Σάββατο, 17 Απριλίου, 2021

Ακύρωση της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ θα είναι καταστροφή για την Ελλάδα

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν

metanastes-prosfyges-peiraiaw-735x400Μια ακύρωση της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα, υποστηρίζει ο οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF. Η Ελλάδα χρειάζεται την Τουρκία και δεν διαθέτει τα πολιτικά μέσα ώστε να σκληρύνει τη στάση της, συμπληρώνει ο ίδιος.

Τις εκτιμήσεις Μπάστιαν αναμεταδίδει η Deutsche Welle επισημαίνοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ζητά την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και οι Βρυξέλλες του απαντούν πως οφείλει πρώτα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του. Στις νέες τριβές, πιθανό θύμα να είναι η συμφωνία για το προσφυγικό, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ζητούν σκλήρυνση της στάσης έναντι της Τουρκίας, μετά και τη σειρά των αντιδημοκρατικών μέτρων που έχει λάβει ο Ερντογάν.

Τι συνέπειες θα είχε όμως για την Ελλάδα μια τέτοια στάση; Ο Γενς Μπάστιαν, οικονομολόγος που ζει στην Ελλάδα και γνωρίζει την κατάσταση, απαντά:

«Θα ήταν δύσκολα τα πράγματα για την καθημερινότητα στην Ελλάδα, διότι η Ελλάδα δεν έχει καθόλου χρήματα , ούτε την πολιτική ισχύ, ούτε τα μέσα στην εξωτερική πολιτική ώστε να επιδείξει μεγαλύτερη σκληρότητα απέναντι στην Τουρκία. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια θέση όπου χρειάζεται την Τουρκία κυρίως όσον αφορά το προσφυγικό».

Το Βερολίνο μπορεί να στηρίξει την Αθήνα γιατί τη χρειάζεται

Μια πιθανή ακύρωση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό θα σήμαινε την κατάρρευση της Ελλάδας, υποστηρίζει ο Γερμανός ειδικός: «Η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πριν από την κατάρρευση όσον αφορά το προσφυγικό. Έχουμε 50.000 πρόσφυγες, η καταγραφή αυτών που χρειάζονται άσυλο διαρκεί. Λείπει προσωπικό, λείπουν τα χρήματα, λείπουν οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας. Δεν υπάρχει μια στρατηγική όσον αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Για το λόγο αυτό η Αθήνα βρίσκεται σε μια κατάσταση που εάν ακυρώνονταν η συμφωνία με την Τουρκία θα μετατρεπόταν και πάλι σε χώρα διέλευσης».

Ο Γενς Μπάστιαν πιστεύει πως ένα μικρό μόνον τμήμα της ευρωπαϊκής βοήθειας φτάνει τελικά στην Ελλάδα. Αλλά δεν είναι μόνο τα χρήματα που λείπουν αλλά και το προσωπικό και η υλικοτεχνική υποδομή. Η Ελλάδα, όπως εκτιμά, είναι πολιτικά και διοικητικά επιβαρυμένη.

«Για το λόγο αυτό η Ελλάδα χρειάζεται υποστήριξη. Το Βερολίνο είναι ένας τέτοιος εταίρος, διότι το Βερολίνο χρειάζεται την Αθήνα στο προσφυγικό. Και η Αθήνα χρειάζεται το Βερολίνο στο θέμα, για παράδειγμα, ενός μελλοντικού κουρέματος του χρέους».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By