Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Αλ. Τσίπρας: Στόχος του Κ. Μητσοτάκη ήταν να μη γίνει καν διαγωνισμός

«Εχουμε μπροστά μας μια σειρά από μάχες στο εσωτερικό και το εξωτερικό και η έκβασή της θα κρίνει την πορεία της χώρας για πολλά χρόνια, αλλά και τη θέση της Αριστεράς στο πολιτικό τοπίο», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή.

«Η ευθύνη είναι μεγάλη, μεγάλη και η αποφαστιστικότητά μας», τόνισε.

Όπως είπε το Συνέδριο επιβεβαίωσε τις βασικές θέσεις της κυβέρνησης και έβαλε ως στόχο την επιστροφή στην ανάπτυξη που θα είναι δίκαια αλλά και την μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Στόχος είναι την επόμενη πενταετία να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε όχι μόνο τα συμπτώματα της λιτότητας αλλά και τις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή: την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, το πελατειακό κράτος, τη φοροδιαφυγή και τη διαπλοκή.

Το συνέδριο έδωσε εντολή να δημιουργηθεί ένα πολιτικό κέντρο το οποίο θα βοηθήσει στην καλύτερη συνεργασία. Να τελειώνουμε με τις αυτονομήσεις και να μην επιτρέψουμε ένα πλαστό διχασμό μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης.
«Ας μιλήσουμε ανοικτά, είμαστε σε μια φάση πολεμική. Το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και οι συνεταίροι του δίνουν αγώνα χωρίς αύριο εναντίον μας. Ξέρουν ότι είναι η τελευταία πράξη του έργου. Αν αποτύχουν και τώρα η παλινόρθωση του καθεστώτος θα καταρρεύσει οριστικά και αμετάβλητα».

Όπως εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας η Αριστερά θα μπορέσει να προχωρήσει στις δομικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Αυτή η εξέλιξη θα ανατρέψει τις σταθερές που δημιουργήθηκαν στη χώρα για 40 χρόνια. Αυτή την εξέλιξη τρέμουν αυτή θέλουν να αποτύχουν.

Όπως είπα και στη Βουλή ο πόλεμος έχει πάρει τον χαρακτήρα «άτυπου πραξικοπήματος». Μιλώ για μιντιακό πραξικόπημα από αυτούς που είχαν κάνει το κράτος «πελάτη» και ήλεγχαν την ενημέρωση του λαού.
Τώρα που βλέπουν κυβέρνηση αποφασισμένη να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε αντεπιτίθενται με κάθε μέσο.
«Δεν θα υποχωρήσουμε σε κανένα από τους αγώνες που έχουμε. Μάθαμε να ζούμε έχοντας απέναντι πολεμικά ΜΜΕ. Ο βρεγμένος δεν φοβάται τη ζωή. Αυτοί δεν έμαθαν να ζουν δίχως πρόσβαση σε θαλασσοδάνεια και χωρίς να περνούν από το δημόσιο ταμείο για να πληρώσουν τα νόμιμα».

 Επίθεση στη ΝΔ

Ποια είναι η θέση του Κ. Μητσοτάκη; Η ΝΔ έλεγε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και χρειάζεται απλά πιστοποιητικό βιωσιμότητας. Τώρα στην αντιπολίτευση υιοθετεί την άποψη του ΔΝΤ ότι πρέπει να ανταλλάξουμε πιθανά μικρότερα πλεονάσματα με βαθύτερες περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα και κράτος.

Τι θα γινόταν αν την διαπραγμάτευση για το χρέος δεν την έκαναν οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι ομοϊδεάτες του Σόιμπλε; τι θα γινόταν αν τις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά την έκαναν οι νεοφιλελεύθεροι συνεργάτες του κου Μητσοτάκη; αναρωτήθηκε.

Το μοντέλο εσωτερικής υποτίμησης άφησε συντρίμμια, ενώ η Ελλάδα δεν έγινε ανταγωνιστική, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και μίλησε για την ανάγκη μεταστροφής από μια οικονομία «εντάσεως εργασίας» σε μια οικονομία «εντάσεως γνώσης».

Πρέπει να μπει τέλος στην αδήλωτη εργασία και την υποαμοιβόμενη εργασία. Γι΄ αυτό πρέπει να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις που είναι και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Με αυτές τις αρχές προσερχόμαστε στη β’ αξιολόγηση.

 Στόχος του κ. Μητσοτάκη ήταν εξαρχής να μην γίνει κανένας διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες

(Visited 1 times, 1 visits today)