωριό Ζαγκλιβέρι χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής προκειμένου να απεγκλωβιστούν από τα σπίτια τους τέσσερα άτομα και να μεταφερθούν σε ασφαλή σημεία.
Παράλληλα μήνυμα από την Πολιτική Προστασία εστάλη, αργά χθες το βράδυ σε κατοίκους Θεσσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λαγκαδά και Βόλβης για να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Στις φωτογραφίες του GRTimes φαίνεται όχημα ηλικιωμένου, ο οποίος όπως δήλωσε σώθηκε την τελευταία στιγμή από τα ορμητικά νερά του χείμαρρου, βγαίνοντας και πηδώντας τον μαντρότοιχο του σπιτιού.
Παράλληλα, υπερχείλισε ο Ανθεμούντας με αποτέλεσμα ο δρόμος αεροδρομίου – Περαίας να πλημμυρίσει, ενώ τεράστιο ήταν και το μποτιλιάρισμα:
Μηχανήματα του δήμου Θέρμης (φορτηγά και γκρέιντερ) προσπάθησαν προσπαθούν να απομακρύνουν από το ποτάμι τα φερτά υλικά, προκειμένου να περάσουν τα νερά από κάτω και να ανοίξει εκ νέου ο δρόμος.
Εν τω μεταξύ, τη Δυτική Ελλάδα χτυπά επίσης η κακοκαιρία «Μπάλλος», όπου στην Πάτρα, την Αιτωλοακαρνανία και την Άρτα έχουν εκδηλωθεί έντονες βροχοπτώσεις. Στο Αγρίνιο και συγκεκριμένα στην περιοχή Κάτω Τραγάνα έχουν καταγραφεί τα πρώτα προβλήματα, καθώς ποτάμια και χείμαρροι έχουν υπερχειλίσει. Η πυροσβεστική βρίσκεται επί ποδός κι έχει αρχίσει ήδη τις πρώτες αντλήσεις υδάτων από σπίτια κι επιχειρήσεις. Στο Μεσολόγγι χρειάστηκε να παρέμβει η πυροσβεστική προκειμένου να απομακρύνει έναν ηλικιωμένο, ο οποίος δεν κινδύνευε, ωστόσο δεν μπορούσε να βγει από το σπίτι του.
Τεράστιες καταστροφές στην Κέρκυρα – Σε απόγνωση οι κάτοικοι
Επίσης, ο Μπάλλος χτύπησε με μένος και την Κέρκυρα, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές και αφήνοντας πίσω εικόνες αποκάλυψης. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ εκατοντάδες πολίτες τηλεφώνησαν την πυροσβεστική για βοήθεια. Στην μάχη επιστρατεύτηκε ακόμα και Super Puma που περισυνέλεξε πολίτες που είχαν ανέβει στις ταράτσες για να σωθούν.
Δρόμοι στην Κέρκυρα έχουν μετατραπεί σε ορμητικούς χειμάρρους, οι οποίοι παρασέρνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Πυροσβέστες και άντρες της ΕΜΑΚ μπαίνουν μέσα στο νερό που ξεπερνάει το ένα μέτρο. Άνθρωποι καλούν σε βοήθεια. Όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να μην κινδυνεύσει κανείς. Οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμοί είναι συνεχείς.
Τεράστιες είναι οι καταστροφές και σε υποδομές στα Μωραΐτικα. Το λιμάνι έχει καταστραφεί, ενώ οι βάρκες βγήκαν στην στεριά. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ ξενοδοχειακές μονάδες γεμάτα απάο τουρίστες υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές.
Καταστροφές τέλος σημειώθηκαν και στην Ηλεία, ενώ σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε ο Έβρος. Τα πιο σοβαρά προβλήματα ανέκυψαν στην Κέρκυρα, καθώς το νησί κόπηκε στα δύο. «Στις περιοχές των Σαβαλίων, της Γαστούνης, της Βάρδας, της Μανωλάδας και της Κουρούτας εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας στην Ηλεία», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος.
Παράλληλα, όπως τόνισε, «δεν καταγράφηκαν προβλήματα στις περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές του περασμένου καλοκαιριού».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «στην περιοχή των Σαβαλίων διακλαδίζονται διάφορες αποστραγγιστικές τάφροι και αρδευτικά κανάλια, τα οποία έχουν προκαλέσει πλημμύρες σε καλλιέργειες, ενώ ανάλογη κατάσταση προκλήθηκε και στην περιοχή ανάμεσα στην Βάρδα και την Μανωλάδα».
