Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Αλεξιάδης: «Εντός του 2015 οι ρυθμίσεις για αδήλωτα εισοδήματα και περιουσιολόγιο»

Ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε μεγάλες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα για τα εισοδήματα του 2016 και μετά

alexiadis1

Η κυβέρνηση σχεδιάζει σημαντικές αλλαγές στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων και ακίνητης περιουσίας το 2016 με στόχο να γίνει το σύστημα πιο δίκαιο και αναλογικό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στην Πρωινή Ενημέρωση της ΕΡΤ.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει ότι προβλέπει ο Νόμος 4346 που ψηφίσθηκε στα μέσα Αυγούστου, ενώ επεσήμανε ότι οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να εγκριθούν από τους θεσμούς.

Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι θα υπάρξουν μικρές αλλαγές στη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2015 γιατί δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια αφού στόχος της κυβέρνησης είναι να είναι έτοιμες οι φορολογικές δηλώσεις στις αρχές Φεβρουαρίου του 2016. «Δεν θέλουμε να ζήσουμε το 2016 ότι ζήσαμε το 2015. Θέλουμε να ξεκινήσουμε νωρίς», τόνισε. Όμως, υπάρχει η βούληση για μεγάλες αλλαγές προς ένα δικαιότερο και πιο αναλογικό φορολογικό σύστημα για τα εισοδήματα του 2016 και μετά, πρόσθεσε.

Ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει η θέληση για μια ενιαία φορολογική κλίμακα -την χαρακτήρισε εργαλείο- για όλα τα εισοδήματα αλλά πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς. Ο κ. Αλεξιάδης δεν θέλησε να προσδιορίσει το ύψος του αφορολόγητου την επόμενη χρονιά αλλά το συνέδεσε με την χρήση του πλαστικού χρήματος, προσθέτοντας ότι θα δοθούν κίνητρα στους πολίτες ώστε να κάνουν ηλεκτρονικές πληρωμές.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να βοηθήσουν ώστε να επεκταθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος, μειώνοντας τις χρεώσεις.

Στο θέμα του ΕΝΦΙΑ ανέφερε ότι υπάρχει η δέσμευση για ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες το 2016, αλλά ο στόχος για είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ παραμένει.

Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθούν φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις που εδρεύουν στη Βόρειο Ελλάδα ώστε να μην μεταφέρουν την έδρα τους σε γειτονικές χώρες ή και να επανακάμψουν εκείνες που έφυγαν.

Στο μέτωπο των εσόδων, τα πράγματα πάνε καλά τόνισε ο κ. Αλεξιάδης, υπογραμμίζοντας ότι ήταν αυξημένα κατά 714 εκ. ευρώ τον Οκτώβριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2014.

Επίσης, τα ληξιπρόθεσμα οφέλη του δημοσίου προς τρίτους μειώθηκαν κατά 536 εκ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2015 έναντι αύξησης 2,6 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα το 10μηνο του 2014 έναντι του 2013.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι εντός του 2015 θα έλθουν στην Βουλή οι ρυθμίσεις για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και για το Περιουσιολόγιο.

Ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι θα δοθεί η τελευταία δυνατότητα στους πολίτες να δηλώσουν εισοδήματα που έχουν στο εσωτερικό ή και στο εξωτερικό και δεν έχουν συμπεριλάβει στις φορολογικές τους δηλώσεις. Σημείωσε πως οι συντελεστές δεν θα πολύ μεγάλοι, ούτε και χαριστικοί, με στόχο να προσελκυστούν εισοδήματα.

Εξήγησε ότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία γιατί, με βάση το περιουσιολόγιο όταν θα εντοπίζονται εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν δηλωθεί θα δεσμεύονται, θα ξεκινά φορολογικός έλεγχος και θα αποδίδονται στον κάτοχο όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος και εφόσον δικαιολογούνται από τα εισοδήματα του. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν στο περιουσιολόγιο «μια βέρα ή ένα δακτυλίδι της γιαγιάς».

Εξήγησε ότι, έτσι θα κάνουν όλοι οι πολίτες μια νέα αρχή με την εφορία και δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα.

By