Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Agroapps: Η «έξυπνη γεωργία» της ψηφιακής εποχής

Στην εποχή της ψηφιακής μετάβασης, των αλγόριθμων και των data, ακόμα και σε έναν αγρότη το κινητό τηλέφωνο ή το tablet μπορεί να εξελιχθεί στο πιο χρήσιμο εργαλείο για τη δουλειά του. Και στην εποχή της «έξυπνης γεωργίας» που ανατέλλει υπάρχουν νέες επιχειρηματικές προσπάθειες που φιλοδοξούν να κάνουν τη διαφορά.

Η Agroapps των Βαγγέλη Κοσμίδη, Μάχης Συμεωνίδου και Σταύρου Τεκέ από τη Θεσσαλονίκη, στην οποία πέρυσι εισήλθε μετοχικά και η Space Hellas αποκτώντας το 35% του μετοχικού κεφαλαίου με προοπτική να το αυξήσει στο 45% μέσω μιας συνολικής επένδυσης 1,275 εκατ. ευρώ, είναι μεταξύ των λεγόμενων startups που έχουν ξεκινήσει να δίνουν «λύσεις» στο χωράφι: από προειδοποιήσεις για την εξέλιξη του καιρού, οδηγίες για το όργωμα, την άρδευση, τη φυτοπροστασία και την εφαρμογή λίπανσης έως αξιολόγηση της κατάστασης των φυτών ή ακόμα και εκτιμήσεις για την απόδοση της καλλιέργειας.

Ολα αυτά μέσα από την επεξεργασία κρίσιμων πληροφοριών που μπορούν να αντληθούν από επιτόπιους αισθητήρες, μετεωρολογικούς σταθμούς, drones ή δορυφόρους και να αναλυθούν πάνω σε μοντέλα με ειδικούς αλγόριθμους ώστε να δώσουν μια αξιόπιστη απάντηση.

«Με απλά λόγια προσπαθούμε να καταστήσουμε τα επιστημονικά δεδομένα και την τεχνολογία κρίσιμο κομμάτι της καθημερινότητας μιας παραδοσιακής ενασχόλησης. Να συνθέσουμε το εμπειρικό κομμάτι που χαρακτηρίζει σήμερα τη γεωργία με το επιστημονικό που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες αποδόσεις στην παραγωγή, χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερο σεβασμό στο περιβάλλον», εξηγεί η διευθύνουσα σύμβουλος και συνιδρύτρια της Agroapps. Μάχη Συμεωνίδου.

Η εταιρεία, που ξεκίνησε το 2015, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας έμπειρων γεωπόνων, ειδικών στη τηλεπισκόπηση και την αριθμητική πρόγνωση καιρού και ειδικών του χώρου της πληροφορικής. Ο κ. Βαγγέλης Κοσμίδης, εκ των συνιδρυτών, είναι φυσικός με ειδίκευση στο περιβαλλοντικό μάνατζμεντ, ο κ. Σταύρος Τεκές, είναι ηλεκτρονικός μηχανικός με ειδίκευση στα Προηγμένα Υπολογιστικά Συστήματα και η κυρία Συμεωνίδου γεωπόνος.

Οι τρεις τους ήταν ήδη συνέταιροι στην εταιρεία περιβαλλοντικών μελετών και συστημάτων διαχείρισης DRAXIS που εδώ και αρκετά χρόνια ασκεί τη λεγόμενη «περιβαλλοντική πληροφορική». Εν ολίγοις αναπτύσσει συστήματα ανάλυσης και καταγραφής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της διαχείρισης αποβλήτων, και γενικά για την κυκλική οικονομία.

Μία αρχική μελέτη για τη χρήση του νερού, που χρησιμοποιείται κατά κόρον στη γεωργία, θα είναι και αυτή που θα οδηγήσει αργότερα στην ιδέα της AgroApps, μια και φαινόταν ότι η τεχνολογία μπορεί να δώσει μεγάλες δυνατότητες στη γεωργία.

