Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Ακραία φτώχεια στην Τουρκία: 400% περισσότερες οι αναζητήσεις «θέλω να πουλήσω το νεφρό μου»

Οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο «θέλω να πουλήσω το νεφρό μου» στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 400% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ οι αναζητήσεις για επιδόματα ανεργίας σημείωσαν τεράστια αύξηση της τάξης του 5.000%.

Το συγκλονιστικό αυτό θέμα ανέδειξε ο τουρκικός τύπος, επισημαίνοντας ότι η προσφορά πώλησης οργάνων γίνεται από πολίτες στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, με τη Σμύρνη να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας και να ακολουθούν η Κωνσταντινούπολη και η πρωτεύουσα Άγκυρα.

Η Τουρκία περιορίζει τις μεταμοσχεύσεις ζωτικών οργάνων μεταξύ στενών συγγενών και δωρητών, αφού πρώτα έχουν ελεγχθεί από συμβούλια δεοντολογίας του υπουργείου Υγείας. Η αφαίρεση οργάνων ενός ατόμου τιμωρείται με φυλάκιση έως και εννέα ετών, ενώ και η πώληση ή η διευκόλυνση της πώλησης οργάνων επιφέρει την ίδια ποινή.

Άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα επικοινωνούν με το Τουρκικό Ίδρυμα Νεφρών (TBV) για να πουλήσουν τα νεφρά τους. «Όσοι διαβιούν σε άθλιες καταστάσεις το αναζητούν χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι έγκλημα», ανέφερε το TBV.

Κέντρο εμπορίας οργάνων η Τουρκία

Η αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη συνέλαβε αρκετούς ξένους το Σάββατο για δύο διαφορετικές κατηγορίες εμπορίας οργάνων, ανέφερε η εφημερίδα «Χουριέτ».

Στο πρώτο περιστατικό, δύο Σύροι υπήκοοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους για απόπειρα αγοραπωλησίας νεφρού, ενώ ο Ιορδανός διαμεσολαβητής συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή. Οι Σύροι υπήκοοι δεν γνώριζαν ο ένας τον άλλον, αλλά είπαν στο συμβούλιο δεοντολογίας ότι ήταν φίλοι εδώ και 14 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, άλλο ένα δίδυμο, ένας Ρώσος JB κι ένας Καζάκος, συνελήφθησαν μαζί με έναν Ουκρανό υπήκοο που διευκόλυνε την πώληση. Και οι τρεις συνελήφθησαν για πώληση οργάνου, που θα κόστιζε 10.000 δολάρια.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By