Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Air Algerie: Ακατάληπτες οι συνομιλίες των πιλότων

Που καταγράφηκαν στον Αποτυπωτή ομιλίας στο θάλαμο διακυβέρνησης (CVR)

air-algerie-1

Ακατάληπτες οι συνομιλίες που καταγράφηκαν στον Αποτυπωτή ομιλίας στο θάλαμο διακυβέρνησης (CVR) του αεροσκάφους της Air Algérie που συνετρίβη τον προηγούμενο μήνα στο βόρειο Μαλί, κοστίζοντας τη ζωή σε 116 επιβαίνοντες.

Το McDonnell Douglas-83, που κατευθυνόταν στην Αλγερία, συνετρίβη στις 24 Ιουλίου στα νότια της πόλης Γκόσι του Μαλί, κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο.

Οι εμπειρογνώμονες στο Παρίσι εξετάζουν τα δύο μαύρα κουτιά που βρέθηκαν στα συντρίμμια, όμως δεν κατάφεραν να εξάγουν πληροφορίες από το ένα από αυτά, όπως εξήγησε ο Ρεμί Ζουτί, ο πρόεδρος της υπηρεσίας διερεύνησης αεροπορικών δυστυχημάτων.

Αξίζει να τονιστεί ότι ο αποτυπωτής του αεροσκάφους, εφοδιασμένος με μαγνητική ταινία εγγραφής, ήταν παλαιότερης τεχνολογίας, συγκριτικά με τα ψηφιακά συστήματα που χρησιμοποιούνται σήμερα στα αεροπλάνα. Σε μερικά σημεία η ταινία είχε κοπεί και χρειάστηκε να επιδιορθωθεί, όμως πάλι οι συνομιλίες των πιλότων δεν ακούγονται.

«Υπάρχει ήχος στην ταινία, όμως είναι ακατάληπτος», δήλωσε ο Ζουτί.

«Φαινόταν ότι η συσκευή κατέγραφε, όμως ακόμη δε γνωρίζουμε γιατί δε δούλευε. Ξέρουμε μόνο ότι αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα της συντριβής», συμπλήρωσε, εικάζοντας ότι πιθανόν να ήταν απλώς ένα «τεχνικό πρόβλημα».

Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι πιθανότατα η πτήση ΑΗ5017 συνετρίβη λόγω της κακοκαιρίας, όμως δεν έχουν αποκλείσει άλλα ενδεχόμενα.

Υπενθυμίζεται ότι οι πιλότοι είχαν ζητήσει άδεια να αλλάξουν πορεία καθώς έπεσαν σε καταιγίδα μετά την απογείωσή τους από το αεροδρόμιο της Ουαγκαντούγκου. Το τζετ προσπάθησε να παρακάμψει την καταιγίδα αλλά σταδιακά έχασε ύψος και ταχύτητα – σύμφωνα με τα στοιχεία από το άλλο μαύρο κουτί – και τελικά κατέπεσε στο έδαφος.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής του Μαλί είπε ότι μια πρώτη έκθεση για το δυστύχημα θα δοθεί στη δημοσιότητα στα μέσα Σεπτεμβρίου.

By