«Βοήθησε πολύ και το γεγονός ότι το 2015 ξεκίνησαν και οι πτήσεις των πρώτων δορυφόρων του προγράμματος Copernicus της Ε.Ε. Κάτι που αυτομάτως σηματοδότησε την κατακόρυφη πτώση του κόστους και την ελεύθερη εργαλειοποίηση των δορυφορικών δεδομένων», λέει η κυρία Συμεωνίδου.

Επειτα από περίπου τρία χρόνια η εταιρεία κατάφερε να λανσάρει τις πρώτες εφαρμογές, φτάνοντας σήμερα να κάνει αισθητή την παρουσία της στην αγορά συνάπτοντας συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες στον ευρύτερο χώρο της ελληνικής γεωργίας, όπως η Κ & Ν Ευθυμιάδης, η Ζυθοποιία Μακεδονίας- Θράκης και η Melissa Kikizas για την υποστήριξη των δικών τους πελατών- παραγωγών.

«Τελικοί χρήστες των εφαρμογών μας είναι οι γεωργοί», λέει η κυρία Συμεωνίδου. «Θέλουμε να βελτιώσουμε τον τρόπο που δουλεύουν στο χωράφι σε όλα τα επίπεδα. Πέραν όμως των ίδιων των παραγωγών θέλουμε να βοηθήσουμε και τις εταιρείες που έχουν άμεση σχέση μαζί τους, να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που τους παρέχουν.

Οπότε απευθυνόμαστε επίσης σε συνεταιρισμούς, εταιρείες του αγροδιατροφικού τομέα, οινοποιεία, καταστήματα αγροεφοδίων κ.ο.κ. Για παράδειγμα, για εταιρείες όπως η Κ. & Ν. Ευθυμιάδης, που επενδύουν στην αγροτεχνολογία, η ψηφιακή γεωργία μπορεί να αποτελέσει εργαλείο με το οποίο θα βοηθήσουν τους γεωργούς να χρησιμοποιήσουν καλύτερα τα εφόδια που τους δίνουν, τους σπόρους, τα βελτιωτικά κ.λπ.

Επίσης εταιρείες όπως η Melissa ή η Βεργίνα, που συμβάλλονται με τους γεωργούς, μπορούν να έχουν καλύτερη υποστήριξη στο αγρονομικό τους κομμάτι, μια και οι γεωπόνοι τους μπορούν να χρησιμοποιούν τα ψηφιακά εργαλεία δίνοντας κατευθύνσεις ή επίσης έχουμε αναπτύξει εργαλεία τέτοια που μπορούν να προβλέψουν τις αποδόσεις, την ποιότητα της πρωτεΐνης, ώστε εγκαίρως να γνωρίζουν τι θα συμβεί στην παραγωγή που θα πάρουν και η οποία θα αποτελέσει την κρίσιμη πρώτη ύλη γι’ αυτούς».

Για όλα αυτά η Agroapps, που συγκεντρώνει γύρω της μία ομάδα 30 ατόμων σήμερα, από developers και data analysts έως αγρομετεωρολόγους, αναπτύσσει διαρκώς αγρονομικά μοντέλα, προσαρμοσμένα πάντα στις ειδικές συνθήκες καλλιέργειας στην Ελλάδα. Σε αυτά θα μπουν τα κρίσιμα στοιχεία που θα αντληθούν και αυτόματα θα δοθεί μια συνολική εικόνα ανεξαρτήτως της ιδιαιτερότητας της καλλιέργειας.

Οι δουλειές της startup φαίνεται να πηγαίνουν καλά, μια και ήδη έχει ξεπεράσει σε τζίρο πέρυσι το 1 εκατ. ευρώ και έχει βάλει πλώρη για το 1,5 εκατ. φέτος, όπως εκτιμά η κυρία Συμεωνίδου.

Μάλιστα πέραν του ιδιωτικού τομέα στον οποίο απευθύνεται η Agroapps, όπως λέει από την πλευρά του ο κ. Σταύρος Τεκές, εκ των συνιδρυτών, προσπαθεί παράλληλα να εισέλθει και στο κομμάτι του Δημοσίου.

