Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, 2021

Αλεξιάδης: Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας από φέτος

Αποκαλύψεις από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών

alexiadis

Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, προσχώρησε σε σειρά αποκαλύψεων.

Ο κ. Αλεξιάδης αποκάλυψε ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας ακόμη και από φέτος με στόχο να ελαφρύνει τα μικρά αυτοκίνητα, ξεκαθάρισε ότι η φορολόγηση ενοικίων θα γίνεται μόνο αν εισπράττονται και τέλος διαβεβαίωσε ότι το περιουσιολόγιο δεν θα δημιουργηθεί για φορολογικούς σκοπούς.

Ειδικότερα, για τα τέλη κυκλοφορίας, υπογράμμισε ότι «προσπαθούμε να κάνουμε τις αλλαγές από φέτος με δεδομένες και τις μηχανογραφικές δυνατότητες του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό που κοιτάζει αυτή τη στιγμή το υπουργείο Οικονομικών και εξετάζει διάφορες λύσεις είναι να μεταφέρουμε φορολογικό βάρος από τα φθηνά αυτοκίνητα. Αυτά τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιεί όλος ο κόσμος και αναγκάζεται να καταθέσει πινακίδες γιατί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, και να μεταφερθεί φορολογικό βάρος στα ακριβά αυτοκίνητα. Όταν για να αυτοκίνητο αναγκάζεται ο πολίτης, όχι επειδή κάνει την πλάκα του, να καταθέσει πινακίδες και ο πολίτης στερείται ένα αγαθό και το δημόσιο χάνει έσοδα».

Αναφορικά με τη φορολόγηση των ενοικίων, σημείωσε ότι «αυτό που έρχεται σε αυτό το νομοσχέδιο είναι η κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο δημόσιο. Το πως θα γίνει η φορολόγησή τους θα το δούμε σε επόμενο στάδιο. Μια από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι η φορολόγησή τους στο έτος απόκτησης. Και είναι μια σωστή πρόταση. Αλλά όλα τα εξετάζουμε με βάση τα δεδομένα που έχουμε».

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το περιουσιολόγιο, άμεσα ή έμμεσα, για φόρο στο σύνολο της περιουσίας. Και θα είναι λάθος να το σκεφθεί ο οποιοσδήποτε και να το προτείνει ακόμα, δηλαδή να βάλουμε τους πολίτες να στηρίξουν και να ξεκινήσουμε ένα πολύ σωστό θεσμό όπως είναι το περιουσιολόγιο και την επόμενη ημέρα να κάνουμε άθροιση τα περιουσιακά στοιχεία του πολίτη και να του πούμε «έλα εδώ, τώρα που ξέρουμε την περιουσία σου και αθροίζει τόσο, σου βάζουμε και έναν φόρο. Είναι λάθος αυτό».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By