Στις προαναφερόμενες περιοχές, όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Γιαννόπουλος, «επιχειρούν συνεχώς μηχανήματα, ώστε να υπάρξει απορροή των υδάτων».
Δραματική ήταν και η επιχείρηση διάσωσης στα Στύρα Ευβοίας όπου πυροσβέστης δέθηκε με σχοινί και απεγκλώβισε με επιτυχία πενταμελή οικογένεια τουριστών.
Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού σε όλη την χώρα:
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από νωρίς το απόγευμα.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές. Πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων τις πρωινές ώρες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και από το μεσημέρι θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις, που μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν.
Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, τα οποία θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα ανατολικά, βαθμιαία από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και από το βράδυ βόρειοι βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Nεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Σταδιακή βελτίωση από νωρίς το απόγευμα.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και το πρωί στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 09 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Nεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Σταδιακή βελτίωση από νωρίς το απόγευμα.
Ανεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και από το απόγευμα βόρειοι έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στις Κυκλάδες σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. Από το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων τις πρωινές ώρες. Σταδιακή βελτίωση από νωρίς το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και νωρίς το πρωί στα νότια νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Ο καιρός την Κυριακή
Σχετικά βελτιωμένος καιρός με παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στα ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα φτάσει, στα βόρεια τους 16 με 18 βαθμούς και στα νότια τους 20 με 23 βαθμούς Κελσίου.
Προβλήματα από τις καταιγίδες σε Αττική, Κέρκυρα
Στο Παγκράτι και στη Σπύρου Μερκούρη, η ένταση της βροχόπτωσης είχε σαν συνέπεια την πτώση δέντρου στο οδόστρωμα, με συνέπεια να κλείσει το ένα ρεύμα κυκλοφοριάς και να χρειαστεί η παρέμβαση της πυροσβεστικής για την απομάκρυνσή του. Σε άλλα σημεία του δρόμου, αυτοκίνητα είχαν ακινητοποιηθεί από τη μεγάλη συσσώρευση υδάτων.
Δείτε τα χαρακτηριστικά βίντεο
Κέρκυρα: Αποκλεισμένα χωριά, «βομβαρδισμένο» οδικό δίκτυο και αμέτρητες υλικές ζημιές σε σπίτια και καταστήματα
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έφερε το νησί με το πέρασμά της η χθεσινή κακοκαιρία «Μπάλλος». Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια που «έπνιξαν» σπίτια και καταστήματα. Πέτρινες γέφυρες υποχώρησαν στο οδόστρωμα, χείμαρροι πλημμύρισαν παρασύροντας στο πέρασμά τους αυτοκίνητα. Ανθρώπινες ζωές κινδύνεψαν, ενώ πνίγηκαν πολλά ζώα.
Παροχή Βοηθείας στην Κέρκυρα
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κέρκυρας δέχθηκε μέσα σε λίγες ώρες 495 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Πυροσβέστες, άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πολιτικής Προστασίας κατάφεραν να διασώσουν και να μεταφέρουν 69 άτομα σε ασφαλή σημεία, ενώ συνεχίζονται με αμείωτη προσπάθεια οι κοπές δέντρων που έφραξαν οδικά δίκτυα, καθώς και οι αντλήσεις υδάτων. Στο νησί βρίσκεται ελικόπτερο του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης του αεροπορικού τομέα (ΕΚΣΕΔ /ΑΤ), 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα από την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και η 5η Ε.Μ.Α.Κ. Ιωαννίνων.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στη Μέση και σε κάποια χωριά της Νότιας Κέρκυρας. Η γέφυρα της Άφρας έχει πέσει με αποτέλεσμα να αποκλειστούν πολλά χωριά της Μέσης Κέρκυρας, ενώ δεν είναι προσβάσιμος ο επαρχιακός δρόμος προς το Νοσοκομείο Κέρκυρας», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων, Νίκος Μηλιώτης.
Την ίδια ώρα τους κόπους μιας ζωής είδαν να καταστρέφονται πολλοί καταστηματάρχες, που μέσα σε λίγη ώρα είδαν τόνους νερού και λάσπης να πνίγουν τα καταστήματά τους στην περιοχή του Περάματος και της Μεσσογγής, αλλά και περιμετρικά της πόλης της Κέρκυρας.