«Θέλουμε να δουλέψουμε και στο e-gov κομμάτι, όπου δηλαδή υπάρχουν ανάγκες», σημειώνει για να προσθέσει στα λεγόμενά του η κυρία Συμεωνίδου: «Ηδη δουλεύουμε με το ΕΛΓΟ Δήμητρα και τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και χτίζουμε ένα καινοτόμο πρόγραμμα με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της παραγωγής του βάμβακος, που αποτελεί και το πιο εμβληματικό είδος καλλιέργειας στην Ελλάδα από άποψη στρεμμάτων, με την εισαγωγή ψηφιακών, νέων εργαλείων».

Παραδέχονται πάντως πως δεν είναι εύκολη υπόθεση να πειστούν οι αγρότες για τα νέα εργαλεία. «Υπάρχει μια άρνηση του τύπου “τι να δείξει και ο δορυφόρος, εμείς είμαστε εδώ και τα βλέπουμε”. Ωστόσο υπάρχουν και άνθρωποι που ούτως ή άλλως ψάχνουν για το καλύτερο, ειδικά της νέας γενιάς. Βέβαια τώρα με τον COVID-19 που ο γεωργός είδε τη χρησιμότητα της τεχνολογίας π.χ. στην τηλεκπαίδευση των παιδιών του, αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι το ίδιο tablet μπορεί να γίνει χρήσιμο εργαλείο. Και έπειτα είμαστε ενώπιον τεκτονικών αλλαγών στο επιχειρηματικό μοντέλο της παραγωγής, που δεν μπορούν να αγνοήσουν οι παραγωγοί.

Η αύξηση της παραγωγής είναι μονόδρομος την ώρα που ασκείται πίεση για τη συγκέντρωση της γης με φόντο και τις μεγάλες επενδύσεις που έρχονται στις ΑΠΕ. Τα νέα εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν», σημειώνει.

Μία από τις τελευταίες εφαρμογές που αναπτύσσει η εταιρεία είναι για την παρακολούθηση των εκπομπών ρύπων στο χωράφι. Μια «απάντηση», όπως τη χαρακτηρίζει η κυρία Συμεωνίδου, στην ανάγκη της βιομηχανίας να παρακολουθεί την επίδραση των καλλιεργειών στο περιβάλλον ώστε να προσφέρει προϊόν στην αυξανόμενη αστική τάξη που έχει περιβαλλοντική συνείδηση.

«Επίσης θα αρχίσουμε να δουλεύουμε πολύ το κομμάτι της διαχείρισης της κλιματικής κρίσης με εργαλεία πάνω στο λεγόμενο “crop suitability” (σ.σ.: μέθοδος αξιολόγησης της καταλληλότητας ενός μέρους ή καλλιέργειας με βάση συγκεκριμένο σύστημα αγροπαραγωγής), με προβλέψεις βάθους 10ετίας για εμφάνιση αφλατοξινών ή ό,τι άλλο μπορεί να αγγίξει και να επηρεάσει τον γεωργό λόγω της κλιματικής κρίσης».

Στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών η AgroApps πλέον έχει συμπαραστάτη μία μεγάλη εταιρεία του κλάδου της πληροφορικής, τη Space Hellas. «Με τη νέα επένδυση που έκανε η Space Hellas σε εμάς, έχουμε πλέον έναν όμιλο όπου μπορούμε να συνδυάσουμε πράγματα για να φέρουμε λύσεις. Και είναι σημαντικό γιατί ξαφνικά είμαστε με ανθρώπους που έχουν τεράστια τεχνογνωσία στο system intergration και στο πώς θα κάνουν end to end λύσεις σε μεγάλης κλίμακας πράγματα.

Επίσης η Singular με την τεράστια εμπειρία στο κομμάτι της ανάπτυξης λογισμικού… Οπότε είμαστε πια πιο δυνατοί. Κι αυτή ήταν η επιθυμία μας. Το αγαπάμε αυτό που κάνουμε και δεν θέλαμε ως startup να μπούμε στη διαδικασία των Venture Capitals και πώλησης της εταιρείας. Θέλουμε να μείνουμε και επιζητούσαμε συμπαραστάτες για να το μεγαλώσουμε.

Και τους βρήκαμε», καταλήγει η κυρία Συμεωνίδου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By