Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

«Αγκάθια» στην διεξαγωγή του ντιμπέιτ στις 10 Σεπτεμβρίου

Άγνωστη παραμένει η τελική ημερομηνία διεξαγωγής της «τηλεμαχίας» των πολιτικών αρχηγών

tsip politikoi arxigoi

Η τελική ημερομηνία διεξαγωγής του ντιμπέιτ με την συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών φαίνεται ως δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, καθώς η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά δεν μπορεί να συμμετάσχει στις 10 Σεπτεμβρίου, όπως είχε προγραμματιστεί, ενώ ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αρνείται να λάβει μέρος.

Όπως εξήγησε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Φώφης Γεννηματάς, Νίκος Βοσδογάνης στην εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, εκείνη την ημέρα έχει προγραμματίσει προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στη Θεσσαλονίκη και είναι δύσκολο να αλλάξει την ημερομηνία.

Ετσι αντιπρότεινε να διεξαχθεί το debate την Τρίτη 8 ή την Τετάρτη 9 του μηνός. Η κα Γεροβασίλη ζήτησε χρόνο να απαντήσει προκειμένου να έρθει σε συνεννόηση με τα άλλα κόμματα. Εν συνεχεία επανήλθε, προτείνοντας στο ΠΑΣΟΚ να κάνει εκείνο κύκλο διαβουλεύσεων με τα άλλα κόμματα. Στα πρώτα διερευνητικά τηλέφωνα, ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας, δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για 8 ή 9 Σεπτεμβρίου, ενώ η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πηνελόπη Γαβρά δήλωσε πρόθυμη για συνεννόηση.

Για να μην γίνεται το «σπασμένο τηλέφωνο» το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να συνεδριάσει η διακομματική επιτροπή, ώστε να επέλθει η τελική λύση στο θέμα και να ορισθεί η ημερομηνία που να βολεύει όλους.

Πάντως η πρώτη συνεννόηση των γραφείων Τύπων των κομμάτων είχε καταλήξει σε δύο ντιμπέιτ: Στην πρώτη τηλεμαχία, που θα φανεί σε λίγες ώρες αν θα διεξαχθεί την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου ή όπως ζητά η κα Γεννηματά 8 ή 9 του μηνός, θα συμμετάσχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου θα γίνει «μονομαχία» Τσίπρα-Μεϊμαράκη.

Σύμφωνα με πηγές της Συγγρού, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη επικοινώνησε με τη διευθύντρια του γραφείου Τύπου της ΝΔ Πηνελόπη Γαβρά και της πρότεινε τη διεξαγωγή δύο τηλεμαχιών των πολιτικών αρχηγών στις 10 και 14 Σεπτεμβρίου.

Η κα Γαβρά, σύμφωνα με τις ίδες πηγές, απάντησε αμέσως θετικά, σημειώνοντας ότι θα ακυρωθούν όλες οι προγραμματισμένες προεκλογικές δραστηριότητες του προέδρου της ΝΔ Β. Μεϊμαράκη εκείνες τις ημέρες.

Το ντιμπέιτ θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά μετά το 2012, καθώς σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν δεν υπήρξαν τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις των πολιτικών αρχηγών.

Την ίδια ώρα η Λαϊκή Ενότητα τίθεται κατά του ντιμπέιτ του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, όπως εξήγησε σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Όλγα Γεροβασίλη, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κώστας Ήσυχος.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ο «νέο-μνημονιακός» κ. Τσίπρας και ο «παλαιο-μνημονιακός» κ. Μεϊμαράκης τα «βρήκαν» σε τηλεοπτική «στημένη μονομαχία».

«Δια τηλεφώνου μάλιστα, η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κα Γεροβασίλη ρώτησε τον εκπρόσωπο Τύπου της Λαϊκής Ενότητας κ.‘Ησυχο αν συμφωνεί σε ντιμπέιτ των κομμάτων.

Η απάντηση του κ. Ήσυχου σύμφωνα πάντα με το κόμμα ήταν:

1) Ριζική διαφωνία να μην συζητήσουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στα πλαίσια της διακομματικής επιτροπής την διαδικασία και την ουσία ενός ζωντανού διαλόγου ανάμεσα στους προέδρους ή επικεφαλής των κομμάτων.
2) Ριζική και κατηγορηματική διαφωνία για ντιμπέιτ ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. με αποκλεισμό των άλλων κομμάτων.
3) Την πρόταση της Λαϊκής Ενότητας.

By