Από τις πλημμύρες δεν γλίτωσαν και πολλά σπίτια κυρίως στην περιοχή του κάμπου του Ποταμού. Αμέτρητα είναι τα ζώα που έχασαν τη ζωή τους, καθώς παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και την υψηλή στάθμη που έφτασε το ποτάμι «Ποταμός», το οποίο υπερχείλισε σε πολλά σημεία.
Σε δύο μέρες έβρεξε στην Αττική τρεις φορές παραπάνω απ” όσο βρέχει όλο τον Οκτώβριο
Πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις εκδηλώθηκαν στη χώρα το τελευταίο διήμερο, στο πλαίσιο της κακοκαιρίας «Μπάλλος», επιβεβαιώνοντας τις προγνώσεις.
Μεγάλο όγκο βροχής δέχθηκε και η Αττική, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα σε μεταφορές και ηλεκτροδότηση, ενώ ελήφθησαν μέτρα, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας στον Κηφισό έως τις 8 το πρωί της Πέμπτης, για προληπτικούς λόγους.
Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, σε πολλές περιοχές της Αττικής το τελευταίο διήμερο έπεσαν πάνω από 170 χιλιοστά βροχής.
Ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος εξήγησε στο protothema.gr ότι το ύψος της βροχής στην Αττική (170 χιλιοστά) «είναι τριπλάσιο απ” ότι κάθε Οκτώβριο, όπου κατά μέσο όρο καταγράφονται 55 χιλιοστά μηνιαίας βροχής. Τα 4/5 του όγκου έπεσαν χθες, Πέμπτη, ενώ χθες Παρασκευή, η βροχόπτωση εξελίχθηκε πιο φυσιολογικά».
Πατήσια, Αμπελόκηποι και Περιστέροι δέχθηκαν τον μεγαλύτερο όγκο βροχής
Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo, το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφηκε στα Πατήσια. Ακολουθούν οι Αμπελόκηποι, με 174 χιλιοστά και το Περιστέρι με 170 χιλιοστά. Μικρότερους όγκους νερού δέχθηκαν οι καμένες περιοχές, με εξαίρεση το Τατόι, όπου η βροχή έφτασε τα 125 χιλιοστά.
Πέραν της Αττικής, ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος, πολύ μεγάλα ύψη βροχής, πάνω από τον μηνιαίο μέσο όρο έπεσαν και σε πολλές περιοχές της χώρας, με την Ιθάκη χθες να καταγράφονται 300 χιλιοστά βροχής, πάνω από 120 στην Αμαλιάδα και χθες 77 στη Θάσο.
Παρ” όλα αυτά, Οκτώβριος και Νοέμβριος είναι βροχεροί μήνες, όπου στο παρελθόν έχουν καταγραφεί μεγάλος αριθμός από πλημμύρες και θύματς. Η κακοκαιρία «Μπάλλος», ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος, βρίσκεται στο τέλος της, με ενδεχόμενο βροχοπτώσεων τις πρωινές ώρες του Σαββάτου σε Θράκη και Ανατολικό Αιγαίο.
Μόνο στο Καστελλόριζο δεν υπήρξε βροχόπτωση
Βροχή κατέγραψαν χθες οι 413 από τους 414 ενεργούς αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.
Μοναδικός σταθμός που δεν κατέγραψε βροχόπτωση, ήταν αυτός του ακριτικού Καστελλόριζου. Το δίκτυο καλύπτει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας και καταγράφει όλες τις βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους.
Ο μεγαλύτερος όγκος νερού έως το απόγευμα της Παρασκευής έπεσε στην Αμαλιάδα (121 χιλιοστά) και ακολούθησαν η Θάσος (78 χιλιοστά), ο Πύργος Ηλείας (77 χιλιοστά) και το Βατοπέδι του Άθω (70).
Τα μεγαλύτερα ύψη καταγράφηκαν στους σταθμούς Πατησίων (147 χιλιοστά), Αμπελοκήπων (145 χιλιοστά) και Περιστερίου (139 χιλιοστά). Αξίζει να σημειωθεί ότι 1 χιλιοστό ύψους βροχής αντιστοιχεί σε 1 τόνο νερού ανά στρέμμα, επομένως επί παραδείγματι στην περιοχή των Πατησίων από το πρωί, οπότε ξεκίνησαν οι βροχοπτώσεις, έως το απόγευμα της Πέμπτης έπεσαν 147 τόνοι νερού ανά στρέμμα.