Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Άγρια κοντά μεταξύ Μουζάλα – Κυρίτση για το προσφυγικό

Αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο πολιτικών

mouzalas

Το προσφυγικό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στην υποδοχή των προσφύγων, αποτελούν λόγους για την αντιπαράθεση που έχει ξεσπασεί μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, και του δημάρχου Κω, Γιώργου Κυρίτση.

Ο τοπικός άρχων είχε κατηγορήσει τον αναπληρωτή υπουργό ότι απειλεί και εκβιάζει το νησί για το προσφυγικό με τελεσίγραφα: «Ο κ. Μουζάλας απειλεί και εκβιάζει την Κω και τους πολίτες της. Μας απευθύνει τελεσίγραφο ‘’ή δέχεστε τη δημιουργία του hot spot στην Κω ή θα σας γεμίσουμε με παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες‘’. Η πρωτοφανής αυτή κίνηση αποπνέει έναν καθεστωτισμό άλλων εποχών» δήλωσε ο Γ. Κυρίτσης. Ενώ κατηγόρησε τον κ. Μουζάλα ότι «ψεύδεται ασύστολα όταν λέει ότι έχουν δοθεί απαντήσεις και διευκρινήσεις. Δεν έχει δοθεί καμία απάντηση, καμία διευκρίνηση και καμία εγγύηση ότι το κέντρο αυτό θα είναι ολιγόωρης παραμονής».

Ο αναπληρωτής υπουργός πέρασε στην αντεπίθεση και με δήλωσή του την Παρασκευή κατηγορεί τον δήμαρχο ότι εκείνος ψεύδεται και πως έχει ενημερωθεί για το θέμα των hotspots στο νησί.

«Ο Δήμαρχος Κω ψεύδεται όταν ισχυρίζεται ότι δεν έχει ενημερωθεί. Στους 2,5 μήνες που είμαι υπουργός, έχω επισκεφθεί τέσσερις φορές την Κω, στις οποίες ενημέρωσα πλήρως τον Δήμαρχο» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός. Μάλιστα σημειώνει ότι «πριν από λίγες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, για τον οποίον ο Δήμαρχος μίλησε απαξιωτικά, ενημέρωσε όλους τους εμπλεκόμενους δημάρχους συμπεριλαμβανομένης και της Κω»

Ο Γ. Μουζάλας επιτίθεται στον κ. Κυρίτση λέγοντας πως «το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη ενημέρωσης, αλλά η άρνηση του Δημάρχου να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να δεχθεί το Κέντρο Ταυτοποίησης στην Κω. Εν ολίγοις, θέτει ως προϋπόθεση για την αποδοχή ενός τέτοιου Κέντρου… την επίλυση του προσφυγικού και το σταμάτημα του πολέμου στη Συρία, διότι μόνον αυτά μπορούν να του παρέχουν τις εγγυήσεις που ζητάει!».

Σημειώνει ότι αντιπαρέρχεται «τους απαράδεκτους και υβριστικούς χαρακτηρισμούς και τις προσωπικές επιθέσεις που χαρακτηρίζουν αυτόν που τις κάνει. Σαν υπουργός οφείλω να κρατάω ανοιχτές πόρτες και όχι να κλείνω τις πόρτες» και διευκρινίζει ότι
α) Τα Κέντρα Ταυτοποίησης είναι δομές προσωρινής διαμονής από 48 ως 70 ώρες, προκειμένου να πιστοποιηθούν οι πρόσφυγες-μετανάστες.
β) Είναι φυλασσόμενα από την αστυνομία.
γ) Μετά την ταυτοποίηση οργανωμένα οι ταυτοποιημένοι μεταφέρονται άμεσα στην ενδοχώρα.
δ) Την ευθύνη για τη λειτουργία της δομής έχει το κράτος με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ε)Ο Δήμος Κω λέει πως ο Μουζάλας εκβιάζει και απειλεί την Κω. Ο Μουζάλας δεν εκβιάζει και δεν απειλεί κανέναν. Η ζωή εκβιάζει και απειλεί και τον Μουζάλα και την Κω και τη χώρα μας και την Ευρώπη και όλους. Αυτό το οποίο είναι αληθές είναι ότι, αν δεν δημιουργηθεί Κέντρο Ταυτοποίησης των προσφύγων, η Κως θα βρίσκεται στην περσινή κατάσταση, η οποία ήταν μία κατάσταση που οφείλεται κατά την άποψή μου σε μια ξενοφοβική αντίληψη που υπηρετεί ο δήμαρχος».

By