Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Αιματοβαμμένες εκλογές στην Ουγκάντα: Ένας 36χρονος ποπ σταρ απειλεί τον 76χρονο αυταρχικό ηγέτη

Με το ίντερνετ κομμένο και με δεκάδες πολίτες θα έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μάχης, πραγματοποιούνται σήμερα οι προεδρικές εκλογές στην Ουγκάντα, ένα από τα νεότερα κράτη στον κόσμο.

Αντιμέτωποι στην εκλογική αναμέτρηση ο παλαίμαχος ηγέτης Γιοουέρι Μουσεβένι, ο οποίος λέει ότι υπερασπίζεται τη σταθερότητα και ο δημοφιλής τραγουδιστής Ρόμπερτ Κιαγκουλάνι, γνωστός με το σκηνικό του όνομα Μπόμπι Γουάιν, ο οποίος υποστηρίζει ότι εκπροσωπεί τη νεότερη γενιά της χώρας.

Η ψηφοφορία άρχισε με καθυστέρηση 60 έως 90 λεπτών σε έξι εκλογικά τμήματα που επισκέφθηκε το Reuters επειδή δεν είχαν φθάσει εγκαίρως τα ψηφοδέλτια.

Οι ουρές ψηφοφόρων μεγάλωναν σε πολλά εκλογικά τμήματα καθώς πλησίαζε το μεσημέρι και στρατιώτες και αστυνομικοί με εξάρτυση για την αντιμετώπιση ταραχών περιπολούν στην πρωτεύουσα.

Η χώρα αυτή της ανατολικής Αφρικής με πληθυσμό σχεδόν 46 εκατομμύρια ανθρώπους έχει επιβάλει από χθες, Τετάρτη, το βράδυ διακοπή της λειτουργίας του Ίντερνετ αφού η αρμόδια ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών έδωσε εντολή στις εταιρείες να αναστείλουν τις υπηρεσίες τους, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη απ” αυτές, τη νοτιοαφρικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών MTN Group.

Οι αρχές ανέστειλαν τη λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των υπηρεσιών μηνυμάτων προχθές, Τρίτη, στο τέλος μιας ιδιαίτερα βίαιης προεκλογικής εκστρατείας, κατά την οποία σημειώθηκαν ταραχές και συλλήψεις ενώ δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίζουν μέχρι τις 16:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας) σε ένα από τα 34.600 εκλογικά τμήματα της χώρας για να επιλέξουν τον πρόεδρο και τους βουλευτές τους.

Ο καλλιτέχνης της ρέγκε Μπόμπι Γουάιν, 38 ετών, είναι ο υποψήφιος των πιο νέων πολιτών της Ουγκάντα, για τους οποίους ο 76χρονος Μουσεβένι, πρώην αρχηγός ανταρτών, είναι ένας δικτάτορας που δεν έχει επαφή με τους πολίτες και απέτυχε να αντιμετωπίσει την ανεργία και το αυξανόμενο δημόσιο χρέος.

Ο Μουσεβένι λέει, από την πλευρά του, πως ο Γουάιν είναι ένας τυχάρπαστος που υποστηρίζεται από ξένες κυβερνήσεις και ομοφυλόφιλους, τη στιγμή που η δική του κυβέρνηση εγγυάται τη σταθερότητα και την πρόοδο, που περιλαμβάνει υδροηλεκτρικά φράγματα και δρόμους.

Καθώς το αυτοκίνητο του Γουάιν έφθανε στο εκλογικό τμήμα του, περιτριγυρισμένο από αστυνομικούς με μαύρες στολές, αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη, οι υποστηρικτές του χόρευαν και επευφημούσαν. Κάποιοι απ” αυτούς που περίμεναν για να ψηφίσουν είπαν πως φοβούνται τις δυνάμεις ασφαλείας, αλλά είναι αποφασισμένοι να δώσουν την ψήφο τους στον Γουάιν.

Η μονομαχία στις εκλογές αυτές μοιάζει με σύγκρουση γενεών, σε μια Ουγκάντα όπου τα τρία τέταρτα του πληθυσμού είναι κάτω των 30 ετών.

Από τη μια πλευρά ο 76χρονος Μουσεβένι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1986 και φαίνεται πως είναι το φαβορί. Ο πρώην αντάρτης έχει μετατραπεί, σύμφωνα με τους επικριτές του, σε αυταρχικό ηγέτη. Στην αφρικανική ήπειρο, μόνο ο Τεοντόρο Ομπιάνγκ Νγκουέμα στην Ισημερινή Γουινέα και ο Πολ Μπίγια του Καμερούν έχουν μείνει περισσότερο απ” αυτόν στην εξουσία χωρίς διακοπή.

Απέναντί του, ο 38χρονος Γουάιν κεφαλαιοποίησε τη δημοτικότητά μου μεταξύ των νέων των πόλεων και επιβλήθηκε ως ο κύριος αντίπαλος του Μουσεβένι στους κόλπους μιας αντιπολίτευσης που είναι διαιρεμένη έναντι του Κινήματος Εθνικής Αντίστασης (NRM), του ηγεμονικού κόμματος εξουσίας.

Η βία κατά την προεκλογική εκστρατεία ήταν πιο αυξημένη απ” ό,τι σε προηγούμενες εκλογές. Πολλοί σκοτώθηκαν όταν δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν συγκεντρώσεις υποστηρικτών της αντιπολίτευσης. Αντιπολιτευόμενοι υποψήφιοι και υποστηρικτές τους, καθώς και προσωπικό της προεκλογικής εκστρατείας τους συνελήφθησαν κατ” επανάληψη.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως σταμάτησε συγκεντρώσεις που είναι παράνομες στη διάρκεια της κρίσης της Covid-19. Η αντιπολίτευση λέει πως οι απαγορεύσεις των συγκεντρώσεων σε ορισμένα τμήματα της Ουγκάντα αποτελούν προπέτασμα καπνού για την καταστολή.

«Αν διαταράξεις την ειρήνη, θα πρέπει να κατηγορήσεις τον εαυτό σου. Οι δυνάμεις ασφαλείας, ακολουθώντας τον νόμο, είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιονδήποτε ταραχοποιό», προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα σε τηλεοπτική ομιλία του ο Μουσεβένι, φορώντας στρατιωτικό μπουφάν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By