Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Αγωγός φυσικού αερίου και εμπάργκο στη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν

Ιστορικής σημασίας συνάντηση επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές

tsipras - poutin

Ως συνάντηση ιστορικής σημασίας  καταγράφεται η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Όπως σημειώνουν, σηματοδοτεί την επαναθεμελίωση και την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων, ενώ τονίζουν ότι οι επαφές έγιναν σε εξαιρετικό και εποικοδομητικό κλίμα σε όλα τα επίπεδα κάτι που, όπως λένε, αποτυπώθηκε τόσο στις συμφωνίες όσο και στις δηλώσεις που έγιναν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκδηλώθηκε εκτεταμένο ενδιαφέρον από τη ρωσική πλευρά για επενδύσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, άνοιξε, όπως επισημαίνουν, ο δρόμος για την κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει την ελληνική επικράτεια και θα κατευθύνεται προς την Ευρώπη.

tsipras - poutin

Η χρηματοδότηση θα γίνει στη βάση ιδιωτικών κεφαλαίων και ο τρόπος θα είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανονισμούς της Ε.Ε.

Θα δημιουργηθούν μεγάλα οφέλη από την κατασκευή του αγωγού που θα αφορούν χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και εμπορική εκμετάλλευσή του.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, διερευνάται η δυνατότητα άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών για αρκετά χρόνια και αποπληρωμή από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού και έπειτα.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι είναι υπό επεξεργασία φόρμουλα για τη δυνατότητα εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά μέσω της ίδρυσης κοινών ελληνορωσικών εταιρειών.

tsipras - poutin

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών, ο Ρώσος πρόεδρος δώρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό την εικόνα του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνος η οποία είχε κλαπεί στα χρόνια της κατοχής από τον αξιωματικό των Ναζί, από μοναστήρι της Σπάρτης.

Ο Μίλερ έμεινε γνωστός στην ιστορία ως χασάπης της Κρήτης επειδή διέταξε την σφαγή στη Βιάννο. Είχε συλληφθεί από τους Ρώσους που τον παρέδωσαν στις ρωσικές αρχές και εκτελέστηκε στην Κρήτη το 1947.

Η ρώσικη κυβέρνηση αγόρασε την εικόνα από τους συγγενείς τους με σκοπό να τη δωρίσει στο ελληνικό κράτος.

tsipras - poutin

(Visited 1 times, 1 visits today)
By