Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Αιχμές Μητσοτάκη κατά Γερμανίας για το ευρωομόλογο: οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν γενναίες αποφάσεις

Κατώτερη των περιστάσεων χαρακτηρίζει ευθέως με μία αιχμηρή ανάρτησή του στο Facebook τη χθεσινή τηλε-Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι η Ευρώπη μπορεί και πρέπει ενωμένη να κάνει πολλά περισσότερα κι επισημαίνει ότι η οικονομική τραγωδία που προκαλεί η παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας είναι παράλληλη με την ανθρώπινη, όπου ανεπτυγμένες χώρες αναγκάζονται να επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει, επίσης, ότι «στο μέτωπο της δημόσιας υγείας κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για τους πολίτες της και παίρνει τα μέτρα που θεωρεί ότι είναι πιο κατάλληλα. Εμείς, δεν διστάσαμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις περιορισμού της κίνησης νωρίτερα από σχεδόν όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι στιγμής, δικαιωνόμαστε για την επιλογή μας. Αλλά τα μέτρα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ, μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι τα δύσκολα πέρασαν».

Για την οικονομία, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι όλες οι χώρες θα χρειαστούν αυξημένους πόρους, ώστε οι πολίτες να μην χάσουν την δουλειά τους και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που χάνουν τον τζίρο τους. Κάνει δε αναφορά στην πρωτοβουλία των εννέα ηγετών για το ευρωομόλογο:

«Το επιχείρημα είναι απλό: Ο κορονοϊός αποτελεί ένα συμμετρικό σοκ για όλους. Άρα, χρειάζεται μια κοινή απάντηση, η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δανειστεί φτηνά, μεγάλα ποσά για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών». Και καταλήγει με νόημα: «Εδώ δεν υπάρχουν ‘καλοί’ και ‘κακοί’ ούτε υπεύθυνοι και ανεύθυνοι. Όλοι δεχόμαστε την ίδια απειλή, βράζουμε στο ίδιο καζάνι. Το 2020 δεν είναι 2010…».

Με εξίσου αιχμηρό τρόπο αναφέρεται και στο γερμανικό «μπλόκο» στην πρόταση για το ευρωομόλογο: «Δυστυχώς, ορισμένες χώρες επιμένουν να αντιμετωπίζουν το σήμερα με εργαλεία του χθες. Αυτά δεν αρκούν. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Και ο ESM δεν σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει τέτοιες πρωτόγνωρες κρίσεις». Εκτιμά, επίσης, ότι «η συζήτηση για τα Ευρωομόλογα Ειδικού Σκοπού (corona bonds) θα ανοίξει αργά η γρήγορα.

Όμως, η Ευρώπη οφείλει να μην βρεθεί πίσω από τις εξελίξεις. Οι δηλώσεις περί κοινοτικής αλληλεγγύης θα ακούγονται τότε, χωρίς περιεχόμενο. Ενώ, η αδράνειά μας θα προσφέρει έδαφος στους κάθε είδους εχθρούς της ευρωπαϊκής ιδέας. Και όμως, αυτή μπορεί και πρέπει να ανανεωθεί μέσα από αυτήν την περιπέτεια. Και να αναδειχθεί με μία νέα δυναμική και ακτινοβολία, όταν αυτή ξεπεραστεί».

Σύνοδος Κορυφής.Η χθεσινή σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε κατώτερη των περιστάσεων. Η Ευρώπη βρίσκεται…

Gepostet von Kyriakos Mitsotakis am Freitag, 27. März 2020

Για να καταλήξει με προσωπικό τόνο ως εξής: «Τα λόγια μου δεν είναι, απλώς, τα λόγια του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, η οποία άντεξε και νίκησε μία δεκαετή οικονομική δοκιμασία. Αλλά η αποτύπωση των σκέψεων ενός πολίτη της Ευρώπης που ενδιαφέρεται για το μέλλον της.

Είναι η ώρα της αμοιβαίας κατανόησης, της κοινής δράσης και των άμεσων πρωτοβουλιών. Η ώρα της μεγάλης ευθύνης με επίκεντρο τον άνθρωπο. Γιατί οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν και γενναίες αποφάσεις. Ας τις πάρουμε!».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By