Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Αγωγές εκατοντάδων επενδυτών κατά της ΕΚΤ συνολικού ύψους 12,5 εκατ. ευρώ

Η ΕΚΤ κατηγορείται ότι έκανε μυστική συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων με την Ελλάδα.

ekt-ktirio-arxeio-2

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε ότι υπήρξε κάποια μυστική συμφωνία για ανταλλαγή χρέους που φόρτωνε άδικα απώλειες σε άλλους επενδυτές, κατά την πρώτη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΚΤ απέρριψε ως «απαράδεκτη» αγωγή που έχουν καταθέσει τουλάχιστον 210 ιταλοί μικροεπενδυτές -η οποία εκδικάζεται στο Γενικό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου -με την οποία ζητούν αποζημίωση άνω των 12,5 εκατ. ευρώ.

Οι επενδυτές υποστηρίζουν πως οι ενέργειες της ΕΚΤ είχαν «άμεση, αρνητική, αιτιώδης επίδραση» στους ομολογιούχους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι «επλήγησαν από την αύξηση του μεγέθους του “κουρέματος’», ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης. Κατά τους ίδιους, η ΕΚΤ έκανε τον Φεβρουάριο του 2012 μυστική συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων με την Ελλάδα, μεταβάλλοντας κατά τη διαδικασία το δικό της status σε πιστωτή «πρώτης προτεραιότητας», σε βάρος άλλων.

«Δεν ήταν μυστικό», δήλωσε από την πλευρά του ο Enrico Castellani, δικηγόρος της ΕΚΤ, στο πάνελ του Δικαστηρίου. «Τα μέσα ενημέρωσης το μετέδωσαν, δημοσιοποιήθηκε και περιγράφηκε με λεπτομέρεια. Δεν μπορεί κανένας να μιλά εδώ για συμπεριφορά στην αγορά η οποία ήταν κατά οποιονδήποτε τρόπο θολή, μυστική ή αδιαφανής».

Η ακροαματική διαδικασία συμπίπτει με τις προσπάθειες της νέας ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει περαιτέρω χρηματοδότηση προκειμένου να μην χρεοκοπήσει η χώρα, σχολιάζει το Bloomberg. Πριν από τρία χρόνια, η Ελλάδα προχώρησε στην μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, μειώνοντας το χρέος της κατά 100 δισ. δολάρια, μέσω «κουρέματος 53,5% στην ονομαστική αξία των κρατικών ομολόγων που κατείχαν ιδιώτες.

Η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης απέφυγαν τις απώλειες από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ανταλλάσσοντας ελληνικά ομόλογα για ομόλογα παρόμοιας δομής και ονομαστικής αξίας τα οποία εξαιρέθηκαν από το «κούρεμα».

Η ΕΚΤ επέμεινε στο status του πιστωτή «πρώτης προτεραιότητας» διότι η εναλλακτική θα την άφηνε εκτεθειμένη σε αλλαγές της νομισματικής χρηματοδότησης, κάτι που απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Την περίοδο εκείνη, ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, δεν στήριζε την απόφαση της ΕΚΤ να ανταλλάξει τα ομόλογα, εκφράζοντας ανησυχία ότι η κίνηση θα προκαλούσε νομικές ενέργειες από άλλους κατόχους ελληνικών ομολόγων, όπως είχε αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel το 2012, επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ «είναι υπόλογη για κακοδιοίκηση», δήλωσε στο δικαστήριο ο Giangiuseppe Sanna, δικηγόρος των επενδυτών. «Φορώντας το “καπέλο” της τρόικα και διαχειριζόμενη τις ροές» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ «και με το ίδιο “καπέλο” παίζοντας τον ρόλο του επενδυτή, απέφυγε τις απώλειες, που στην συνέχεια έπεσαν στις πιο αδύναμες ομάδες πιστωτών».

Η ΕΚΤ έδωσε «ψευδείς διαβεβαιώσεις», αγοράζοντας κρατικά ομόλογα και στη συνέχεια δίνοντας «καθησυχαστικές επιβεβαιώσεις που έδειχνα ότι η τράπεζα βρίσκεται “στην ίδια βάρκα”, πως είναι και αυτή πιστωτής».

«Η ΕΚΤ έδινε ψευδείς ελπίδες στο κοινό ότι υπήρχε μια ειδική, πλεονεκτική κατάσταση, μια σχεδόν υπερβολικά αισιόδοξη κατάσταση, που θα οδηγούσε σε πολύ υψηλές αποδόσεις επί των επενδύσεων», ανέφερε ο Stefano Sutti, άλλος δικηγόρος των ομολογιούχων.

Ο Castellani σημείωσε πως δεν υπήρξαν ποτέ υποσχέσεις από την πλευρά της ΕΚΤ. «Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπήρχαν διαβεβαιώσεις», τόνισε. «Αυτό δεν συνέβη ποτέ. Εκφράστηκαν γνώμες αναφορικά με το ποια θα ήταν η βέλτιστη εξέλιξη της κατάστασης».

Σημειώνεται πως το ευρωπαϊκό δικαστήριο απέρριψε μια πρώτη αγωγή που είχαν καταθέσει οι επενδυτές πέρυσι, λέγοντας πως οι ενέργειες της ΕΚΤ δεν τους επηρέασαν άμεσα.

By