Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αλ. Τσίπρας: Nα αναγνωριστούν οι προσπάθειές μας

Οι προκλήσεις για το μέλλον είναι μεγάλες. Ωστόσο η πολιτεία θα συνεχίσει να είναι αρωγός και συνταξιδιώτης στις τρικυμίες και στις νηνεμίες. Θα συνεχίσει να προασπίζει τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας στους διεθνείς οργανισμούς. Να βελτιώνει πολιτικές με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός η ελληνική οικονομία μετά από 6 χρόνια βαθιάς κρίσης βρίσκεται επιτέλους στη φάση της ανάκαμψης.

Όμως, τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα κατά τη καταστροφική πενταετία της αποανάπτυξης, 2010-14: Χάσαμε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ μας, εκτοξεύθηκε η ανεργία. Εξαϋλώθηκαν ολόκληροι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας από την βίαιη μείωση των χρηματοδοτήσεων και την έλλειψη ρευστότητας.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως το 2017 θα βρει την Ελλάδα να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης, να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να επιστρέφει αυτοδύναμη στις αγορές. Αυτό εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές αλλά και οι επίσημοι θεσμικοί φορείς της Ευρώπης και του ΔΝΤ. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για να διατηρηθεί αυτή η θετική δυναμική είναι αποσαφήνιση της στρατηγικής γύρω από τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έπεισε και τους πλέον δύσπιστους ότι κάτι έχει αλλάξει στη χώρα. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να βάζει στόχους και να τους εκπληρώνει.

Ωστόσο, η συμφωνία μας με τους εταίρους προβλέπει αμοιβαίες δεσμεύσεις και πλέον έφτασε η στιγμή να αναγνωριστούν οι προσπάθειες μας μέσω της λήψης των απαραίτητων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Με το κλείσιμο και της δεύτερης αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη θα καθοριστούν άμεσα και εντός Δεκεμβρίου τα βραχυπρόθεσμα μέσα διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Επιδιώκουμε ταυτόχρονα, από την αρχή του νέου έτους, να ξεκινήσει ο καθορισμός και των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων. Ο οικονομικός ορίζοντας πρέπει να γίνει ξεκάθαρος. Το έχει ανάγκη η οικονομία μας, οι αγορές αλλά και η ίδια η Ευρωζώνη, τόνισε.

Ιδιαίτερα σε μια ρευστή διεθνή συγκυρία, όλοι πια συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει πια κανένας λόγος να διαιωνίζεται το ελληνικό ζήτημα. Πόσο μάλλον όταν η Ελλάδα αποτελεί τελευταίο οχυρό σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, οι τελευταίες εξελίξεις θα πρέπει να μας οδηγήσουν όχι σε μοιρολατρία αλλά σε δράση ώστε να μετατρέψουμε τη κρίση σε ευκαιρία. Για παράδειγμα η κρίση του Brexit, πρέπει να μετατραπεί σε επενδυτική ευκαιρία για τον ναυτιλιακό κλάδο.

Πλεονέκτημα η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας

Η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας παρέχει:
• την προοπτική αναβάθμισης των λιμένων με πρότυπο την ποιοτική αναβάθμιση του Πειραιά,
• την εκμετάλλευση μαρίνων,
• την ανάδειξη επιχειρήσεων που θα εξειδικεύονται στην ανάπτυξη καινοτόμων σχεδίων με εφαρμογή στον χώρο της ναυτιλίας,
• την ανάπτυξη της κρουαζιέρας,
• την εμβάθυνση της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά,
• την εκμετάλλευση των συνεργιών που δημιουργεί η παράλληλη ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας μας χάρη στα σημαντικά έργα σε εξέλιξη όπως ο Trans-Adriatic Pipeline (TAP) και ο Interconnector Greece-Bulgaria (IGB), η αναβάθμιση του τερματικού LNG στη Ρεβυθούσα και ο σχεδιαζόμενος FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Τα παραπάνω αποτελούν ελπιδοφόρες ενδείξεις ότι υπάρχουν οι ευκαιρίες που θα δώσουν το έναυσμα για την αλλαγή σελίδας στην οικονομία. Και επικαλούμενος τη γνωστή σε όλο τον κόσμο επιχειρηματική οξυδέρκεια των Ελλήνων πλοιοκτητών και τη συνήθεια που έχουν να παίρνουν τη σωστή απόφαση, στη σωστή στιγμή, δρώντας κόντρα στο ρεύμα ή όπως λένε οι οικονομολόγοι αντικυκλικά:

Σας προσκαλώ να επενδύσετε και να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες που αναδύονται στην χώρα μας, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους εφοπλιστές.