Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Αλεξιάδης: Με το πλαστικό χρήμα δε θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης

alexiadis2

Ο Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και στον Γιώργο Παπαδάκη, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μειωθούν μισθοί και συντάξεις μέσω του πλαστικού χρήματος, ενώ σημείωσε ότι μόνο οφέλη μπορούν να υπάρξουν από την κίνηση αυτή.

«Θέλουμε να επεκτείνουμε τη χρήση πλαστικού χρήματος με κίνητρα προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις. Δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Μόνο οφέλη θα υπάρξουν» είπε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι τα κίνητρα θα έχουν σχέση με τα φορολογικά και με την πίστωση. Έδωσε μάλιστα το παράδειγμα ενός μισθωτού, ο οποίος ενώ παίρνει μισθό 1.000 ευρώ, μέσα σε ένα μήνα θα μπορεί να καταναλώσει περισσότερα από τα 1.000, μέσω της κάρτας του.

Πρόσθεσε δε ότι εξετάζεται η υποχρεωτική τοποθέτηση μηχανήματος για κάρτες στις νέες επιχειρήσεις και σε κάποιους κλάδους. Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών σημείωσε πάντως ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει απόφαση για δέσμευση ποσών, ενώ ότι είναι να αποφασιστεί, θα ανακοινωθεί επισήμως.

Ο ίδιος, σχολιάζοντας την απόσυρση των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που προέβλεπαν αύξηση των συντελεστών για τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία, τόνισε ότι πολλά από τα μέτρα που λαμβάνει το οικονομικό επιτελείο είναι αναγκαστικά και όχι επιλογή της κυβέρνησης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα πρέπει να εισπραχθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που υπάρχουν ήδη και όχι απλά να μπαίνουν συνεχώς νέοι φόροι. Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχουν διατάξεις στο πολυνομοσχέδιο που βοηθούν στην εισπραξιμότητα ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ υπογράμμισε ότι αυξάνονται ποινικά οι κυρώσεις για τη φοροδιαφυγή.

Σχετικά με το ακατάσχετο στους λογαριασμούς που από 1500 ευρώ πέφτει στα 1.000 τόνισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για κάτι διαφορετικό.

Όσον αφορά στη Λίστα Λαγκάρντ, ο Τρύφων Αλεξιάδης διαβεβαίωσε ότι έχει ζητηθεί από τους θεσμούς παράταση. «Καμία λίστα δεν θα οδηγηθεί σε παραγραφή από την κυβέρνηση», τόνισε.

Σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας, ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι δεν θα είναι ίδια με την προηγούμενη χρονιά, ενώ παραδέχθηκε ότι είναι αδικία η φορολόγηση με το τεκμαρτό εισόδημα.

Τέλος, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι δεν πρόκειται να φορολογηθεί κανείς ξανά για τα φορολογηθέντα, ενώ σημείωσε ότι πραγματοποιούνται έλεγχοι για την περιουσία Ελλήνων στο εξωτερικό.