Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Αιθιοπία: Τουλάχιστον 34 νεκροί μετά από επίθεση σε λεωφορείο

Τουλάχιστον 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια «φρικτής» επίθεσης σε επιβατικό λεωφορείο στα δυτικά της Αιθιοπία, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της χώρας, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για την κατάσταση ασφαλείας στη χώρα εν μέσω μιας στρατιωτικής επιχείρησης που πραγματοποιείται στα βόρεια.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αιθιοπίας ανέφερε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν ενδεχομένως να αυξηθεί έπειτα από την «φρικτή» επίθεση εναντίον επιβατικού λεωφορείου στην περιοχή Μπενισανγκούλ-Γκουμούζ.

«Η τελευταία επίθεση είναι μια επιπλέον φρίκη στο κόστος σε ανθρώπινες ζωές που πληρώνουμε συλλογικά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της επιτροπής Ντανιέλ Μπέκελε.

Tο τελευταίο διάστημα στο δυτικό τμήμα της αφρικανικής χώρας έχει καταγραφεί σειρά θανατηφόρων επιθέσεων κατά αμάχων.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ δηλώνει ότι η χώρα του είναι παραπάνω από ικανή να επιτύχει τους στόχους της στρατιωτικής της επιχείρησης στην πολιτεία Τιγκρέ «μόνη της».

Ο Άμπι εξέδωσε την ανακοίνωση αυτή στο Twitter λίγες ώρες αφότου ο ηγέτης της πολιτείας Τιγκρέ δήλωσε ότι οι δυνάμεις του μάχονται εναντίον των ομοσπονδιακών στρατευμάτων της Ερυθραίας, πέραν των δυνάμεων της Αιθιοπίας.

Ο Ντεμπετσιόν Γκεμπρεμάικλ δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι δυνάμεις του βομβάρδισαν το αεροδρόμιο στην Ασμάρα, την πρωτεύουσα της Ερυθραίας, χθες βράδυ και ότι μάχονται εναντίον των ομοσπονδιακών στρατευμάτων της Ερυθραίας σε «πολλά μέτωπα» τις τελευταίες ημέρες.

Δεν διευκρίνισε σε ποιες περιοχές, αλλά είπε ότι οι δυνάμεις της Ερυθραίας έχουν αναπτυχθεί και μάχονται κατά μήκος των συνόρων της Αιθιοπίας.

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ ανέπτυξε τον στρατό εναντίον των καλά εκπαιδευμένων τοπικών στρατευμάτων την 4η Νοέμβριου, αφού τα κατηγόρησε ότι επιτέθηκαν σε ομοσπονδιακή στρατιωτική βάση. Η κυβέρνηση της Ερυθραίας αρνείται πως έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στη σύρραξη.

Η Ερυθραία και η Αιθιοπία υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία πριν από δύο χρόνια αλλά η κυβέρνηση του προέδρου Ισάιας Αφεουέρκι παραμένει εχθρική απέναντι στην ηγεσία του Τιγκρέ εξαιτίας του ρόλου της στον πόλεμο (1998-2000).

Μέλος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκρέ (TPLF), που κυβερνά την επαρχία, απείλησε χθες με επιθέσεις εναντίον στόχων στην Ερυθραία.

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ κατηγορεί το TPLF, που κυβερνά την περιοχή αυτή των πέντε και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων για προδοσία και τρομοκρατία και λέει ότι η στρατιωτική επιχείρηση που διέταξε θα αποκαταστήσει την τάξη.

Ο Άμπι Άχμεντ βραβεύθηκε με Νόμπελ Ειρήνης για την ειρηνευτική συμφωνία του 2018 με την Ερυθραία.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των εκτοπισμένων που έχουν καταφύγει στο Σουδάν λόγω των συγκρούσεων στην Αιθιοπία έχει ξεπεράσει τους 20.000, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Περισσότεροι από 12.500 άνθρωποι πέρασαν από το Χαμνταγιάτ και σχεδόν 7.500 προς τα βόρεια, στο αλ-Λούντι, κατά το διάστημα 7-14 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNHCR.

Οι τοπικές υπηρεσίες αρωγής και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ προσπαθούν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, που φθάνουν μαζικά μαζί με τα υπάρχοντά τους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By